Szerző: Prof. dr. Jermendy György Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Van-e a cukorbetegek életmód-terápiájának, illetve a vércukorcsökkentő gyógyszereknek vérnyomáscsökkentő hatása?

Régóta ismert, hogy a diabétesz mellitusz és a hipertónia, azaz a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség egymással szorosan összefügg. Számos felmérés igazolta, hogy a jellegzetesen felnőtt- vagy időskorban kezdődő 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők kb. 80 százalékának egyidejűleg magas a vérnyomása is.

A korszerű terápia – mind diabéteszben, mind hipertóniában – az idült szövődmények, a szervkárosodások visszaszorítását célozza. E betegcsoportban az igazi kihívást a szív- és érrendszeri betegségek kezelése, megelőzése jelenti. A kezelés összetett: magában foglalja az életmódbeli ajánlások követését és a gyógyszeres kezelést, utóbbi esetben a beteget vércukorcsökkentő, vérnyomáscsökkentő szerrel, gyakran vérzsír-csökkentő gyógyszerekkel, ill. aszpirin együttes adásával kell kezelni.

Sokat vizsgált kérdés, hogy az eredetileg a vércukor előnyös befolyásolását célzó eljárások és gyógyszerek „mellékhatásként” befolyásolják-e a vérnyomás alakulását. Nézzük át ilyen célból a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében használatos életmód-terápiát, ill. a gyógyszerek egyes hatástani csoportjait.

A cukorbetegség nem-gyógyszeres kezelési lehetősége

A 2-es típusú cukorbetegek számára tanácsolt életmód-változtatás jelentősége nem lebecsülendő. A betegek jellemző módon általában elhízottak, több-kevesebb testsúlyfelesleggel rendelkeznek. Dokumentált, hogy testsúly-csökkentéssel, a fizikai aktivitás fokozásával, megfelelő étrend tartásával nemcsak a vércukorértékek, hanem a vérnyomás és a társuló szív- és érrendszeri kockázati tényezők (pl. vérzsírok) is előnyösen változnak. Értelemszerű, hogy a dohányzás teljes abbahagyását kell tanácsolnunk valamennyi cukorbetegünknek. A hipertónia nem-gyógyszeres kezelésével elérhető szisztolés vérnyomás-csökkentést a mellékelt táblázat foglalja össze.

Hipertóniás betegek nem-gyógyszeres kezeléstől várható eredmények
(a Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelve [2009] nyomán)
A kezelés elemei Ajánlás Szisztolés vérnyomás csökkenése
Testsúlycsökkenés Optimális, 25 kg/m2-nél kisebb BMI elérése vagy fenntartása −5 és −20 Hgmm/10 kg fogyás
Sófogyasztás csökkentése Sófogyasztás (NaCl) csökkentése 6 g/nap alá −2 és −8 Hgmm között
Mediterrán* étrend alapelveinek alkalmazása Zöldség-gyümölcs, zsírszegény tejtermékek fogyasztása, telített zsírok fogyasztásának csökkentése, káliumban, kalciumban dús étrend −8 és −14 Hgmm között
Rendszeres fizikai aktivitás Rendszeres fizikai aktivitás (30–60 perc/nap) lehetőség szerint minden nap az életkornak megfelelő szubmaximális** frekvencián −4 és −9 Hgmm között
Minimális alkoholfogyasztás Nem több, mint 2 ital/nap/férfi (25 g alkohol), vagy 1 ital/nap/nő (12,5 g alkohol) −2 és−10 Hgmm között
*DASH diéta: gyümölcsökben, zöldségekben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag étrend
** szubmaximális szívfrekvencia = 220 – életkor (év) × 0,7

Szájon át szedhető antidiabetikumok vérnyomáscsökkentő hatása

A szájon át szedhető antidiabetikumok (orális vércukorcsökkentő gyógyszerek) fő hatása értelemszerűen a vércukorcsökkentő tulajdonságukkal áll összefüggésben. Mindazonáltal néhány szer lehetséges vérnyomáscsökkentő hatását is vizsgálták. Ennek magyarázata kézenfekvő: 2-es típusú diabéteszben igen gyakran észlelhető hipertónia, s ha olyan orális antidiabetikum áll a betegek rendelkezésére, amely esetleg csökkenti a vérnyomást is, az nyilvánvaló többletelőnyt jelent.

Életmód-terápia

Éveink számának növekedésével legtöbbünk kilóinak száma, néhányunknak vérnyomása is emelkedik. S mert olvastuk valahol, hogy ebből baj lehet, elmegyünk orvosunkhoz szűrővizsgálatra. Ilyenkor gyakran hangzik el a mondat: nem kell gyógyszert szednie, de életmód-terápiára van szükség. S egyből elkeseredünk – koplalás, örökös éhezés jut az eszünkbe. Pedig az életmód-terápia, csak annyit jelent, hogy összhangot teremtenünk a tevékenységünkből (munka, sport), testsúlyunkból, állapotunkból fakadó tápanyagszükséglet és az elfogyasztott étel mennyisége – helyesebben kalóriatartalma – között, amit kiegészítünk rendszeres mozgással. Csak egyszer kell időt szakítanunk arra, hogy tápanyagtáblázat segítségével számoljuk ki, mennyi kalóriát vettünk magunkhoz eddig, nézzük meg, hogy életmódunk alapján mennyire lenne szükségünk. Ez alapján könnyen összeállíthatjuk magunknak a szükséges kalóriatartalmú és tápanyag-összetételű étkezéseket koplalás nélkül is. Aki nem akar vagy nem tud edzőterembe járni, az jó, ha tudja, szervezetünk karbantartásához napi háromnegyed-egy óra erősebb iramú sétával is komolyan hozzájárulunk.

Tehát az életmód-terápia nem fogyókúra, hanem a mindenki számára ajánlott egészséges étkezési és mozgási szokások kialakítása – egy életre szólóan.

Metformin

A 2-es típusú cukorbetegek gyógyszeres terápiájakor elsőként választandó készítmény. A metformin használata már több évtizedes múltra tekint vissza, noha hazánkban csak néhány éve van forgalomban. A metformin fő hatása az inzulinrezisztencia csökkentése.

Az orvosi szakirodalomban a metformin vérnyomáscsökkentő hatásáról meglehetősen ellentmondó adatok találhatók. Az ellentmondás oka, hogy számos vizsgálat kis esetszámú, kontroll nélküli tanulmány volt. Mértékadónak inkább a nagyobb, kontrollált klinikai tanulmányok tekinthetők.

Összességében véve az állapítható meg, hogy metformin mellett klinikailag értékelhető mértékű vérnyomáscsökkenés nem figyelhető meg.

Alfa-glukozidázgátlók – akarbóz

Az akarbóz fő hatását a vékonybélben fejti ki, ahol a glükóz felszívódását csökkenti, időben azt elhúzódóvá teszi. Ebből adódóan elsősorban az étkezés utáni vércukorszintet csökkentő hatása aknázható ki a cukorbetegek kezelésekor. Az akarbózzal végzett nagy klinikai vizsgálatban (STOP-NIDDM) azt találták, hogy akarbóz mellett az újonnan kialakult hipertónia kockázata 34%-kal csökkent.

Tiazolidindionok – rosiglitazon, pioglitazon

A tiazolidindionok („glitazonok”) ún. inzulinérzékenyítő szerek, főleg inzulinrezisztens cukorbetegségben szenvedők körében választjuk akkor, ha metforminkezeléssel már nem érhető el jó anyagcsere-egyensúly, s kombinációs, több szert együttesen alkalmazó kezelés válik szükségessé.

A tiazolidindionok az inzulinérzékenység növelése, az inzulinrezisztencia csökkentése révén számos előnyös metabolikus hatással rendelkeznek. Ezen túlmenően vérnyomáscsökkentő hatásukat is igazolták különböző állatkísérletes modellekben és humán vizsgálatokban.

Inkretinmimetikumok – liraglutid

Az orvostudomány és a gyógyszeripar utóbbi közel másfél évtizedes kutatásainak eredményeképpen egy merőben új hatástani csoportot fejlesztettek ki, az inkretinmimetikumokat, a gyógyszerek sikerrel túljutottak a vizsgálati perióduson, s már néhány éve forgalomba kerültek.

Inkretineknek az emésztőrendszer speciális sejtjeiben termelődő hormonokat nevezzük, amelyek a táplálék szénhidrátkomponensei hatására választódnak el, s közvetett módon, összetett hatásmechanizmussal döntően az étkezés után vércukorszintet csökkentik. A bélben azonban rövid idő (néhány perc) alatt lebomlanak, ezért hatásuk is rövid. Az inkretinmimetikumok ezekhez a hormonokhoz hasonló vegyületek, de tovább maradnak aktívak, így hatásuk elhúzódó. Hazánkban ez év elején váltak elérhetővé. A gyógyszerek (exenatid, liraglutid) nem tabletta formájában állnak rendelkezésre, a készítményt az inzulinhoz hasonlóan a bőr alá kell injekciózni.

A liraglutid nemcsak a vércukorértéket, hanem a testsúlyt és a szisztolés vérnyomást is jelentősen csökkenti. Különböző tanulmányokban a szisztolés vérnyomás csökkenését 2,7–4,5 Hgmm közöttinek találták.

szerzo

Prof. Dr. Jermendy György

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház tudományos igazgatója, korábban a III. Belosztály osztályvezető főorvosa. Az orvostudomány doktora, a Semmelweis Egyetem (Budapest) és a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Megjelent a hypertonia2010/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!