Szerző: Ambrus Zsófia Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Vegyi gagyi

Néha úgy érzem magamat, mint egy tökéletes vegyi üzem, ahol egy rendszerhiba folytán mindig valamilyen gond támad a logisztikával. Van, amikor a bejuttatott alapanyag minőségével van a probléma: csupa sült krumpli, kolbász, jó szalonna érkezik a tápanyagcsatornán, és van, amikor a mennyiségével van inkább a baj: pár üres kávé gördül a szalagon egy kis száraz csokis keksszel. A szervezet hangosbemondói máskor is bekapcsolnak. „Karbantartási hiba: vitamint, ásványi anyagot az előírás szerint azonnal adagolni!”

Illusztráció

A diabétesz kiegészítő kezelése

Sajnos sokan esünk abba a hibába, hogy nem figyelünk kellőképpen magunkra, a vegyi üzemünk, szervezetünk jelzéseire. A földön minden második másodpercben(!) meghal valaki szív- és érrendszeri megbetegedés következtében, minden tizedik percben pedig diabéteszben. A magas vérnyomás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri problémák ellen a gyógyszeres kezelések mellett hasznos táplálék-kiegészítőkkel és különféle gyógynövényekkel is fel lehet venni a harcot. Hangsúlyozni kell, hogy a kiegészítő terápiákról mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát. Egyes anyagok ugyanis kölcsönhatásba léphetnek, és megzavarhatják például a diabétesz elleni gyógyszerek hatását.

Magyarországon az emberek 10 százaléka szenved cukorbetegségben, további 10 százaléknál pedig lappang a kór. A cukorbetegség kockázata a túlsúlyosság nagy arányú terjedésével párhozamosan nő, és 2025-re várhatóan a diabétesz lesz a leggyakoribb betegség a világon. 1997 és 2004 között a diabétesz újonnan diagnosztizált eseteinek száma 54 százalékkal nőtt. A 2-es típusú diabéteszt, amit alapvetően a túlsúlyos felnőttek betegségének tartanak, sajnos egyre több gyereknél és kamasznál is diagnosztizálják. Ez a fajta cukorbetegség meggátolható lenne, hiszen kialakulásának legfőbb oka a mozgásszegény, helytelen életmód, a rossz táplálkozási szokások, a szűrővizsgálatok hiánya.

Cukorbetegség

(Más néven diabetes mellitus: édes vizelés, diabétesz.) A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon hiánya (1-es típusú betegség), vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány) vagy mindkettő (2-es típusú betegség). Mivel a sejtek (az agysejtek kivételével) inzulin hiányában nem képesek a szőlőcukor (glükóz) felvételére, az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében a vércukorszint megemelkedik. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, sok vizet vive magával, innen a betegség neve. A tartósan magas vércukorszint az erek falát rombolva gyorsítja, illetve előbbre hozza az érelmeszesedést, károsítja a szív- és érrendszert, a veséket és az idegeket.

A magyar lakosság túlnyomó része relatív vitamin- és ásványianyag-hiányban szenved. Legtöbbünk vitaminszedési szokásai a C-vitamin szedésében sajnos kimerülnek. A cukorbetegek véréből mintegy 30 százalékkal kevesebb C-vitamin tud beépülni a sejtekbe, a magas vércukorszint ugyanis gátolja ezt a folyamatot. „Hiszen szedem a vitaminjaimat, mégis állandóan beteg vagyok!” – hallani sokszor. Gyors segítséghez fordulunk a téli náthás, megfázós időben. Ilyenkor előszeretettel fogyasztjuk a meleg citromos teát, abban a hiszemben, hogy a C-vitaminnal így nem lesz gondunk. Csak arról az apróságról feledkezünk meg, hogy a forró teában a C-vitamin azonnal lebomlik. No, nem baj, majd eszünk kivit, sok narancsot. Ezzel pedig az a gond, hogy a C-vitamin vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet számára nem hasznosuló rész a vizelettel kiürül, tehát folyamatosan kellene az utánpótlásáról gondoskodni. C-vitamin-hiányos férfiak között három és félszer több szívrohamot regisztráltak a vitaminnal megfelelően ellátottakhoz viszonyítva. 60 százalékkal csökkent az angina kockázata azoknál, akiknek a vérében nagyobb volt a C-vitamin koncentrációja. A magasabb C-vitamin-szint a vérben magasabb HDL- (ez az ún. jó koleszterin, lásd 6–8. oldal) és alacsonyabb trigliceridszinttel párosul. Az átlagosnál alacsonyabb C-vitamin-szint magasabb vérnyomásértékkel párosul.

A C-vitamin persze csak egy a sokféle vitamin közül. Ugyanolyan fontos lenne ezenkívül még sok más vitamin (például A-, D-, E-, K-, B-vitaminok), ásványianyag és nyomelem fogyasztása is.

A króm nagyon fontos nyomelem, szerepet játszik a szénhidrátok és a zsír anyagcseréjében, és abban is segít, hogy a sejtek megfelelően reagáljanak az inzulinra. Kísérletek kimutatták, hogy a diabéteszes betegeknek általában abnormálisan alacsony a krómszintje. A krómszedés egyértelmű hatásai azonban még ma is vitatottak. Egy kísérlet során (forrás: Diabetes Care című amerikai magazin) a betegek egy részének krómot, másik részének pedig csak placebót (hatóanyagot nem tartalmazó készítmény) adtak a hagyományos gyógyszeres kezelés mellé. Hat hónap elteltével azoknak, akik nem kaptak krómot, jelentősen gyarapodott a súlyuk, míg azok, akik kaptak, tartani tudták testsúlyukat, és javulást mutattak inzulinérzékenységükben is. Egy másik tanulmány azonban nem jutott ennyire egyértelmű eredményre. A betegeket itt három csoportra osztották: az egyik 500, a másik 1000 mikrogramm krómot, a harmadik csoport pedig csak placebót kapott hat hónapon keresztül minden nap. A három csoport tagjainál végül nem tudtak megállapítani jelentős különbséget sem testtömegindexükben, sem vérnyomásukban, sem pedig inzulinigényükben.

Az alacsony magnéziumszint − hasonlóan az alacsony krómszinthez − nehezíti a 2-es típusú diabétesszel küzdők vércukorszintjének szabályozását. Magnéziumra a szervezet több mint 300 biokémiai reakciójához van szükség. Segít szabályozni a vércukorszintet is, de hozzájárul a szívritmus- és vérnyomás-szabályozáshoz is.

Egy kísérlet során − melyet 63 2-es típusú diabéteszes és alacsony magnéziumszintű betegen végeztek 16 hét alatt − kiderült, hogy a rendszeres magnéziumbevitel növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet. A magnézium adagolásával azonban vigyázni kell, a túladagoláskor hasmenés, hányinger, étvágytalanság, izomgyengeség, alacsony vérnyomás vagy szabálytalan szívverés is felléphet.

De jó a dió

Szervezetünkben a cink is fontos szerepet játszik az inzulin termelésében és tárolásában. Kutatások igazolták, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szervezetében lassabban szívódik fel és gyorsabban ürül ki, ezért pótlása jótékony hatású lehet. A táplálkozásban jó cinkforrások a húsok és a növények közül a hüvelyesek, de utóbbiakból a magas rosttartalom miatt a hasznosulás nem megfelelő. Cinkhez hozzájuthatunk a friss gyömbérből, a bárányhúsból, a tojássárgájából, a marhamájból, mandulából, a dióból, a szardíniából vagy a csirkehúsból is. Magyarországi adatok szerint főleg a nőknél alakul ki cinkhiány.

Popeye

A hemoglobin alkotórészeként a vas biztosítja a vérben az oxigén szállítását. Fontos szerepet játszik a sejtek növekedésében, regenerációjában és a védekező rendszer működésében is. A máj, a húsfélék, a tojás jó vasforrás lehet. A növényekben található vas szakértők szerint sajnos csak elenyésző mennyiségben szívódik fel, hiába is próbálunk „Popeye”-jel példálózni gyermekeinknek. A vashiány vérszegénységhez, fáradékonysághoz, az ellenálló képesség csökkenéséhez, fokozott fertőzésveszélyhez vezet.

Hiszi a piszi

Egyre több tanulmány próbálja igazolni a ginszeng, a fokhagyma, az árpacsíra, a méhpempő, a kapor, az aloe vera gél, a borsmenta, a barackíró, az almaíró és még sok más gyógynövény és fűszernövény jótékony hatását a szív- és érrendszer működésére, az inzulinszint vagy a magas vérnyomás csökkentésére. Léteznek például olyan tanulmányok, melyek a fahéjról is megállapították, hogy segít a vércukorszint szabályozásában 2-es típusú diabéteszes betegeknél. Egy kísérlet során 60 beteget hat csoportra osztottak. Az első három csoport 1, 3, illetve 6 gramm fahéjat, a második három pedig 1, 3, illetve 6 gramm placebót kapott minden nap. 40 nappal később kiderült, hogy mindhárom dózisú fahéj jelentősen csökkentette a betegek vércukor- és koleszterinszintjét.

A rengeteg alternatív étrendkiegészítő között válogatva jusson eszébe, hogy a legfontosabb a hit, no meg a gyors életmódváltás. Ha eddig nem élt volna aktív, egészséges életet, itt az idő, hogy beruházzon a vitaminok mellett egy jó sportcipőre vagy egy otthoni torna DVD-re.

szerzo

Ambrus Zsófia

Személyi edző, gerinctréner és mozgásterapeuta. Több mint 20 éve dolgozik fitness-wellness területen. A preventív célú csoportos mozgásoktatás mellett gyógytornászokkal és dietetikusokkal karöltve végzi rehabilitációs munkáját fővárosi fitness-klubokban. Kinesio-taping terápia és flossing-terápia együttes alkalmazásával sérült versenyzők edzésével is foglalkozik, hogy a sportolók minél előbb újra pályára léphessenek.

Megjelent a hypertonia2008/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!