Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Fókuszban a stroke

Tudatos törődéssel folytatódik az Éljen 140/90 alatt! program

A Magyar Hypertonia Társaság a Magyar Stroke Társasággal együttműködve folytatja az Éljen 140/90 alatt! elnevezésű mozgalmát. Az idei Tudatos törődés program a stroke (szélütés) megelőzésére helyezi a hangsúlyt, felhívva a figyelmet arra, hogy a magasvérnyomás-betegség megfelelő és tudatos kezelésével csökkenthető a stroke kialakulásának veszélye.

A stroke köznyelvi elnevezése, a szélütés, gutaütés jól utal az agyban lezajlott eseményre. Gyakran nevezik agyvérzésnek is, noha az érintett betegek csupán ötödénél történik ténylegesen roncsoló agyállomány-vérzés. A stroke lényege azonban mindig azonos: az agy vérellátása zavart szenved, ezért az érintett terület idegsejtjei nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz, emiatt károsodnak vagy elhalnak, maradandó károsodást okozva a központi idegrendszer működésében. A stroke nemcsak az idősek betegsége – bár az életkor előrehaladásával a gyakorisága nő –, bármely életkorban kialakulhat. Kockázatát növeli az érfalak károsodása, az érelmeszesedés és az emiatt kialakuló más szív- és érrendszeri szövődmények.

A kockázati tényezők között első helyen áll a nem megfelelően beállított és kezelt magas vérnyomás, amely mintegy 3-4-szeresére emeli a stroke kockázatát. A dolog fordítva is igaz: az egyénre szabottan meghatározott vérnyomáscélérték elérésével jelentősen csökkenthető a stroke kialakulásának veszélye. Ma már nem elegendő tehát a vérnyomást „csak” csökkenteni, hanem törekedni kell az orvosa által meghatározott célvérnyomásérték elérésére. Például a cukorbetegek, szívbetegek, végtagi érszűkületben szenvedők vagy a stroke-on már átesett betegek körében az átlagoshoz képest is alacsonyabb, 130/80 Hgmm vérnyomásérték elérése javasolt a magas vérnyomás szövődményeinek – ideértve a stroke-ot is – megelőzésére.

2010 első félévében betegközpontú kommunikációt indít a két szakmai Társaság. Az érintettek nyelvén megfogalmazott felvilágosító anyagokkal segítik az orvos-beteg-nővér együttműködést a hipertóniás beteg kezelésében. A háziorvosi rendelőkben figyelemfelkeltő, a stroke kockázatát a humor eszközével magyarázó plakátokkal találkozhatnak a betegek. A kezelőorvos mellett dolgozó nővér közreműködésével „Stroke rizikóbecslő” segítségével bővíthetik ismereteiket, illetve egy egyszerű tesztet kitöltve győződhetnek meg arról, mennyire veszélyezteti őket a stroke kialakulása. A teszt kitöltése után megbeszélhetik háziorvosukkal a megfelelő kezelést. Az orvos, a nővér és a beteg együttműködve tehet a legtöbbet a vérnyomás optimális beállításáért, s ezzel a stroke kockázatának csökkentéséért.

A Stroke-rizikóbecslő adatlap a National Stroke Association (www.stroke.org) anyagának részleges felhasználásával és pontértékelési módszerének módosításával készült. A nyert adatok csak a stroke kockázatának becslésére szolgálnak, önmagukban semmiféle garanciát nem jelentenek egy esetleges agyi történés kialakulása szempontjából, és nem helyettesítenek orvosi vizsgálatot, illetve kezelést!
A B C
Rizikófaktorok Magas kockázat Figyelmeztetés Alacsony kockázat
Vérnyomás >140/90 Hgmm, vagy nem tudom mennyi 120–139/80–89 Hgmm <120/90 Hgmm
Koleszterinszint Magasabb mint 6,2 mmol/l, vagy nem tudom mennyi 5,2 és 6,2 mmol/l közé esik Kevesebb mint 5,2 mmol/l
Cukorbetegség Cukorbeteg vagyok A normálisnál magasabb a vércukorszintem Nincs cukorbetegségem
Dohányzás Jelenleg is dohányzom Éppen leszokóban vagyok Nem dohányzom
Pitvarfibrilláció (a szív pitvarának működését érintő szívritmuszavar) Szabálytalan a szívműködésem Nem tudok róla Szívműködésem nem szabálytalan
Testsúly Túlsúlyos vagyok Néhány felesleges kilóm van csak Nem vagyok túlsúlyos
Rendszeres testedzés Nem végzek rendszeres testmozgást Alkalomszerűen végzek csak testedzést Rendszeresen végzek testmozgást
Előfordult stroke a családomban Igen Nem vagyok ebben biztos Nem
Pontszámok
(Adja össze oszloponként a bejelölt válaszok számát!)

Rizikóbecslés – a stroke kockázatának személyre szabott felmérése

A táblázat segítségével Ön is tájékozódhat, vajon veszélyezteti-e egészségét vagy életét egy esetleges stroke kialakulása. A táblázat bal oldali oszlopában a stroke legfontosabb rizikótényezőit soroltuk fel. Balról jobbra haladva az egyes rizikótényezők sorában jelölje be, melyik állítás igaz Önre. Mindig csak egy válasz adható meg a felsorolt három lehetőség közül. A táblázat legalján lévő „Pontszámok” sorban adja össze az „A”, a „B” és a „C” betűvel jelölt oszlopok alján, hogy az adott oszlopban hány választ jelölt meg. Minden jelölés pontértéke 1.

Az értékelés folyamata

A pontszámok alapján Ön és orvosa közösen megbecsülhetik, vajon az Ön esetében mekkora a stroke kialakulásának kockázata. Az „A” és „B” oszlopban jelzett minden válasza egyben figyelmeztetés is arra, hogy van még mit tenni, javítania az egészsége megőrzése vagy helyreállítása terén.

Pontértékelés

Amennyiben az „A” és „B” oszlop pontjainak összege megegyezik vagy több mint a „C” oszlopban elért pontszám, ez figyelmeztetést jelent Önnek és orvosának is, hogy mielőbb kezdjék el vagy fokozzák a stroke megelőzését szolgáló életmód-változtatást és/vagy orvosi kezelést.

Mutassa meg kezelőorvosának ezt a Stroke rizikóbecslő kérdőívet, és kérje tanácsát, segítségét egészsége megőrzése érdekében!

Megjelent a hypertonia2010/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!