Szerző: Trieber László Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Én kipróbáltam, önök bátran megvehetik!

Otthoni vérnyomásméréshez ajánlott készülékek II.

Szerkesztőségünk felkérésére a jelenleg vásárolható termékekből mutatok be pontos vérnyomásérték meghatározására alkalmas készülékeket. A cikksorozattal segítségére kívánok lenni mindazoknak a tudatos vásárlóknak, akik megfogadják tanácsomat: jót vegyen, ne olcsót! Bármelyik ismertetett készüléket választja, nem vásárol rosszat. Ezért nem is végeztem rangsorolást, hogy jó, még jobb, legjobb. Mindegyik kiváló. A lényeg, hogy a megbízható készülékek között válogasson. Lapunk előző számában három típus szerepelt. Szerencsére több ilyen van.

Illusztráció

Munkámból adódóan jó ismerője vagyok mind a régebbi, már használatban lévő vérnyomásmérő eszközöknek, mind a kereskedelmi kínálatban szereplő új készülékeknek. Az üzletek polcain nagyon sokféle márka és típus látható. Ha régi készülékét kívánja lecserélni modernebbre, esetleg most szeretne először beszerezni vérnyomásmérőt, akkor fontolja meg alaposan a választást! Ez a készülék lesz társa és segítője a magasvérnyomás-betegség házi gondozásában. Amennyire természetes igény, hogy betegségére a megfelelő gyógyszert szedje, legalább annyira természetes, hogy állapotának megfigyelésére is a megfelelő készüléket használja.

Fontos szabály, hogy a mérés körülményei megfelelőek legyenek, azt hitelesített mérővel, az előírások szerint végezzék.

Nézzünk tehát két újabb készüléket, amire igaz: Én kipróbáltam, önök bátran megvehetik!

A tesztelést nem csak műszaki szempontok, hanem „vevőszemes” kipróbálás alapján végeztem. Mivel ez lesz az új családtag, az ön döntését egyedi szempontok is vezérelhetik, pl. forma vagy szín. A készülékeket azonos szempontok szerint, önálló fejezetben ismertetem, nem akartam kihagyni semmit, ezért az előforduló ismétlődésekért elnézésüket kérem. Az árak boltonként változók, ezekről nem írtam tájékoztatást. Ár szerint növekvő irányban haladtam, az olcsóbbal kezdve.

Mindkét készülékre érvényes:

  • Digitális, felkaron mérő, automata készülék, nem kell kézzel pumpálni.
  • Oszcillometriás mérési elv. Az artéria lökéshullámait észleli.
  • A felső és alsó vérnyomásérték, valamint a pulzusszám egyszerre látható.
  • Méréskor az észlelt pulzusokat felvillanó szív szimbólum mutatja.
  • Ha mérés alatt szabálytalan szívverést észlel, akkor ezt jelzi.
  • 4 db ceruzaelemmel működik. A készülék tartós elemekkel van csomagolva, vásárlás után rögtön használatba vehető. (Későbbiekben is tartós, más néven alkálielemeket használjon!)
  • A kijelzőn figyelmeztetés jelenik meg, ha az elemek legyengültek. Kimerült elemeknél a készülék letilt, hogy az alacsony tápfeszültség miatt hibás mérés ne történhessen.
  • A készülékhez külön vásárolható gyári adapter. Ennek segítségével konnektorról is használhatjuk. Az elemeket ez nem zavarja, tehát a készülékben maradhatnak.
  • A készülék a bekapcsolást követően, külön indítógomb megnyomása nélkül megkezdi a mérést.
  • Beépített dátum- és időmegjegyzés a memóriában tárolt adatok naplózásához.
  • Ha a mérés során valamilyen okból nem határozhatók meg biztosan az értékek, a készülék nem ír ki rossz adatot, hanem hibajelzést ad.

MEDEL DISPLAY TOP

Az olasz Medel cég néhány éve van jelen Magyarországon termékeivel.

Az általuk gyártott vérnyomásmérők ajánlásai: British Hypertension Society, Scottish Guidelines, American National Guidelines, American NIH Education Program, New Zealand Guidelines, Magyar Hypertonia Társaság Mérésügyi Munkacsoport szakértői véleménye és tanúsítványa, Országos Alapellátási Intézet szakértői véleménye és tanúsítványa, Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék szakértői véleménye és tanúsítványa.

A szolid megjelenésű, lapos formájú, fehér színű készülékház előlapját a nagyméretű kijelző tölti ki, mely a gyári csomagolásban fóliával van lefedve. Ennek célja, hogy a gyártás során, illetve a vásárlóig való eljutás pillanatáig védje a panelt. Használatba vételkor ezt húzza le, és dobja el! A továbbiakban nincs rá szükség. Enélkül sem fog karcolódni a kijelző, viszont sokkal jobban és szebben látszódnak a számok. Sajnos a használati útmutatóból kimaradt az erre vonatkozó tájékoztatás. A ház oldalai az előlap körül kissé kiszélesednek, az így létrejött perem biztonságossá teszi a készülék fogását. A formatervező gondolt az idősebbekre, akik kezéből néha kicsúsznak a tárgyak.

Illusztráció

A kissé döntött előlap megkönnyíti a rálátást. A vérnyomás értékét kijelző számok előnyösen nagyok, magasságuk 22 mm. A rutinszerű használat érdekében az ezüstszínű nyomógombok között a bekapcsoló a legnagyobb, nem kell keresgélni, szinte ujjunk alá fekszik. A SET feliratú gombbal lehet a dátumot és időt beállítani. Ezt elegendő egyszer megtenni, a beállítás megmarad, amíg az elemek jók, vagy ki nem veszik őket. A memóriában az utolsó 90 mérés adatai tárolódnak (szisztolé, diasztolé, pulzus, dátum, idő). A két MEM feliratú gomb teszi lehetővé a megtekintést időben előre vagy visszafelé haladva. Az utolsó 3 mérés átlagát is megnézhetjük. Ebben az esetben egymást követően, 1-2 perc nyugalmi idő közbeiktatásával kell 3 mérést végezni. A használati útmutató erről sajnos nem ad tájékoztatást, pedig belátható, hogy pl. naponként egy mérés esetén a vérnyomásértékek átlaga nem nyújt használható ismeretet.

A memória tartalmát az elemek kicserélésekor nem felejti el. Az elemfedél könnyen nyitható, az elemek behelyezése nem okoz nehézséget. Használatot követően, ha elfelejtené kikapcsolni a készüléket, 2 perc után automatikusan kikapcsol. Az adapter csatlakozóaljzata a mandzsetta csatlakozóaljzata mellett helyezkedik el, ezért könnyen összetéveszthetők. A vérnyomás értékét vagy a nálunk szabványos Hgmm (higanymilliméter) mértékegységben, vagy kPa (kilopascal)-ban tudja kijelezni. Utóbbinak semmi haszna számunkra, ajánlatos odafigyelni a helyes beállításra, melyet szerencsére csak egyszer kell megtenni. Puha, könnyen felhelyezhető normálméretű tépőzáras mandzsetta (22–32 cm felkarkerületre) tartozik a készülékhez. A helyes felcsatolást ábra mutatja rajta. Vastagabb karral rendelkezők (42 cm felkarkerületig) külön nagyméretű gyári mandzsettát vásárolhatnak.

Méréskor gyengéden, egyenletes tempóban pumpál. Kellemetlen szorítás nem érezhető.

Intelligens mandzsettafelfújás történik, azaz a mandzsetta mindig a megfelelő mértékben fogja elszorítani a kart, csak annyira, amennyire a vérnyomásmérés elvégzéséhez szükséges. Tehát alacsony vérnyomásnál alacsony értékre, magas vérnyomásnál magas értékre pumpál. Így első nekifutásra sikerül a kiértékelés, nem kell megismételni a felfújást nagyobb értékre. A szorítás csak a feltétlenül szükséges ideig tart, ezért nem zsibbad el a kar. Normál esetben a mérési idő nem több, mint 45 mp.

A készülék méretei: hosszúság 17 cm, szélesség 11,5 cm, magasság 4 cm.

Tartozék a puha zipzáras táska, mely a készülék, a mandzsetta és a használati útmutató tárolására kényelmes helyet biztosít. Tetszetős kivitelű, még hordozófül is van rajta.

A készülékhez többnyelvű és külön csak magyar nyelvű használati útmutató van. Jól olvasható, a kezelést érthetően magyarázza. Két hiányosságát a fentiekben említettem. A vérnyomással kapcsolatban rövid betegtájékoztatót is tartalmaz.

Garancia: 2 év. Az importőr a meghibásodásokat a készülék cseréjével oldja meg.

Pontosság: nyomás ± 3 Hgmm, pulzus ± 5%.

OMRON M6 COMFORT

A japán Omron cég digitális vérnyomásmérő készülékeiből 1985 óta folyamatosan több ezer került Magyarországon használatba. Az Omron vérnyomásmérőket telepítették és használják a gyógyszergyártó világcégek vérnyomáscsökkentő készítményeik értékeléséhez. Minden Omron vérnyomásmérő készülék rendelkezik a márkanévvel jegyzőkönyvezett, dokumentált nemzetközi minősítéssel, validációval, és ajánlással az Európai és Brit Hipertónia Társaság protokollja alapján. A nemzetközi ajánlásokon túl az OMRON készülékeket kiemelten ajánlja a Magyar Hypertonia Társaság, valamint a hazai orvosszakmai társaságok képviselői is.

A sajátos formájú, robosztus küllem szinte üzeni, hogy strapabíró, hosszú élettartamú készülékkel van dolgunk. A tervezőknek nem a miniatürizálás volt az elsődleges, sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a megbízhatóságra. A nagyobb alkatrészek (kompresszor, mágnesszelep, szenzor) bár helyigényesek, de jóságuk okán értéknövelők. A fehér készülékház nagyméretű kijelzőt fog körbe. A kifogástalan rálátás érdekében az előlap jelentősen megdöntött. A vérnyomás értékét kijelző számok kellően nagyok, magasságuk 20 mm. A fedlap kiszélesedő mérete által létrejött perem kicsúszásmentes fogást biztosít. Hangsúlyos jelzést kapott a bekapcsológomb és a mandzsetta csatlakozóaljzata. A kék szín és a kiugró kontúr szinte vonzza a tekintetet. Az adapter csatlakozóaljzata a mandzsetta csatlakozóaljzatával nem azonos oldalon helyezkedik el, ezért nem összetéveszthetők. Az elemfedél kinyitása kis odafigyelést, ügyességet igényel. Használatot követően, ha elfelejtené kikapcsolni a készüléket, 5 perc után automatikusan kikapcsol. Memóriájában az utolsó 90 mérés adatait tárolja. Megtekintéskor a két MEMORY feliratú gombbal lehet előre vagy hátrafelé haladni a tárolóban. A dátum és idő beállításához az óra szimbólummal jelzett gombot kell használnunk. Elegendő egyszer megtenni, a beállítás megmarad még elemcsere esetén is, ha az nem tart tovább 30 másodpercnél. A memória tartalma még ennél is tovább megmarad.

Az Omron M6 Comfort készülékbe szinte minden tudást beépítettek, ami elvárható.

Klinikai validációval rendelkező, hiteles vérnyomásmérő.

Intelligens mandzsettafelfújás történik (Intellisense Technology), mely automatikus nyomáskiértékeléssel ellenőrzi az optimális felfújási szintet annak érdekében, hogy a kart a mandzsetta feleslegesen ne szorítsa el és a mérés ismételhető legyen. Az optimális nyomásértéken feleslegesen túlfújt mandzsetta nem tesz lehetővé 2-3 egymás utáni pontos mérést. A mérési idő nem több, mint 30 mp. Az orvosi kívánalmaknak megfelelő precíz vérnyomásérték meghatározása érdekében lehetőség van az egymás után elvégzett két vagy három mérés átlagának kiírására, amennyiben a mérések 10 percen belül történnek. A mérések között fontos és szükséges 1-2 perc várakozás, hogy az erek eredeti állapota visszaálljon, s így az alaphelyzetű érfal rugalmasságánál mérjük az értékeket. Az azonnali, fél percen belüli mérések pontatlan eredményhez vezetnek, átlagolásra nem alkalmasak.

Speciális, átlagos és vastag karra egyaránt alkalmas mandzsetta tartozik a készülékhez. Köríves, merevített betéttel rendelkezik, 22–42 cm karkerületig használható. Pontos mérést tesz lehetővé túlsúlyos, vastag karú egyéneknél is. A helyes felcsatolást ábrák mutatják rajta.

A készülékbe épített elektronika érzékeli, ha mérés alatt a vizsgált személy mozog vagy hangosan beszél. Amennyiben ez olyan mértékű, hogy a mérés pontosságát rontja, akkor nem történik vérnyomás-meghatározás. A kijelzőn figyelmeztető jel lesz látható és a készülék újbóli mérésre vár.

A magas vérnyomásra villogó szimbólum hívja fel a figyelmet, ha a mért érték a 135 Hgmm felső és 80 Hgmm alsó értéket meghaladja.

A készülék méretei: hosszúság 15,5 cm, szélesség 13 cm, magasság 8 cm.

Tartozék a puha zipzáras táska, mely a készülék, a mandzsetta, a használati útmutató és a mellékelt vérnyomásmérő napló tárolására kényelmes helyet biztosít. Egyszerű kivitelű, hordozófüles.

A készülékhez többnyelvű és külön csak magyar nyelvű használati útmutató van. Jól olvasható, a kezelést érthetően magyarázza. A vérnyomással kapcsolatban rövid betegtájékoztatót is tartalmaz.

Garancia: a készülékre 3 év, a mandzsettára 1 év. Az importőr magas színvonalú vevőszolgálatot és szervizt működtet. A készülékek javítása a garancia lejárta után sem jelent gondot. Az OMRON vérnyomásmérő műszer mérőegységének garanciális időtartama 3 év, de a 2 évenkénti időszakos pontosság-bevizsgálások elvégzésével 10 évre meghosszabbodik!

Pontosság: nyomás ± 3 Hgmm, pulzus ± 5%.

szerzo

Trieber László

Vezetője egy szolgáltató és kereskedő cégnek, mely kórházak és magánszemélyek részére végzi orvosi és gyógyászati készülékek javítását, valamint forgalmazását.

Megjelent a hypertonia 2010/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!