Szerző: Szabó Zsuzsa Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Védd a veséd! Tartsd kordában cukorbetegséged!

Művesekezelés – dialízis

A vesék létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, és a testből való kiürítésében, a testnedvek összetételének beállításában, fontos hormonok termelésében. Idült (krónikus) veseelégtelenségben a vesék szerteágazó működése többnyire fokozatosan, folyamatosan és visszafordíthatatlanul romlik, majd teljesen megszűnik, s végállapotú veseelégtelenség alakul ki.

Illusztráció

A veseelégtelenség szinte valamennyi szerv, szervrendszer működését befolyásolja, megfelelő kezelés nélkül halálhoz vezető állapot. A súlyos veseelégtelenség kezelésében alapvetők a különböző művesekezelések és a veseátültetés. Hirtelen fellépő (akut) veseelégtelenség kezelésekor a művesekezelést addig folytatják, amíg a beteg vérvizsgálata azt nem mutatja, hogy a veseműködés ismét kielégítő. Rövid távú vagy sürgősségi dialízisre azért is sor kerülhet, hogy eltávolítsanak bizonyos gyógyszereket vagy mérgeket a szervezetből.

A művesekezelések két fő csoportját különböztetjük meg attól függően, hogy hol helyezkedik el az a szűrő, amely a vért megtisztítja és a folyadékot kivonja a szervezetből: a szervezeten belül – peritoneális dialízis, avagy azon kívül – hemodialízis.

Hemodialízis

A hemodialízis során egy ún. „művese gép” segítségével távolítják el a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat és a felesleges vizet. Ehhez a kezelési módhoz az alkaron egy nagyobb artériát (verőeret) egy vénával kötnek össze, ezáltal a véna fala kitágul, megvastagodik, jól szúrhatóvá válik kb. 4-6 héten belül. A kezeléshez két tű szükséges: az artériás tűn keresztül jut a vér a szűrőbe (dializátorba). A dializátor nagyon kis átmérőjű kapilláris csövekből álló szűrő. A dializátorban két teret különítünk el. Az egyikben áramlik a vér, a másik térben ellentétes irányban a speciális összetételű sóoldat (mosófolyadék). Ide szűrődnek át a szervezet salakanyagai. Az ily módon megtisztított vér a vénás tűn keresztül jut vissza a keringésbe. Percenként kb. 2 dl vér áramlik át a szűrőn. A kezelés hetente 3-4 órát vesz igénybe. Ha nincs megfelelő véredény az összeköttetés kialakításához, akkor egy nagyvéna-kanült, katétert helyeznek be az egyik vastagabb érbe.

Hasi (peritoneális) dialízis

A hashártya (peritoneum) erekkel sűrűn átszőtt természetes félig áteresztő hártya, a hasüregben helyezkedik el, a hasüregi szerveket borítja be. Felülete 1,5–2,0 m2.

A peritoneális dialízis során a szűrő szerepét a hashártya tölti be, apró pórusain keresztül távoznak el a méreganyagok és a felesleges folyadék a szervezetből.

Az eljárás során egy hajlékony, szilikonból készült hasi katétert helyeznek a hasüregbe, melyen keresztül 2000 ml, glükózt és ionokat tartalmazó dializálóoldatot engednek a hasüregbe. Az oldat a kezelés típusától függően meghatározott ideig van a hasüregben. A vér megtisztítása tehát a szervezeten belül történik, vért nem vezetnek ki a szervezetből, mint a hemodialízisnél.

A dialízisben részesülő betegeknek különleges étrendet kell tartaniuk. A kezelés során általában fehérjét is vesztenek, ezért az étrendnek fehérjében gazdagnak kell lennie, testsúly-kilogrammonként 1 gramm fehérje bevitele ajánlatos. A só fogyasztását, legyen az a nátriumtartalmú konyhasó vagy a káliumot tartalmazó sópótló, korlátozni kell. Multivitaminos készítmények lehetnek szükségesek az elveszett tápanyagok pótolására.

Szabó Zsuzsa

Megjelent a hypertonia2010/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!