Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Az ételkészítés és a modern konyhai eszközök szerepe az egészséges táplálkozásban

Számtalan betegség kialakulásában jelentős szerepe van a helytelen táplálkozásnak és életmódnak. A túlzott energiabevitel, zsír- és cukorfogyasztás nem csak az elhízás kockázatát rejti magában, hanem a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegségét is. Egészséges táplálkozással és életmóddal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, a magasvérnyomás-betegség és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Illusztráció

Nem elég arra figyelni, hogy miből mennyit eszünk, milyen alapanyagokat használunk, legalább annyira fontos, hogyan és miben készítjük ételeinket.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az ételkészítési fortélyokat, amelyek segítenek abban, hogy ételeink egészségesek, de ízletesek is legyenek. A különböző cégek jobbnál jobb konyhai eszközöket fejlesztettek ki. Ezekben az eszközökben nem csak egészségesebb, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagabb ételek készíthetők, de az elkészítési idő is lényegesen rövidebb. A tévéből sok ilyen csodasütő-, főző-, párolóeszközt ismerhetünk meg (Hot Pan, Flavorwave, Sow Cooker, Tefal Actifry, Tefal Cuisine stb.).

Főzés

A főzés a leggyakrabban alkalmazott ételkészítési forma. Bő folyadékban történő főzés során az ásványi anyagok több mint fele kioldódik a főzőlébe, a vitaminok 80%-a a magas hő és a hosszú főzési idő miatt elbomlik.

Ne féljünk kipróbálni az új konyhai eszközöket. Ne feledjük, ezekkel nem csak egészségesebb ételeket készíthetünk, de a konyhában töltött időnk is a felére csökken.

A megspórolt időt fordítsuk testmozgásra!

Főzzünk kuktában. Az ételek kevesebb víz hozzáadásával, rövidebb idő alatt készülnek el, jobban megőrzik értékes vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Főzés helyett pároljunk, érdemes párolókészüléket beszerezni. A korszerű ételpárolókban egyszerre készíthetünk hús- és zöldségételeket úgy, hogy a készített ételek íze, aromája nem keveredik össze. Az ételek maximálisan megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Római tálban leveseket, zsír hozzáadása nélkül sülteket, zöldségféléket is készíthetünk.

A mikrohullámú sütőben készített ételek megőrzik az alapanyagok eredeti ízeit, vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Az elkészítési idő jelentősen csökken.

Sütés

A sütés a másik leggyakrabban használt ételkészítési mód. A magyar konyha bővelkedik a bő zsiradék felhasználásával készített sült étkekben. Az így készített ételek akár 30% zsiradékot is magukba szívnak, jelentősen megnövelve az étel energia- és zsírtartalmát.

A következőkben azokat az elkészítési módokat vesszük számba, melyekkel zsiradék hozzáadása nélkül is ízletes, zamatos húsokat, zöldségeket készíthetünk.

Teflonbevonatú edényekben olaj vagy zsír hozzáadása nélkül is készíthetünk ízletes sülteket.

Alufóliában is süthetünk nem csak húsokat, de zöldségféléket is. Akkor a legízletesebbek az így készített sültek, ha előzőleg kevés olaj felhasználásával, tetszőleges fűszerezésű pácban érleljük a húsokat legalább 2-3 órát.

A húsokat vagy zöldségeket fektessük, halmozzuk a fóliára. Készítsünk csomagokat belőlük, majd tegyük a sütőlapra. A fóliában keletkező gőztől a húsok, köretek megpuhulnak. Végül a csomagok kibontásával szép pirosra süthetjük a húsokat.

Sütőzacskóban is süthetünk. A befűszerezett húst néhány kanál vízzel vagy zöldséglevessel együtt helyezzük a sütőzacskóba, majd a zacskó száját zárjuk le. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk helyet a sütés közben felszabaduló gőzöknek.

Sóágyon sütés. Ez a módszer is igen egyszerű, nem időigényes. Terítsünk szét 1 kg sót a tepsiben, majd a befűszerezett húst helyezzük rá. Így minden zsiradék hozzáadása nélkül pirosra süthető a hús. Nem veszi át a só ízét, nem kell attól tartanunk, hogy ehetetlenül sós lesz!

Grillsütés. Készíthetünk így húsokat a gáztűzhely grillsütő lapján vagy elektromos grillsütőben. A húsok íz- és zamatanyaga a hús belsejében marad. A sütés igen kevés zsiradékkal vagy a nélkül történik.

A magyar konyha jellegzetessége, hogy a húsételekhez elsősorban nem párolt vagy nyers salátákat kínál, hanem rántással, habarással készült főzelékeket. Némely főzelékbe még cukrot is teszünk, amire igazán nincs szükség. Kedvelt főzelékeink energia- és zsírtartalmát okosan megválasztott sűrítéssel jelentősen csökkenthetjük.

Praktikák sűrítéshez

Habarás készítéséhez ne tejfölt, tejszínt használjunk, hanem kefirt vagy joghurtot.

Amennyiben mégis rántásra van szükség, diétás rántást készítsünk: szárazon egy teflonedényben pirítsuk meg a lisztet, és 1-2 teáskanálnyi olajat adjunk hozzá.

A főzeléket sűríthetjük úgy is, hogy teljesen kihagyjuk a zsiradékot és a lisztet. A főzelék alapanyagát adó főtt zöldségből készítsünk pépet kézimixerrel, és ezt adjuk sűrítésként a főzelékhez.

A leveseket ne sűrítsük!

szerzo

Nagy Gyuláné Tajti Éva

A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.

Megjelent a hypertonia2010/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!