Szerző: Trieber László Feltöltés dátuma: 2011.11.23.

A koleszterinszint mérése otthon

A koleszterin a szervezet számára nélkülözhetetlen zsírnemű anyag, egy része a táplálékból származik, másik részét a szervezet maga állítja elő. A zsírok (lipidek) szállítása a véráramban különböző típusú fehérjékhez (proteinek) kötötten történik (lipoproteinek), a szállítófehérjék szerint megkülönböztetett két legfontosabb koleszterin az LDL- és a HDL-koleszterin. A véráramban keringő zsírok kóros szintje, különösen a koleszteriné, hosszú távon érrendszeri problémákat okoz, hozzájárul az érelmeszesedéshez, fokozva a szívroham vagy a gutaütés esélyét.

A kétféle koleszterin nem egyformán növeli a szívroham esélyét, az LDL-koleszterin (az ún. rossz koleszterin) növeli, a HDL-koleszterin (az ún. jó koleszterin) csökkenti. Otthoni méréssel csak az összes koleszterin együttes mennyiségét tudjuk meghatározni, de a szív- és érrendszeri kockázat nagyságára ebből is következtethetünk. Például a szívroham kockázata több mint kétszeresére nő, ha a normális felső határát jelző 5,2 mml/l helyett 7,8 mmol/l-hez közelít a az összes koleszterin szintje.

Összes koleszterin határértékek:
3,1–5,2 mmol/l (120–200 mg/dl)

Magazinunk előző számaiban ismertetett otthoni vérnyomásmérés és vércukorszintmérés után talán nem meglepő, ha most arról a lehetőségről adok tájékoztatást, hogy a koleszterinszint otthoni mérésére alkalmas készülék is vásárolható. Előre kell bocsátanom, ez korántsem egyenértékű a laboratóriumi vizsgálattal, ahol nagyobb mennyiségű, vénából vett vérmintából végzik a meghatározást. A házi használatra szánt készülékkel a vér összkoleszterin-szintje mérhető, tehát az LDL- és a HDL-koleszterin szintje külön nem határozható meg. A készülékek mmol/l-ben adják meg az eredményt, de az amerikai piacra szánt mérőkön általában mg/dl a kijelzés (1 mmol/l = 38,67 mg/dl).

A koleszterinszintmérő készülék használata, működési módja megegyezik a vércukorszintmérő készülékkel, aki tehát már könnyedén tudja glükózszintjét mérni, annak nem fog nehézséget okozni ennek a kezelése sem.

A koleszterinszint meghatározásához szükséges a készülék, a tesztcsík és a vérminta. Egyetlen csepp vér elegendő. Ezt hajszálérből kell venni, aminek legáltalánosabb módja az ujjbegy megszúrása (kapilláris vérminta). Ne felejtsen el puha papírt kitenni, amibe majd ujját törölheti! Az ujjszúró eszközt a gyártó cég tartozékként adja annak érdekében, hogy megkönnyítse a vérnyerést. A kicsi, golyóstoll kinézetű eszközbe először a hozzá tartozó tűt (lándzsatű) kell belehelyezni, majd a rugó felhúzásával „élesíteni”. Mielőtt használná, érdemes kezet mosni. A meleg víztől kitágulnak a vékony erek, a dörzsöléstől erőteljesebb lesz a vérkeringés – ezért kisebb szúrás is elegendő lesz. A szappan megtisztítja a bőrfelületet, ám alapos öblítés és szárítás kövesse! Így a vérminta nem szennyeződik sem kosszal, sem a szappanmaradék zsírtartalmával. Indulhat a mérés! A bekapcsolt készülékbe dugjon egy tesztcsíkot! Erre kell majd a vérmintát elhelyezni, azaz éppen csak hozzáérinteni. Kellően nagy vércsepp szükséges a pontos méréshez. Az ujjszúrót elejével az ujjbegy oldalsó részének támasztva a kioldógomb megnyomásával a tűhegy kilő, átszúrja a bőrt, majd visszaugrik. A szúrás helyén kiserken a mintának vett vér, amely ha érintkezésbe lép a tesztcsík reagensfelületével, akkor a koleszterintartalomtól függően elszínezi, besötétíti azt. Ugyanúgy, mint a fotometrikus vércukorszintmérőknél, itt is fényérzékelő méri meg a tónusváltozást, és ebből számolva a készülék kiírja a vér összkoleszterinszintjét. Cseppben a tenger – vércseppben az ember.

szerzo

Trieber László

Vezetője egy szolgáltató és kereskedő cégnek, mely kórházak és magánszemélyek részére végzi orvosi és gyógyászati készülékek javítását, valamint forgalmazását.


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!