Szerző: Trieber László Feltöltés dátuma: 2011.11.23.

A koleszterinszint mérése otthon

A koleszterin a szervezet számára nélkülözhetetlen zsírnemű anyag, egy része a táplálékból származik, másik részét a szervezet maga állítja elő. A zsírok (lipidek) szállítása a véráramban különböző típusú fehérjékhez (proteinek) kötötten történik (lipoproteinek), a szállítófehérjék szerint megkülönböztetett két legfontosabb koleszterin az LDL- és a HDL-koleszterin. A véráramban keringő zsírok kóros szintje, különösen a koleszteriné, hosszú távon érrendszeri problémákat okoz, hozzájárul az érelmeszesedéshez, fokozva a szívroham vagy a gutaütés esélyét.

Illusztráció

A kétféle koleszterin nem egyformán növeli a szívroham esélyét, az LDL-koleszterin (az ún. rossz koleszterin) növeli, a HDL-koleszterin (az ún. jó koleszterin) csökkenti. Otthoni méréssel csak az összes koleszterin együttes mennyiségét tudjuk meghatározni, de a szív- és érrendszeri kockázat nagyságára ebből is következtethetünk. Például a szívroham kockázata több mint kétszeresére nő, ha a normális felső határát jelző 5,2 mml/l helyett 7,8 mmol/l-hez közelít a az összes koleszterin szintje.

Összes koleszterin határértékek:
3,1–5,2 mmol/l (120–200 mg/dl)

Magazinunk előző számaiban ismertetett otthoni vérnyomásmérés és vércukorszintmérés után talán nem meglepő, ha most arról a lehetőségről adok tájékoztatást, hogy a koleszterinszint otthoni mérésére alkalmas készülék is vásárolható. Előre kell bocsátanom, ez korántsem egyenértékű a laboratóriumi vizsgálattal, ahol nagyobb mennyiségű, vénából vett vérmintából végzik a meghatározást. A házi használatra szánt készülékkel a vér összkoleszterin-szintje mérhető, tehát az LDL- és a HDL-koleszterin szintje külön nem határozható meg. A készülékek mmol/l-ben adják meg az eredményt, de az amerikai piacra szánt mérőkön általában mg/dl a kijelzés (1 mmol/l = 38,67 mg/dl).

A koleszterinszintmérő készülék használata, működési módja megegyezik a vércukorszintmérő készülékkel, aki tehát már könnyedén tudja glükózszintjét mérni, annak nem fog nehézséget okozni ennek a kezelése sem.

A koleszterinszint meghatározásához szükséges a készülék, a tesztcsík és a vérminta. Egyetlen csepp vér elegendő. Ezt hajszálérből kell venni, aminek legáltalánosabb módja az ujjbegy megszúrása (kapilláris vérminta). Ne felejtsen el puha papírt kitenni, amibe majd ujját törölheti! Az ujjszúró eszközt a gyártó cég tartozékként adja annak érdekében, hogy megkönnyítse a vérnyerést. A kicsi, golyóstoll kinézetű eszközbe először a hozzá tartozó tűt (lándzsatű) kell belehelyezni, majd a rugó felhúzásával „élesíteni”. Mielőtt használná, érdemes kezet mosni. A meleg víztől kitágulnak a vékony erek, a dörzsöléstől erőteljesebb lesz a vérkeringés – ezért kisebb szúrás is elegendő lesz. A szappan megtisztítja a bőrfelületet, ám alapos öblítés és szárítás kövesse! Így a vérminta nem szennyeződik sem kosszal, sem a szappanmaradék zsírtartalmával. Indulhat a mérés! A bekapcsolt készülékbe dugjon egy tesztcsíkot! Erre kell majd a vérmintát elhelyezni, azaz éppen csak hozzáérinteni. Kellően nagy vércsepp szükséges a pontos méréshez. Az ujjszúrót elejével az ujjbegy oldalsó részének támasztva a kioldógomb megnyomásával a tűhegy kilő, átszúrja a bőrt, majd visszaugrik. A szúrás helyén kiserken a mintának vett vér, amely ha érintkezésbe lép a tesztcsík reagensfelületével, akkor a koleszterintartalomtól függően elszínezi, besötétíti azt. Ugyanúgy, mint a fotometrikus vércukorszintmérőknél, itt is fényérzékelő méri meg a tónusváltozást, és ebből számolva a készülék kiírja a vér összkoleszterinszintjét. Cseppben a tenger – vércseppben az ember.

szerzo

Trieber László

Vezetője egy szolgáltató és kereskedő cégnek, mely kórházak és magánszemélyek részére végzi orvosi és gyógyászati készülékek javítását, valamint forgalmazását.

Megjelent a hypertonia2009/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!