Diétás sarok
A krónikus vesebeteg étrendje
A csontok eltörhetnek, az izomzat sorvadhat, a mirigyek tétlenkedhetnek, még az agy is megpihenhet anélkül, hogy az életünk közvetlen veszélybe kerülne, de ha a vese nem működik, sem a csont, sem az izom, sem a mirigyek, sem az agy nem folytathatja munkáját. (Hamer W. Smith)
A rossz veseműködés esetén a két anyagcsere-végtermék, a karbamid (a fehérjeanyagcsere végterméke) és a kreatin, melyeket rendes körülmények között a vese kiszűr, megjelenik a vérben, a vér kalciumszintje csökken, a foszfátok szintje nő, a vér fokozottan savassá válik, a kálium szintje megemelkedhet. A vérben felszaporodó mérgező anyagok hatással vannak az emésztőrendszerre is, étvágytalanságot hányingert, hányást okoznak, ami súlyvesztéshez vezethet. A vese koncentrálóképességének csökkenése miatt a vizelet híg, mennyisége az elfogyasztott folyadék mennyiségétől függetlenül 1–4 liter. A krónikus vesebetegség kezelésének egyik alappillére a diéta, a helyesen összeállított étrend, mellyel csökkenthetjük a vese terhelését, illetve a vérben felhalmozódó káros anyagok mennyiségét. Mivel a vese állapotának romlása folyamatos, a vesebetegek diétája a vese pillanatnyi állapotától is függ, ennek felmérése orvosi feladat, beszéljünk kezelőorvosunkkal, illetve dietetikussal!
Egyénre szabott megfelelő energiabevitel
A gyakori súlyvesztés miatt fontos cél az optimális tápláltsági állapot elérése és megtartása. A napi energia- és kalóriaigény meghatározásához számítsuk ki ideális testsúlyunkat és tápláltsági állapotunkat.
Ideális testsúlyunkat megkapjuk, ha a testmagasságunkból kivonunk 100-at, 35 év alatt a kapott értékből még 10%-ot le kell vonni.
Példák:
- 165 cm-es nő: ideális testsúly: 165–100 = 65 kg, a 35 év alatti korcsoportban mínusz 10%: (165–100)×90% = 58,5 kg.
- 175 cm-es férfi: ideális testsúly: 175–100 = 75 kg, a 35 év alatti korcsoportban mínusz 10%: (175–100)×90% = 67,5 kg.
A szakemberek a tápláltsági állapot megítélésére a testtömegindexet (BMI – body mass index) is használják: BMI = jelenlegi testtömeg [kg] / testmagasság [m2].
Az életkornak megfelelő BMI alatti érték alultápláltságot, az afeletti érték túlsúlyt, elhízást mutat.
Krónikus vesebetegségben az átlagos napi energiaszükséglet 30-40 kilokalória ideális testsúlykilogrammokra.
Életkor (év) | BMI (normáltartományok) |
19–24 | 19–24 |
25–34 | 20–25 |
35–44 | 21–26 |
45–54 | 22–27 |
55–64 | 23–28 |
65 év felett | 24–29 |
Energiát adó tápanyagaink a szénhidrátok (liszt, kenyér és tésztafélék, zöldségfélék stb.), zsírok, olajok, margarinok. A táplálékkal elfogyasztott fehérjék szervezetünk saját fehérjéinek felépítésére szolgálnak, de elégtelen kalóriabevitel esetén egy részük energiatermelésre fordítódik.
Csökkentett, ugyanakkor, megfelelő minőségű fehérje bevitele
A fehérjék lebontása során képződő bomlástermékek a vesén át választódnak ki. A fehérjebevitel csökkentésével kevesebb bomlástermék képződik, ezzel mintegy „tehermentesíthetjük” a vesét.
Az átlagos súlyú felnőttek 0,8 g/testsúlykilogram (tskg) fehérjét fogyasztanak naponta. Fehérjeszegény étrenden nemzetközi megegyezés szerint a 0,6 g/tskg/nap fehérjebevitelt értik, ez az alacsony fehérjetartalmú diéta. Nagyon rossz veseműködés esetén nagyon alacsony fehérjetartalmú étrend tartására lehet szükség, ami napi 0,4 g/tskg fehérjebevitelt jelent. Ez azonban külön aminosav-pótlás nélkül nem alkalmazható, hiszen a szervezet már nem juthat hozzá a megfelelő mennyiségű aminosavhoz. Fontos, hogy a naponta elfogyasztott fehérjének a felét jó minőségű állati eredetű fehérjéből (húsok, tojás) fedezzük.
Az étrendben a nagy fehérjetartalmú nyersanyagok, élelmiszerek mennyiségét csökkentjük. Nem elég a húsok, húskészítmények, tej, tejtermékek mennyiségének csökkentése. Ne feledjük, hogy a növényi eredetű termékek közt is vannak igen nagy fehérjetartalmúak, pl. szója, olajos magvak, száraz bab, lencse, sárgaborsó, száraztészták. Az étrend fehérjetartalmának csökkentésében segítenek a fehérjeszegény termékek. A hagyományos tésztafélék helyett használjunk Fe-mini tésztát. Liszt helyett sűrítsünk étkezési keményítővel.
A fehérjebevitel csökkentése mellett mindig ügyeljünk az étrend megfelelő kalóriatartalmára. Nem elegendő kalóriabevitel esetén a fehérjék energiaforrásként is hasznosulnak.
Ha túl kevés fehérjét fogyasztunk, szervezetünk saját fehérjéinek felépítését izmaink lebontásából származó fehérjékből fedezi, ezáltal csökken az izomtömegünk.
A krónikus vesebetegség állapotához igazodó ásványianyag- és folyadékfogyasztás
A veseműködés romlásával a vese kevéssé képes az ásványi anyagok (kálium, foszfor, nátrium) kiválasztására, így ezekre is figyelni kell az étrendben.
Az ásványi anyagok is a táplálékaink alkotórészei. Vesebetegség esetén a kálium-, nátrium-, foszforfogyasztás mértékének van a legnagyobb jelentősége.
A kálium izmaink működéséhez elengedhetetlenül fontos, ugyanakkor nem elegendő kiválasztás esetén súlyos szívműködési zavarokat okoz. A napi káliumbevitel csökkentését a kezelőorvos határozza meg a laboratóriumi vizsgálatok ismeretében. A legnagyobb káliumtartalma a zöldségféléknek és gyümölcsöknek van.
Az étrend káliumtartalma nyersanyagválogatással, és ételkészítés során a főzőlé elöntésével csökkenthető.
A helyes étrend a vesebetegek életminőség-romlását évekkel késleltetheti. A diéta összeállításához vegyük igénybe a vesebetegeknek készített diétáskönyveket, azonban a kezelőorvossal való megbeszélést se feledjük!
A vér foszfortartalmának emelkedése bonyolult folyamatokon keresztül a csontok és az érfal károsodását okozza. A napi foszforbevitel 800 mg-nál ne legyen több. Az étrendből hagyjuk ki a különösen magas foszfortartalmú nyersanyagokat és élelmiszereket, ilyenek pl. az ömlesztett sajtok (kockasajt), füstölt húsok, olajos halak stb.
A nátriumnak, a konyhasó egyik alkotójának fontos szerepe van a folyadékháztartás szabályzásában. A túlzott sózás emeli a vérnyomást, rontja a veseműködést.
A só (nátrium-klorid)-bevitel napi 5 g-nál ne legyen több. A tápanyagtáblázatok a nátriumtartalmat adják meg, ami nem azonos a nátrium-klorid-, vagyis a konyhasótartalommal: 5 g konyhasó = 2 g nátriummal.
Só helyett használjunk fűszernövényeket, delikát helyett, natúr vegetát. Soha ne sózzuk meg a paprikát, paradicsomot, uborkát, retket. Kerüljük a sózott rágcsálnivalókat, a nagy sótartalmú leves- vagy mártásporok használatát.
A folyadékbevitel és -leadás egyensúlyban tartása
A betegség kezdeti szakában a folyadékfogyasztás napi 2-3 liter. Ez ne legyen tej, kefir, joghurt, ami ilyen mennyiségben túl sok fehérjebevitelt jelentene. Kerüljük a 100%-os gyümölcsleveket, amelyek túlzott káliumbevitellel járnak. Olyan ásványvizet válasszunk, amelynek kicsi a nátriumtartalma, de gazdag kalciumban és magnéziumban.
Helyes, ha a beteg rendszeresen méri a testsúlyát reggel és este. Mindig azonos időben és ruhában. A reggel és este mért súly között nem lehet több fél kilónál. Amennyiben a súlykülönbség nagyobb, igen valószínű, hogy a vese már nem képes a bevitt folyadék teljes eltávolítására, vizenyő alakul ki. A folyadékmegszorítás mértékét a kezelőorvos határozza meg.
Ne feledjük!
- Az étrendi előírások betartásához mindenképpen szükséges grammos mérleg és tápanyagtáblázat használata.
- Vezessünk étkezési naplót.
- Az étrend, diéta megértéséhez, elsajátításához, kérjen segítséget dietetikustól.
- A helyes és betartott diétával egyensúlyban tartható, lassítható a veseműködés romlása.
Nagy Gyuláné Tajti Éva
A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.