Szerző: Trieber László Feltöltés dátuma: 2011.11.09.

Mérjünk mérleggel is!

A tükör nem csak a hiúság eszköze, hanem egy vizsgálat része is lehet. Szemrevételezéssel megállapíthatja testének kinézetét, felépítését. Ha nem csapja be önmagát és a tükör sem torzít, akkor kiderül, hogy sovány vagy kövér, teste arányos-e, vannak-e rajta elváltozások, netán betegségre utaló tünetek. Remélem mindent rendben lát! Vagy kétségei támadtak súlyát illetően? Jöhet egy otthoni vizsgálat, elő a mérleget!

Testsúly, testalkat

A mérlegen mért értéket egy egyszerű képlettel számítható ideális testsúllyal vetheti össze: ideális testsúly = testmagasság cm-ben mínusz 100. Harmincöt év alatt a számított testsúly további 10%-át kell levonnunk. Tehát 180 cm-es magasságnál: (180–100) = 80 kg az ideális testsúly 35 év felett, az alatt: (180–100)–8 = 72 kg. Sokak életét keserítette már meg, hogy ez a nehéz matematika sehogy nem akarta a megfelelő értéket adni. Ha csak kicsi az eltérés, ne bánkódjon! Különbözőek vagyunk. Fontos, hogy szervezetünk ne legyen káros súlyfelesleggel vagy alultápláltsággal egészségtelen életvitelre kényszerítve. Újabb mérőeszköz, a szabócenti segít láttatni a valóságot – a derék- és csípőméret arányát. A derékbőséget az alsó borda és a csípő távolság felénél (kb. a köldök felett 1-2 cm) mérheti. A csípő körmérete a szeméremcsont magasságában, a fenéken átvezetve a legnagyobbnak mért kerület. A két érték hányadosa a derék/csípő arány, az a jó, ha ez nőknél kisebb 0,8-nál, férfiaknál 0,9-nél.

Illusztráció

A súly és magasság ismeretében meghatározható a testtömegindex (BMI az angol Body Mass Index kifejezésből rövidítve) is (A BMI-ről bővebben olvashat az előző cikkben – a szerk.). Néhány elektromos mérleg BMI-számoló programmal is rendelkezik. A súly mérésekor a magasságot be kell betáplálni a billentyűzeten, s a gép kiírja a BMI-értéket.

Testösszetétel-meghatározás

Az izmok, csontok, véredények magas víztartalmuk miatt az elektromos áramot jól vezetik. A testzsír nagyobb villamos ellenállású. Néhány száz mikroamper erősségű árammal már értékelhetők ezek a különbségek. Klinikai mérésekből nyert algoritmussal, megfelelő programmal egyénre szabott mérést lehet végezni. Az ilyen bioelektromos impedanciaanalízissel működő mérlegek felismerhetők a többpontos fémérintkezős felületükről. Ezekre mezítláb kell ráállni. Talpunkon keresztül észlelhetetlenül kicsi elektromos áramot bocsát át rajtunk, ennek változásából határozza meg a testünk összetételére vonatkozó adatokat. Áramütéstől semmiképp nem kell tartanunk, ne feledjük, elemmel működik!

A jelenleg kapható készülékek között már vannak olyanok is, amelyeknél a pontosabb mérés érdekében nem csak a két talpon keresztül, hanem a kijelző egységet kézben tartva két tenyerünkkel is csatlakozunk a mérőkörbe. Így az eredmény kevésbé függ a testalkattól. Praktikus megoldás, hiszen nemünket, az életkort, a magasságot egyébként is be kell írnunk. A megfogott egységen a szemünk előtt vannak az adatok.

Egy korszerű testösszetétel-kiértékelő mérleg a következőkről ad tájékoztatást:

  • Testsúly
  • Testtömegindex (BMI)
  • Testzsír aránya (százalékban): Testünk 60%-ban víz, továbbá fehérje, ásványi anyag és zsír. A BMI-ből nem derül ki, hogy a súlytöbblet izomból, vagy zsírból adódik. Ezért fontos ez az adat. Nőknél 20–25%-nál, férfiak esetében 15–20%-nál nem több a megfelelő érték.
  • Zsigeri zsírtartalom: a belső szervek közé lerakódott zsír, az összes zsír 10–20%-a. Felszaporodása megnöveli a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érbetegségek kockázatát.
  • Vázizomzat aránya (százalékban): A csontokhoz kapcsolódó, testet mozgató vázizomzat mértéke.
  • Nyugalmi anyagcsere (kcal-ban): A hatékony fogyókúrához célszerű ismerni. A nyugalmi anyagcsere azt a minimális kalóriát jelenti, melyre a szervezetnek mindenképpen szüksége van az alapvető életfunkciók ellátásához, függetlenül a test aktivitási szintjétől. Ez a minimális kalóriaszint egyénenként különbözik.

Az eszközök tehát már léteznek. A vásárlás azonban nem elég – a szándékot önnek kell megalkotnia…

Mérlegeljen!

szerzo

Trieber László

Vezetője egy szolgáltató és kereskedő cégnek, mely kórházak és magánszemélyek részére végzi orvosi és gyógyászati készülékek javítását, valamint forgalmazását.

Megjelent a hypertonia2008/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!