Szerző: Trieber László Feltöltés dátuma: 2011.11.09.

Mérjünk mérleggel is!

A tükör nem csak a hiúság eszköze, hanem egy vizsgálat része is lehet. Szemrevételezéssel megállapíthatja testének kinézetét, felépítését. Ha nem csapja be önmagát és a tükör sem torzít, akkor kiderül, hogy sovány vagy kövér, teste arányos-e, vannak-e rajta elváltozások, netán betegségre utaló tünetek. Remélem mindent rendben lát! Vagy kétségei támadtak súlyát illetően? Jöhet egy otthoni vizsgálat, elő a mérleget!

Testsúly, testalkat

A mérlegen mért értéket egy egyszerű képlettel számítható ideális testsúllyal vetheti össze: ideális testsúly = testmagasság cm-ben mínusz 100. Harmincöt év alatt a számított testsúly további 10%-át kell levonnunk. Tehát 180 cm-es magasságnál: (180–100) = 80 kg az ideális testsúly 35 év felett, az alatt: (180–100)–8 = 72 kg. Sokak életét keserítette már meg, hogy ez a nehéz matematika sehogy nem akarta a megfelelő értéket adni. Ha csak kicsi az eltérés, ne bánkódjon! Különbözőek vagyunk. Fontos, hogy szervezetünk ne legyen káros súlyfelesleggel vagy alultápláltsággal egészségtelen életvitelre kényszerítve. Újabb mérőeszköz, a szabócenti segít láttatni a valóságot – a derék- és csípőméret arányát. A derékbőséget az alsó borda és a csípő távolság felénél (kb. a köldök felett 1-2 cm) mérheti. A csípő körmérete a szeméremcsont magasságában, a fenéken átvezetve a legnagyobbnak mért kerület. A két érték hányadosa a derék/csípő arány, az a jó, ha ez nőknél kisebb 0,8-nál, férfiaknál 0,9-nél.

A súly és magasság ismeretében meghatározható a testtömegindex (BMI az angol Body Mass Index kifejezésből rövidítve) is (A BMI-ről bővebben olvashat az előző cikkben – a szerk.). Néhány elektromos mérleg BMI-számoló programmal is rendelkezik. A súly mérésekor a magasságot be kell betáplálni a billentyűzeten, s a gép kiírja a BMI-értéket.

Testösszetétel-meghatározás

Az izmok, csontok, véredények magas víztartalmuk miatt az elektromos áramot jól vezetik. A testzsír nagyobb villamos ellenállású. Néhány száz mikroamper erősségű árammal már értékelhetők ezek a különbségek. Klinikai mérésekből nyert algoritmussal, megfelelő programmal egyénre szabott mérést lehet végezni. Az ilyen bioelektromos impedanciaanalízissel működő mérlegek felismerhetők a többpontos fémérintkezős felületükről. Ezekre mezítláb kell ráállni. Talpunkon keresztül észlelhetetlenül kicsi elektromos áramot bocsát át rajtunk, ennek változásából határozza meg a testünk összetételére vonatkozó adatokat. Áramütéstől semmiképp nem kell tartanunk, ne feledjük, elemmel működik!

A jelenleg kapható készülékek között már vannak olyanok is, amelyeknél a pontosabb mérés érdekében nem csak a két talpon keresztül, hanem a kijelző egységet kézben tartva két tenyerünkkel is csatlakozunk a mérőkörbe. Így az eredmény kevésbé függ a testalkattól. Praktikus megoldás, hiszen nemünket, az életkort, a magasságot egyébként is be kell írnunk. A megfogott egységen a szemünk előtt vannak az adatok.

Egy korszerű testösszetétel-kiértékelő mérleg a következőkről ad tájékoztatást:

Az eszközök tehát már léteznek. A vásárlás azonban nem elég – a szándékot önnek kell megalkotnia…

Mérlegeljen!

szerzo

Trieber László

Vezetője egy szolgáltató és kereskedő cégnek, mely kórházak és magánszemélyek részére végzi orvosi és gyógyászati készülékek javítását, valamint forgalmazását.


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!