Szerző: Dr. Kárpáti Róbert Feltöltés dátuma: 2011.11.09.

A szorongásról

Szorongani nem jó dolog, de a szorongás segített minket abban, hogy fennmaradjunk. Hiszen, ha nem tanulunk meg szorongani-félni, akkor ősember korunkban nem menekülünk el a ránk támadó állatok elől, nem húzzuk el a kezünket a tűz környékéről stb. Mi, felnőttek tanítjuk meg a gyerekeket arra, hogy igenis, legyenek óvatosak, nézzenek a lábuk elé, mossanak kezet evés előtt, és ilyen módon akarva-akaratlan szorongani-félni tanítjuk őket.

A szorongás egy olyan félelem, amelynek nem ismerjük az okát. Csak azt érezzük, hogy nem jó – szaporábban ver a szívünk, gyorsabban lélegzünk és még számtalan testi jelenséget tudunk produkálni szorongásaink alatt. Amikor ezek a „rosszullétek" már a mindennapi életünk rovására kezdenek menni, akkor kell ezzel a problémával komolyan foglalkozni.

Hogyan tudjuk ezt az állapotot kezelni? Ha nincs testi oka a szorongásainknak, akkor érdemes egy olyan pszichológushoz-pszichoterapeutához fordulni, aki meg tud tanítani minket relaxálni, ellazulni. Specialistát érdemes keresni, mert nem mindenki alkalmas arra, hogy szorongásoldással megfelelően tudjon foglalkozni. Ha súlyosabb a probléma, akkor szükség lehet gyógyszeres segítségre IS! Hangsúlyozom, hogy is, mert a modern betegellátás a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés ötvözete kell hogy legyen.

A modern szorongásoldó szerek már sokkal kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mint a korábbiak, de beállításuk és adagolásuk ma is szakember feladata. Már vannak olyan szerek, melyeket elég akár naponta egyszer adagolni, és hatásuk kitart estig, nem okoznak napközbeni álmosságot, valamint a hozzászokás esélye is csekély. Az utóbbi időben számos gyógynövényből állítottak elő szorongásoldó készítményt, így az orbáncfű kivonata már patikákban is elérhető, enyhe fokú szorongásban hatékony szorongásoldónak bizonyult.

Illusztráció

Mindig igyekezzünk a lehető legkisebb, de még hatásos adagot szedni. Az nem számít hozzászokásnak, ha valaki egy adott mennyiségű gyógyszerrel szorongásmentes, nem kell attól félnünk, hogy függők lettünk.

Természetesen a szorongás gyógyítható betegség, így a gyógyszerszedés egy idő után abbahagyható, de csak fokozatosan és orvosi ellenőrzés mellett.

A lelki betegségek közül szorongásos zavarban szenvednek a legtöbben. Ezért vált szükségessé, hogy a hagyományos kezelések mellett alakuljanak olyan betegszervezetek, csoportok, melyek lehetőséget teremtenek arra, hogy a „szorongók" kicseréljék egymással akár tüneteikkel, akár kezelésükkel kapcsolatos tapasztalataikat.

Az Önök lakhelyéhez közel biztosan található olyan Pszichiátriai Gondozó, ahol pszichiáter, pszichológus szakemberek szerveznek szorongók számára csoportos és/vagy egyéni foglalkozásokat. Keressék fel ezeket az intézményeket, mert a szorongás és a vele együtt járó egyéb tünetek jó eséllyel gyógyíthatók.

Biztonsággal ajánlható még a szorongas.lap.hu internetes oldal, mely további részletes információkkal szolgál korunk egyik népbetegségével kapcsolatban.

szerzo

Dr. Kárpáti Róbert

1990-ben végzett a SOTE-n. 1994-ig a SOTE Neurológiai Klinikáján, 1994-től 2002-ig a SOTE Pszichiátriai Klinikáján dolgozott. 2002 óta a Fejér Megyei Szt. György Kórház Pszichiátriai Osztályát vezeti. Neurológus és pszichiáter szakorvos. 1990–2000-ben a New York Egyetem Pszichiátriai Kutatóintézetében (Nathan Kline Institute) dolgozott.

Nagy örömömre szolgált és nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy egy belgyógyászati lap szerkesztőbizottsága egy pszichiátert is tagjai közé hív. Hiszem, hogy szakmám minden egyéb orvosi tevékenység mellé csatolható, és szükséges ahhoz, hogy a gyógyulás folyamata a mi technikáink alkalmazásának segítségével legyen teljes.

Megjelent a hypertonia2008/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!