Szerző: Dr. Ádám Ágnes Feltöltés dátuma: 2011.09.26.

Vérnyomás- és cukorbeteg?

Élhet úgy, mint az egészségesek

Mint valamennyi családorvos, én is sokszor találkozom olyan beteggel, akinek egyidejűleg van cukor- és magasvérnyomás-betegsége. Számtalan kérdést tesznek fel pácienseim, érthető, elfogadható választ várva. Ebben a cikkben a leggyakrabban felmerülő problémákat tárgyalom. Arra keresünk választ, hogy mennyiben jelent nagyobb kockázatot az, ha meglévő hipertónia mellett kialakul a cukorbetegség is, vagy ha a már ismert cukorbetegség mellett a vérnyomás is tartósan magassá válik. Miért fordul elő gyakran a két betegség együtt? Mi az a metabolikus szindróma? Mit tud tenni az illető a jobb állapotáért?

Illusztráció

Tény, hogy a magasvérnyomás- és a cukorbetegség is, a mai ismereteink szerint szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegség. Jellemzően mindkettő a kialakulásukat megelőző években és kialakulásuk után akár évekig is teljesen tünetmentes maradhat. Pedig a kardiovaszkuláris szövődmények szempontjából ez a periódus is fontos. Ezért lényeges a magát egészségesnek érző emberek szűrése, mert így a betegség még az elején felfedezésre kerülhet. A hipertónia időnkénti vérnyomásmérésekkel, a diabétesz laboratóriumi vizsgálattal, vércukorméréssel kiderül. Ma már azt mondjuk, hogy nem is annyira az éhgyomri, hanem az étkezés utáni vércukor értéke a döntő. Ezt hívjuk mi, orvosok posztprandiális vércukornak. Gyanús esetben terheléses vércukorvizsgálatot kérünk. Ez 75 gramm cukrot tartalmazó víz elfogyasztása után levett vérmintákból történik. A vércukrok értékei megmutatják az esetleges hajlamot a cukorbetegség kialakulására. A laborvizsgálatnak ki kell terjednie a HbA1c-re, ami három hónapra viszszamenőleg ad információt a cukorháztartásról. Néznünk kell a szérum koleszterin-, triglicerid-, HDL- és LDL-szintjét, a húgysavat, amelyek szintén rizikófaktorok, kóros szintjük további veszélyt jelenthet.A vérvizsgálat alkalmával vizeletvizsgálatot is kérünk, amely a vesék állapotáról ad információt.

A szűrővizsgálatkor egyéb fontos paramétereket is mérünk. Így a testsúlyt, testmagasságot, az ezekből számított BMI-t, haskörfogatot, nyakkörfogatot, vérnyomást (lehetőleg 24 órás mérés ABPM-mel). EKG-vizsgálat történik és a szemfenék vizsgálata pupillatágítással. Amennyiben a vizsgálatok több eltérést is mutatnak a magasabb vércukor és hipertónia mellé: pl. elhízást, nagyobb haskörfogatot, magasabb vérzsírokat, emelkedett húgysavértéket, akkor elhangzik a bűvös diagnózis: metabolikus szindróma. A metabolikus szindróma elnevezés (metabolizmus = anyagcsere) a szénhidrát-anyagcsere és a zsíranyagcsere különböző fokú zavaraira utal. Olyan civilizációs betegség, amely genetikai hajlam, és főleg az egészségtelen életmód, mozgáshiány, helytelen táplálkozás hatására alakul ki lappangva, sokáig tünetek nélkül, következményei azonban súlyosak. Komplex rizikófaktorokból álló kórkép, amely fokozott veszélyt jelent egy esetleges szív- és érrendszeri betegségre.

Amikor egy beteg szembesül a cukorbetegség tényével – különösen olyan, akinek korábban diagnosztizált magasvérnyomás-betegsége miatt már egyébként is fegyelmezettebb életet kell élnie –, nagyon kétségbeeshet. Az, hogy étkezését meg kell változtatnia, hogy gyógyszerre, esetleg inzulinra szorul, szorongóvá teheti. Ezt az állapotot csak úgy lehet legyőzni, ha a beteg elhatározza, megtanul együtt élni betegségével. És tanulni kezd… Megtanulja remek diétás könyvekből az ételek szénhidráttartalmát értelmezni, megtanulja a glikémiás index fogalmát, megtanulja, hogy milyen ételeket, milyen mennyiségben fogyaszthat. Megtanulja, hogy az ételek súlyát is tudnia kell mielőtt elfogyasztja, ezért szüksége lesz egy konyhai mérlegre. Mérnie és számolnia kell az ételek kalória- és szénhidráttartalmát, tudnia kell a naponta elfogyasztott mennyiséget.

Megtanulja a mozgás fontosságát, rájön, hogy ez az életforma, amelyet betegségei megkívánnak, nem több, mint az egészségesek élete. Így kellett volna eddig is élnie, és akkor talán később jön a baj… Megszokja, hogy havonta el kell járnia gondozásra kezelőorvosához (háziorvos, diabétesz-ambulancia), otthon addig is vércukrokat és vérnyomásokat kell rendszeresen mérnie, amelyeket a vizit alkalmával orvosával kiértékelnek.

Ma már pontos orvosi protokollok, irányelvek határozzák meg, hogy a hipertónia- és a diabétesz-gondozás miként történjen. Az útmutatókban leírtaknak azonban nehéz megfelelni, mind a betegnek, mind az orvosnak, mert:

  • a diabétesz és a hipertónia nem fáj, ezért nincs betegségtudat,
  • a diéta sok lemondással és életmód-változtatással jár,
  • a szövődmények bekövetkezése nagyon távolinak tűnik („miért pont én?”),
  • költséges betegség(ek),
  • félnek a munkahely esetleges elvesztésétől,
  • munka mellett a diéta sokszor nehezen kivitelez• hető (rendszertelen étkezések),
  • a diéta elmagyarázása és megértése időigényes,
  • „sok bába közt elvész a gyerek”, azaz a gondozási helyek választéka között a beteg sehova sem jár.

Mi, orvosok akkor követhetünk el hibát, ha a gondozás során nem figyelünk kellően betegünkre, elfelejtjük az aktuális vizsgálatokat, nem végzünk szükséges terápiamódosítást. A családorvosi munka komplexitása miatt nehéz minden betegségre, gondozási csoportra és gondozandóra egyforma intenzitással és igényességgel odafi gyelni.

Saját praxisom adatait vizsgáltam néhány évvel ezelőtt. Ebből kitűnt, hogy diabéteszes betegeimmel egy év során összesen 750 orvos-beteg találkozás történt. Hipertóniás betegeimmel 3100-szor találkoztam évente. Ezek a számok is alátámasztják, hogy gondozási munkánkban nagy szükség van betegeink segítségére. Egy jól oktatott, képzett beteg tud és kell, hogy fi gyelmeztessen az aktuálisan elvégzendő vizsgálatokra. Ez csak a pácienseinkkel kialakított mellérendelt partner-kapcsolatban végezhető.

Kérem Önöket, fogadják el betegségeiket, ismerjék meg a tennivalókat, határozzák el, hogy az egészségesek teljes életét szeretnék élni még sokáig. Ezért tegyenek meg mindent, sokat segíthetnek nekünk, orvosoknak!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

a szerkesztőbizottság elnöke,
a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja,
a Zuglói Hipertónia Centrum vezető főorvosa

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte 8 évig belgyógyász volt kórházi osztályon. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Megrögzött egészségnevelő. Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás folyamatát – akkor partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi folyamatosan televízióban, rádióban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. ­Astellas-díjas, 2012-ben az Év Orvosának választották. 2017-ben ­CSAKOSZ Életműdíjat, 2019-ben a Magyar Hypertonia Társaság Török Eszter Életműdíját kapta.

Megjelent a hypertonia2008/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!