Feltöltés dátuma: 2011.11.08.

Vese, veseműködés

Normális esetben minden embernek két veséje van, melyek hátul a gerinc két oldalán, a legalsó bordák és a felső két ágyéki csigolya magasságában helyezkednek el. Egy vese kb. 150 gramm súlyú. Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű.

Illusztráció

A vesék főbb feladatai:

  • Szabályozzák a testünkben levő folyadék mennyiségét.
  • Egyensúlyban tartják a szervezetünk vegyi anyagait.
  • Eltávolítják a salakanyagokat.
  • Létrehoznak számos hormont:
    • a renint, amelyik a vérnyomást szabályozza,
    • az eritropoetint, amelyik a vörösvérsejtek termelését segíti,
    • a D-vitamin egy aktivált formáját, amely a csontrendszer normális fenntartását támogatja.

A vesék elsődleges feladata, hogy a a szervezet számára szükségtelen anyagcsere-végtermékeket, a felesleges nátriumot és vizet kiszűrjék a vérből, majd eltávolítsák azokat.

A vesék vérellátásukat a főverőérből (az aortából) eredő, jobb és bal oldali veseartérián keresztül kapják. A nagy nyomással érkező vérből a nagyszámú (kb. egymillió) nefronban kiválasztódnak a salakanyagok, majd a megtisztított vér a vese vénáin keresztül visszajut a keringésbe.

Minden nefron egy érgomolyagból (a glomerulusból), egy bevezető és egy kivezető érből (arteriolából), egy kivezető vékony, kanyargós csőből (tubulus) és a mindezeket körülzáró tokból (Bowman-tok) áll.

A glomerulus egy szűrőrendszer, amelyen a sejtes elemek (pl. vörösvértestek) és a nagyobb molekulák (pl. a fehérjék) fennakadnak, a továbbjutó szürletből az anyagok (víz, nátrium, cukor stb.) nagyobb része visszaszívódik, a szükségtelen anyagok jelentősen betöményített oldat formájában (vizelet) a vesemedencébe kerülnek.

A vizelet a vesemedencén, majd a vesékből kilépő, kb. ceruzavastagságú húgyvezetéken (uréter) át jut a húgyhólyagba, ekkor már csak salakanyagokat és vizet tartalmaz. A hólyagból a vizelet a húgycsőn (uretra) keresztül távozik a szervezetből.

Érdekes, hogy a vese energia felhasználásával egyes nagy molekulákat szelektíven átjuttat a glomerulusok falán, melyek a vizelettel kiürülnek. Az egészséges vese fehérjéket így sohasem választ ki, míg egyes gyógyszereket, pl. a penicillint igen.

A vizelet mennyisége főleg a megivott folyadéktól és a külső hőmérséklettől függ, általában napi 1-2 liter. Ha keveset iszunk, illetve melegben tartózkodunk és az izzadással jelentős mennyiségű folyadékot veszítünk, a vizelet mennyisége csökken, fordított körülmények között pedig nő.

Megjelent a hypertonia2018/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!