Szerző: Dr. Ádám Ágnes Feltöltés dátuma: 2011.11.08.

Társbetegségek és a magas vérnyomás

Negyvenhét évesen nem elég, hogy cukorbeteg vagyok, a normálisnál magasabb a testsúlyom, a vérzsírjaim, volt már koszorúér-görcsöm, anginám, és állítólag alváskor kibírhatatlanul horkolok, most már többször mértek magas vérnyomást is. Tehát hipertóniás is vagyok. Azt mondta az orvosom, hogy a társbetegségek rontják egymást, tehát vigyázzak, mert összeadódnak és komolyabb kockázatot jelentenek a jövőt illetően. Nagyon megijedtem, és elkezdtem érdeklődni. A kezelőorvosomtól megtudtam, hogy a magas vérnyomással leggyakrabban cukorbetegség, metabolikus szindróma, koszorúér-betegség, vérzsíreltérések, érszűkület, alvási apnoe szindróma, stroke, vesebetegségek társulnak, s egyúttal tájékoztatott is a fontosabb tudnivalókról, amelyekkel most egy kis összefoglaló formájában, a későbbiekben pedig részletesebben önök is megismerkedhetnek a lap hasábjain.

Illusztráció

A cukorbetegség

A lakosság körében minden ötödik ember cukorbeteg. Amennyiben cukorbeteg és hipertóniás is, úgy nagyobb fegyelmet és figyelmet érdemel. A cukorbetegség kezelésének alapja az étrend. Erről már bizonyára sokat hallott és olvasott korábban is. Rengeteg írásos anyag, diétás recept hozzáférhető. Tudom, könnyű elolvasni, sokkal nehezebb betartani. Olyan praktikus és valóban használható tanácsokat kaphat majd, amivel sokkal könnyebben összeállíthatja étrendjét.

A metabolikus szindróma

Így nevezik, amikor valaki kövér, nagyobb a haskörfogata a normálisnál, kórosak a vérzsírértékei és cukorbeteg. Ezt a komplex anyagcsere-betegséget megfelelő testsúlycsökkentéssel, étrenddel javítani lehet, erre is kaphat majd praktikákat.

Koszorúér-betegség

Ide azok az emberek tartoznak, akiknek koszorúér-meszesedésük van, volt már anginájuk vagy átestek infarktuson.

A szívbetegség jelenléte legtöbbünket fegyelmezetté teszi, hiszen mindenki tudja, hogy a szív életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen. A szívbetegség megelőzése már áldozatokkal jár, ezeket sokkal nehezebb betartani.

Koszorúér-betegséghez és általános érelmeszesedéshez is vezethet a dohányzás. Abbahagyását sokan tervezik, sokan akarják, kevesen teszik. Betegség, függőség, de gyógyítható. Meg kell találni azt a cigarettát pótló cselekvést, ami az illetőt minden szempontból kielégíti, megnyugtatja.

Vérzsírok

Koleszterin, triglicerid, jó és rossz koleszterin..., diéták, változó szemléletek... Megismerkedhet az érvényben lévő tudományos irányzatokkal, táplálkozási és gyógyszeres útmutatókkal, az éppen divatos táplálékki-egészítőkkel, vélt vagy valós hasznukkal.

Érszűkület

Lehetősége többször merül fel a panaszok alapján, mint ahányszor valójában ott van. Sokan ennek tulajdonítják a végtagok zsibbadását, görcsös nyugalmi fájdalmát, fázósságát. Legtöbbször ezeket a panaszokat nem érszűkület okozza, hanem egyéb betegségek váltják ki. A valódi érszűkület felismeréséről, kezelésének lehetőségeiről is lesz majd szó.

Stroke

Agyvérzés, gutaütés – rémisztő, félelmetes kifejezések. A betegség is az, sokszor jár bénulással, beszédképtelenséggel, ágyhoz kötöttséggel. Rémes, kiszolgáltatott állapot, senki sem akarja, mégis keveset teszünk érte, hogy ne következzen be, pedig elkerülhető. Hogyan, miképpen, erről is olvashatunk majd.

Vesebetegségek

A magas vérnyomás és a vesebetegségek kapcsolata ismert. Akár úgy, hogy meglévő vesebetegség provokál magas vérnyomást, akár fordítva. Fontos a diéta, fontos a szedett gyógyszerek fajtája.

Alvási apnoe szindróma (OSAS)

Még kevéssé ismert betegség, pedig jelentősége igen komoly. Mivel éjszaka, alvás alatt zajlik, ezért felismerése nehezebb.

Lényege, hogy a légzés szünetel több másodpercig, majd egy hangos horkantás kíséretében mély belégzés következik. Ez a jelenség egy éjszaka során több százszor is ismétlődhet. A légzésszünet oxigénhiányt, az oxigénhiány stressz-állapotot, a stressz-állapot magas vérnyomást eredményez.

Aki ennyiféle betegségben szenved, annak valóban szenvednie kell? Nem feltétlenül, hiszen aki kellő tisztelettel viseltetik betegsége iránt, azt a betegség is békén hagyja. Mit jelent ez a tisztelet? Azt, hogy be kell tartani azokat a szabályokat, előírásokat, amelyekkel a betegség rendben tartható. Ez nagyon fontos: rendben tartható és nem rendbe tehető. Krónikus állapot lévén az étrendi, az életmódi kezelést, a szükséges gyógyszereket állandóan alkalmazni kell, mert ha abbahagyjuk, romlik az állapotunk. Vonatkozik ez az előírt diétára éppúgy, mint a jól beállított gyógyszeres kezelésre. Sokan azt gondolják, ha normalizálódik a vérnyomásuk, abbahagyhatják a nehezen beállított terápiát, hiszen ha jó a vérnyomásuk, meggyógyultak. Ezzel legtöbben nagy hibát követnek el, mert az orvos kezdhet elölről mindent, a vérnyomást újból be kell állítani.

A krónikus betegségekre az a jellemző, hogy abból nem gyógyulunk ki, de panasz- és tünetmentesek lehetünk. Élhetjük a teljesen egészségesek mindennapjait, és senki nem tudja, mi a betegségünk, csak az a néhány ember, akivel megosztjuk problémánkat.

Ne szenvedjünk a betegségekben, hanem éljünk teljes életet, fájdalmaktól és panaszoktól mentesen!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte kórházi osztályon 8 évig volt belgyógyász. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Több tudományos társaság vezetőségi tagja. „Megrögzött” egészségnevelő! Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás és gyógyulás folyamatát. Így partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi jelenleg is folyamatosan, televíziókban, rádiókban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. Astellas-díjas, 2012-ben az Év orvosának választották. 2017-ben CSAKOSZ Életműdíjjal tüntették ki.

Megjelent a hypertonia2018/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!