Feltöltés dátuma: 2011.11.08.

Óriási előrelépés a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban

Az ONTARGET vizsgálat

Az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán nyilvánosságra hozott ONTARGET vizsgálat új perspektívát nyitott a magas vérnyomás következtében kialakuló szív- és érrendszeri szövődmények – például agyi keringési zavar (stroke) vagy szívroham – kezelésében. A nemzetközi jelentőségű vizsgálat keretében öt éven keresztül több mint 25000 – köztük több száz magyar – beteg megfigyelése zajlott. Az eredmények alátámasztották, hogy a tanulmányozott terápia nemcsak jobban tolerálható a betegek számára, de megelőzheti minden ötödik szív- és érrendszeri esemény bekövetkezését.

A magas vérnyomás (hipertónia) korunk egyik legelterjedtebb betegsége, melynek szív- és érrendszeri következményei világszerte rengeteg életet követelnek. Hazánkban a lakosság meglepően nagy hányada érintett: minden ötödik, 60 év felett pedig minden második felnőttnek van magas vérnyomása. Mivel sokáig nem okoz tünetet, általában „csendes gyilkosként" emlegetik. Sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget tekintve, hogy együtt lehet élni vele, de ezzel nagymértékben növelik a stroke és szívinfarktus esélyét. Pedig megfelelő kezeléssel a magas vérnyomás karbantartható és megelőzhetők a szerveket érintő súlyos szövődményei.

A magas vérnyomás kialakulását tulajdonképpen a kisebb verőerek szűkebbé válása okozza, aminek következtében a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy megfelelő mennyiségű vért tudjon áramoltatni a szervezetben. Bár a szívnek ez akár évekig nem okoz gondot, de hosszú távon olyan többletfeladatot ró a szervezetre, hogy több létfontosságú szervünk – az agy, a szív, a vese és az érrendszer – szerkezete károsodik.

A hipertónia típusai

A hipertóniának alapvetően két típusa van, az egyiket esszenciális magas vérnyomásnak, a másikat pedig másodlagos magas vérnyomásnak nevezzük. Az esszenciális magas vérnyomás kialakulásában öröklött tényezők játszanak szerepet. A másodlagos magas vérnyomás okai azonban pontosan azonosíthatók, és a kiváltó ok megszűnésével sokat tehetünk a magas vérnyomás leküzdése érdekében. Ezek lehetnek például: a túlzott alkohol-, drog- vagy koffeinfogyasztás, dohányzás, stressz vagy fizikai igénybevétel. De hatással van rá a kor, a nem, az etnikum, a túlsúly, a családi hajlam, de még az időjárás is.

Illusztráció

Gyógyszeres kezelés

A hipertóniát többféle gyógyszerrel kezelik: vannak, amelyek a verőér összehúzódását csökkentik (ACE-gátlók), vannak, amelyek az adrenalin hormon hatásait gátolják (béta-blokkolók), vannak, amelyek az ereket tágítják, és vannak, amelyek pedig a szervezet vízháztartására gyakorolnak hatást. Általában egyfajta terápiát alkalmaznak, azonban a súlyosabb esetekben, a lehetséges szövődmények megelőzése érdekében, több eljárás együttes alkalmazása célravezetőbb lehet.

A szív- és érrendszeri szövődmények (szívinfark­tus, stroke) világszerte a leggyakoribb haláloknak számítanak, s évente több mint 17,5 millió ember életét követelik. Szerencsére napjainkban már léteznek olyan, betegek által jól tolerálható, 24 órás hatású terápiák, amelyek hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást a kockázatos kora reggeli órákban is, akkor, amikor a legnagyobb a szívroham vagy az agyértrombózis veszélye.

Emellett rengeteg kutatás folyik, melyek célja újabb és újabb kezelési eljárások kidolgozása, illetve a meglévő terápiák tökéletesítése. Ezen vizsgálatok közé tartozik az ONTARGET szív- és érvédő program is, amelynek az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves kongresszusán nyilvánosságra hozott eredményei meghatározóak a kardiovaszkuláris szövődmények megelőzésében.

A vizsgálati program

Az ONTARGET az egyik legnagyobb betegszámú klinikai vizsgálat, amely egy vérnyomáscsökkentő terápia szív- és érrendszeri védőhatását kutatta, továbbá a vérnyomáscsökkentő hatáson túlmutató kardiovaszkuláris védelem bizonyítását tűzte ki célul.

A vizsgálatban 25620, szív- és érrendszeri betegség szempontjából fokozott kockázatú, nem magas vérnyomásos, illetve kontrollált magas vérnyomásos beteg megfigyelése zajlott 5 éven keresztül. A vizsgálat mintegy 40 ország – köztük Magyarország – 700 vizsgálati centrumában folyt.

A hazai vizsgálatot, amelyben országszerte 20 centrumban kezelt 600 beteg vett részt, az Országos Kardiológiai Intézet professzora, dr. Keltai Mátyás vezette.

A program keretében összegyűlt kiemelkedően nagy számú adat olyan kérdéseket válaszol meg, amelyekre addig még nem volt tudományos bizonyíték.

A vizsgálat eredményei

Az ONTARGET eredményei bebizonyították, hogy a vizsgált terápia – mind a nem magas vérnyomásos, mind pedig a kontrollált magas vérnyomásos betegek esetében – megelőzheti minden ötödik súlyos szív- és érrendszeri esemény – szívinfarktus, stroke – bekövetkezését. A vizsgálatból szintén kiderült, hogy a tanulmányozott terápia a hatékony vérnyomáscsökkentésen túl a betegek számára is sokkal jobban tolerálható, mint a hasonló kezelési eljárások, mivel nem rendelkezik azok tipikus mellékhatásaival, mint például a köhögés vagy a vizesedés. Ennek köszönhetően a betegek terápiahűsége sokkal magasabb, és nagyobb hajlandóságot mutatnak a készítmény rendszeres bevételére.

„Az ONTARGET vizsgálatnak köszönhetően most egy olyan új terápiás lehetőség van a kezünkben a magas szív- és érrendszeri kockázatú betegek kezelésére, amely nemcsak hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, de jobban is tolerálható a betegek számára." – mondta prof. dr. Farsang Csaba, a Magyar Hypertonia Társaság tiszteletbeli elnöke, a vizsgálattal kapcsolatban.

Megjelent a hypertonia2018/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!