Módosuló szabályozás

A kormány honlapján megjelent jogszabálytervezet elfogadása az 1-es típusú cukorbetegeknél lehetőséget ad – a gyermekkori cukorbetegek körében is – az inzulinanalógok folyamatos 100%-os finanszírozására. A korábbi szabályozás és a jelenlegi módosítás nyomán a diabéteszesek eredményesebb kezelése tovább folytatódhat.

A kormány honlapján megjelent jogszabálytervezet elfogadása az 1-es típusú cukorbetegeknél lehetőséget ad – a gyermekkori cukorbetegek körében is – az inzulinanalógok folyamatos 100%-os finanszírozására. A korábbi szabályozás és a jelenlegi módosítás nyomán a diabéteszesek eredményesebb kezelése tovább folytatódhat.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2012 júliusától szakmai egyeztetést követően az inzulinanalógok társadalombiztosítási támogatásának és rendelhetőségének szabályait módosította, miután a változást követő első félév adatait elemezte. A tárca – a szakmai szervezetek gyakorlati tapasztalataihoz igazodva – a szabályozás további pontosítását javasolja. A módosított jogszabály a közigazgatási egyeztetést követően várhatóan májusban lép hatályba.

A jogszabálytervezet az érintett rendelkezések három lényeges ponton történő változtatására tesz javaslatot:

  • Az 1-es típusú cukorbetegeknél – a gyermekkori cukorbetegek is idetartoznak – a jogszabálytervezet szerint lehetővé válik az inzulinanalógok 100%-os finanszírozásának folyamatos biztosítása.
  • A 2-es típusú cukorbetegek körében a szabályozás rugalmasabbá válik. A kiemelt támogatáshoz a vércukorszint alakulására jellemző paraméternek (a glikált hemoglobin szintjének) három mérés közül legalább kettőben a nemzetközi adatok alapján elvárt 8%-nál kisebb értéke elérése és megtartása szükséges. Ennek az értéknek eddig mindkét mérés esetében 8% alattinak kellett lennie. A 8%-nál alacsonyabb glikált hemoglobin szinttel a megfelelő szénhidrátanyagcsere-kontroll biztosítható, ami a szövődmények kialakulásának a kockázatát jelentősen csökkenti.
  • A 2-es típusú cukorbetegeknél továbbá a tervezet azokat a rendelkezéseket is módosítani kívánja, amelyek a célérték elérésének esetleges elmaradása miatt a támogatási mérték változására vonatkoznak. A módosítás értelmében, amennyiben sikerül elérni a célértéket, a betegnek ismét 100%-os támogatással lesz rendelhető az inzulinanalóg-készítmény, és ez a jelenleg előírt 1 év időtartammal szemben már fél év után lehetővé válik.

Az államtitkárság által kiadott április 16-i közlemény szerint a 2012. évi szabályozás előtt az inzulinanalógot alkalmazó diabéteszesek 50 százaléka a megkívánt célértéket nem érte el. A szabályozás bevezetését követő első félév szakmai elemzései alapján ez ma már csak a 20 százalékukra igaz, ami azt mutatja, hogy a betegek jelentős részénél kontrolláltabbá vált a cukorbetegség.

A szabályozás várható pontosításával a megfelelő szénhidrátanyacsere-értékekkel rendelkező betegek aránya tovább javulhat.

A teljes jogszabálytervezet megtekinthető:
http://www.kormany.hu/hu/dok?source=8&type=302#!DocumentBrowse

Krasznai Éva

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!