Botra fel!

Megmozdult az ország – rekordrészvétel

Minden eddiginél többen vettek részt a május végén a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hypertonia Társaság által közösen szervezett Botra fel! megmozduláson. Az eredetileg 24 városban meghirdetett sétán közel 1300-an vettek részt annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a sport cukorbetegségre és magas vérnyomásra gyakorolt kedvező hatására.

Illusztráció

22+2 város

file

Helyszínenként átlagosan közel 60 nordic walking túrázó vett részt a negyedik országos Botra fel! programon, amelyet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) indított el 2017-ben. A kezdeményezés fő célja az, hogy felhívja a figyelmet az egészségünket fenyegető, gyakran diagnosztizálatlan népbetegségekre – amilyen a diabétesz és a magas vérnyomás is –, illetve arra, milyen fontos szerepet játszik a hatékony terápiában a rendszeres testmozgás.

file

A túrázók összesen 11 megye 22 városában teljesítették sikeresen a távot, annak ellenére, hogy az időjárás a déli országrészben nem volt túl kegyes, így Makón és Szegeden esőben botoztak, Kaposváron és Sarkadon azonban úgy döntöttek a szervezők, hogy elhalasztják a rendezvényt. Ennek megfelelően e két városban későbbi időpontban sétáltak.

Jó értékek

file

„A résztvevők vércukor- és a vérnyomásértékeit a program előtt és után is megmértük, és bizony akadtak olyanok, akiknek további vizsgálatokra lesz szükségük, mert ugyan tudomásuk szerint nem cukorbetegek, az értékeik a séta előtt magas voltak. A vérnyomásmérések során is találkoztunk kiugró adatokkal” – mondta el tapasztalatait Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, aki szerint sok új csatlakozó is volt szinte az összes helyszínen. A gyaloglók meglepődve tapasztalták, hogy a séta után milyen jól érzik magukat, jók az értékeik, emiatt legközelebb is szeretnének eljönni.

A szinten tartás alapkövei

file

A kampány szükségességéről szomorú statisztikák tanúskodnak: évről évre több magyart érint ugyanis a cukorbetegség és a magas vérnyomás, az előrejelzések pedig még sötétebb képet festenek. A civilizációs kórok ugyanakkor gyakran egymással is összefüggésben állnak, és növelik a súlyosabb – szív- és érrendszeri, idegrendszeri vagy éppen vese- és látószervi – betegségek megjelenésének kockázatát. Ezért fontos, hogy a diabétesszel, illetve hipertóniával küzdő betegek minél több információt kapjanak a tünetekről és a korai felismerés jelentőségéről, így mihamarabb hozzájuthassanak az életmentő szakorvosi kezeléshez.

file

A betegségek szinten tartásának alapköveit a következetes terápia, a tudatos életmódváltás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és persze a rendszeres testmozgás jelentik – ez a Botra fel! mozgalom fő útravalója. A szervezők terveik szerint jövő tavasszal is várják majd az érdeklődőket az ötödik Botra fel! megmozdulásra.

BP

file

Szeged

Szegeden szükség volt az esőkabátra, de a cukorbetegeken az időjárás sem tudott kifogni. Sátrat állítottak, a méréseket ott végezték. Mire indultak volna, elállt az eső, és vígan teljesítette mindenki a betervezett távot.

file

Tatabánya

file

Kaposvár

Kaposváron a rossz idő miatt el kellett halasztani a sétát. Somogyban a pünkösd előtti szombaton gyűltek össze a mozogni vágyók, sajnos kevesebben, mint ahányan az eredeti időpontra jelentkeztek.

file

Nyíregyháza

Nyíregyházán a Bujtosi Városligetben sétáltak az egyesületi tagok. Nem csak a friss levegő, a jóleső mozgás, de a Bujtosi-tó látványa is fokozta a résztvevők jó hangulatát.

file

Várpalota

Várpalotán, a kellemes napsütéses időben megrendezett programon sok tapasztalatot gyűjtöttünk, mindenki megkapta a kérdéseire a választ, feltöltődtünk pozitív energiával és ismét eltölthettünk sorstársainkkal, barátainkkal egy csodálatos napot.

file

Jászárokszállás

Rekord számú résztvevő sétált a Peres-tó partján: 87-en. Valamennyien megtapasztalhatták, hogy helyesen végezve a nordic walking optimális választás lehet, ha szeretnénk egész testünket megmozgatni, javítani a kondíciónkat, fejleszteni az állóképességünket, a szabadban lenni, ráadásul mindezt anélkül, hogy különleges felszerelésbe kellene beruháznunk. Csak egy jó cipőre és egy pár speciális botra van szükség. A jászárokszállási egyesület 30 pár túrabottal rendelkezik, ezek kölcsönzését és használatát ingyenesen biztosítják tagjaik részére.

file

Sárvár

Sárváron minden héten használják a nordic walking botokat az egyesület tagjai. A május végi programon kevesebben voltak a megszokottnál, többeket elijesztett a kora délelőtti csöpörgő eső.

file

Debrecen

Nehézségeink ellenére (még nem volt új elnökünk, e-mail címünk, szakedzőnk, egészségügyi segítőnk) a vezetőség lelkes sportfelelőse Kontráné Hajnika megszervezte május 28-ára az egyesületünk számára a részvételt a CEOSZ megmozdulásán.

file

Makó

file

Törökszentmiklós

9873 lépéssel járultunk hozzá egészségünk védelméhez. Öröm volt számunkra, hogy a városból fiatalok is csatlakoztak a programhoz. Köszönjük a szolnoki Vasutas Cukorbetegek és a helyi Árokparti Nordic Walking csoport képviseletének a jelenlétét is, most is elmondhatjuk: „Együtt erősebbek vagyunk!”

file

Gödöllő

Gödöllő polgármestere, dr. Gémesi György kedves szavakkal köszöntötte a résztvevőket, dr. Dunai György, a Tormay Egészségközpont igazgatója és két munkatársa a vérnyomás- és vércukormérésben segített. 96 regisztrált indulóval ez volt az eddigi legnagyobb sportrendezvényünk.

A budapesti fényképeket Baranyai Norbert készítette, a vidéki rendezvények képeit a szervezők bocsátották rendelkezésünkre.

További fotók a helyszínekről

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!