Digitális betegellátás

A digitális technológia és a technológiai eszközök által összegyűjtött adatok lehetőséget adnak a betegek állapotának ellenőrzésére, az életmódi vagy a terápiás tanácsok személyre szabására, az egészségügyi ellátás minőségi korrekciójára. A felhasználók szempontjaira, a fogyasztók elvárásaira választ adó Consumer Electronic Show 2022-es bemutatóján olyan fejlesztéseket mutattak be, amelyek az otthoni eszközös betegfelügyelet jövőjét jelenthetik. A Consumer Electronics Show (CES) 2022. évi találkozóján a feltalálók tucatnyi új eszközt ismertettek, amelyekkel az emberek egészségét a mindennapok során nyomon lehet követni.

Illusztráció

Az újítások egy jövőbeli képet mutattak arról a napról, amikor a mesterséges intelligencia által elemzett, korábban élettelen háztartási tárgyak tucatjai kezdik figyelni tulajdonosuk minden szívdobbanását, és vezeték nélkül jelentést tesznek az orvosoknak (ez a nap valószínűleg közelebb van, mint gondolnánk).

„A mindennapi tárgyak újbóli feltalálására összpontosítunk, hogy azok a mindennapi egészségünk társává váljanak” – mondta Thomas Serval, a Baracoda Group társalapítója, elnöke és vezérigazgatója, aki egy fürdőszőnyegbe ágyazott fürdőszobai mérleget mutatott be.

A fejlesztők szerint az ilyen monitorok a folyamatos mérések gyűjtésével teljesebb és következetesebb képet adhatnak a beteg egészségi állapotáról, mint amit alkalmi orvoslátogatások során kaphatnánk.

Néhány új egészségmegőrző eszköz

Az Omron VitalSight egy kombinált mérleg és vérnyomásmérő mandzsetta, amely közvetlenül az orvos elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerébe küldi az adatokat Wi-Fi és mobilkapcsolat nélkül.

A Smart Meter a súly- és vérnyomásmérést kiegészíti a vércukorszint-ellenőrzéssel az AT&T Internet of Things mobiltechnológiájának segítségével.

A FaceHeart olyan kamerát tartalmaz, amely a személy arcának képét elemezve 60 másodperc vagy annál rövidebb idő alatt képes mérni a szívritmust, a szívritmus-variabilitást, a vérnyomást, a vér oxigénszintjét, a légzésszámot és a stresszindex értékét.

Az Aktiia vérnyomásmérője automatikusan 150 mérést indít el hetente, több testhelyzetben, ébren és alvás közben – olvasható a vállalat sajtóközleményében. „Ez az egyetlen olyan megoldás, amely képes mérni a beteg »tartományon belüli idejét« – vagyis azt, hogy a vérnyomás hány százalékban van az egészséges tartományon belül.”

Azon betegek számára, akik a csuklópántot túlságosan terjedelmesnek tartják, a Movano kínál „intelligens, elegáns és kényelmes” ujjgyűrűt, amely a szívritmus, a szívritmus-variabilitás, az alvás, a légzés, a hőmérséklet, a vér oxigénszintje, a lépések és a kalóriák mérésére szolgál. A készülék jelenleg tesztelés alatt áll, de már tervezik, hogy segítségével a glükóz- és vérnyomásmérés is elérhető lesz.

Az ágyak is egyre éberebbek. Az Ergomotion intelligens ágya figyeli a pulzusszámot és a légzési mintákat – beleértve a horkolást is.

A Barcoda „jövő fürdőszobája” is több eszközt kapcsol össze egymással. A ­BBalance fürdőmatracon kívül, amely megmér és elemzi az egyensúlyunkat, a cég készít egy tükröt, amely jelzi az esetlegesen rákos anyajegyeket; egy intelligens hőmérőt; és olyan fogkefét, amely jelzi, ha kihagytunk egy fogat.

Serval szerint még túl korai lenne megbecsülni, hogy ezek az eszközök milyen felismeréseket tárhatnak fel, amikor méréseiket egy nagy adatbázisban összesítik. Itt jön a képbe a mesterséges intelligencia, amely segít kitalálni, hogy milyen típusú megfigyelést használjanak: „Egyetlen alkalmazó sem akarja a nyers adatokat” – mondta. „Mi a betekintést akarjuk. Megfelelően elemezve a különböző eszközökből származó adatokat, fel lehet használni arra, hogy egyfajta pontszámot vagy »ellenőrző/szervíz lámpát«, visszajelző üzenetet hozzanak létre a szervezet állapotáról” – mondta.

Az új adatok valóban hasznosak lehetnek a klinikusok számára, mondta Ami Bhatt, a Harvard Medical School docense és az American College of Cardiology innovációs vezetője. „A folyamatos vérnyomásmérés, ha könnyű, hozzáférhető és megbízható lesz, nagyon fontossá válhat, mert a magas vérnyomás továbbra is járványos betegség az egész világon” – mondta.

A távvizit minél teljesebb körű kivitelezéséhez szükségesek IoT eszközök. A technológia fejlődésével ezek az eszközök képesek arra, hogy adatbevitel és adattovábbítás szempontjából felhasználóbarátak legyenek. Képesek a beteg adatait az orvosi adatbázisba rendszerezetten, azonosíthatóan továbbküldeni és megjeleníteni, vagy az adatokat egymásra rétegezni. A komplex, illetve krónikus betegségek kezelésében használatos eszközök és mobiltelefonos applikációk ezt az igényt már felismerték és ehhez az elváráshoz kezdenek alkalmazkodni.

Azonban működésük, minőségük széles skálán mozog. Kevés azon eszközök száma, amelyek megfelelő minősítéssel rendelkeznek. Az általuk képzett biometrikus és képi adatok tárolása nagy háttérkapacitást igényel, amire az egészségügyi ellátás információtechnológiája nincs felkészülve.

Az előttünk álló feladatok

Vannak feladatok, amelyek megoldására a Magyar Diabetes Társaság Digitális Diabetes Munkacsoportja erőfeszítéseket tesz.

Nem történt meg a szakmaspecifikus jogi szabályozás, nincs pontosan megfogalmazott szakmai kompetencia a diabetológiai telemedicinális ellátás területén. Ez szükséges a közfinanszírozott és a magánellátás szakmai szabályozása szempontjából egyaránt. Ezek kidolgozása nem megkerülhető. Erre alapozva lehet behatárolni az ellátható és ellátandó állapotokat, ez alapján tudhatja meg az ellátott, hogy milyen egészségügyi helyzetben veheti igénybe a telemedicinális ellátást. Ugyanúgy, mint az információtechnológiai fejlesztések során, a jogi szabályozás során is közös (jogi és szakmai) munka kell hogy legyen a szabályok pontos megfogalmazása.

Szükséges lenne annak a koherens kormányzati szakmai stratégiának a megismerése, amely alapján a telemedicinális fejlesztések készülnek. Ehhez alkalmazkodva az egészségügyi ellátók is tervezni tudnák az ellátáshoz szükséges eszközök beszerzését, az alkalmazásukhoz szükséges tudásanyag előre tervezett megszerzését.

A Medscape.com The Future of Home Health Monitoring című cikke alapján

Dr. Kántor Irén az MDT Digitális Diabetes Munkacsoportjának elnöke

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!