Bőrbetegségek nyáron

Egyes bőrbetegségek gyakoribbak nyáron, mások nyáron jobban zavarnak bennünket. Lássuk, mit tehetünk ellenük!

Herpesz

Fertőző, vírus okozta lappangó betegség, a nyugalmi állapot akár évekig is tarthat, tünetek nélkül. Leggyakoribb formája az ajakherpesz, de előfordulhat orron, genitáliákon is. Mivel a napfény kiválthatja a fellángolást, nyáron gyakrabban fordul elő. Emellett a stressz, a legyengült állapot, a kimerültség is aktiválhatja a vírust.

Megelőzhető a kiújulás, ha elkerüljük a fellángolást kiváltó okokat, gondoskodunk megfelelő napvédelemről. A kezelésnél nagyon fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük. Tipikusan 6–48 órával a hólyag megjelenése előtt viszketés, égő érzés jelentkezik. Az első tünetekkor elkezdett kezelés lesz a leghatékonyabb!

file

Külsőleg vírusellenes gyógyszeres krémek, cinkpaszta, herpesztapasz a kezelési lehetőségeink. A krémeket naponta 3–5 alkalommal kell alkalmazni. A herpesztapasz használatát nagyon fontos a hólyag felfakadása, sebesedése előtt elkezdeni, mivel hatóanyagot nem tartalmaz, a steril és nedves sebkörnyezet biztosításával tud gyógyítani. Belsőleg kiegészíthetjük lizintabletta szedésével a kezelést, szintén a legelső tünetek megjelenésétől.

Szemölcsök

Fertőző, vírus okozta bőrképletek, több fajtájukat is megkülönböztetjük. A közönséges szemölcs általában az ujjakon, kézháton jelenik meg, vagy a talpon. Kemény, félgömb alakú, csomós képlet, ami idővel egyre jobban elszarusodik, sötétre is színeződhet.

Itt is a kezelés megkezdésének gyorsasága a legfontosabb, minél kevésbé kiterjedt, szarusodott a szemölcs, annál gyorsabb a megoldás. A kezelés során hatóanyagot tartalmazó oldattal vagy tapasszal lassan oldjuk a szaruréteget, általában 2–3 hónapig tart a gyógyulás. A hatóanyag lehet tejsav, szalicilsav, triklór-ecetsav, urea. A gyógynövények közül a vérehulló fecskefű tinktúrája hatékony kisebb szemölcsök esetén. Ezek maró hatású anyagok, ezért a környező ép bőrfelületet zsíros kenőccsel kell védeni.

A tapaszok különösen a nagyobb, elszarusodott talpi szemölcsök esetén hatásosak, szaruréteget oldó hatóanyagot tartalmaznak. A tapasz levétele után érdemes lábfürdőzni és a felpuhított szaruréteget eltávolítani, ilyenkor kiemelten figyelve az eszközök sterilizálására, mert vírusfertőzés a szemölcs okozója. Az otthoni használatra kapható fagyasztó spray is jó megoldás, viszont csak kézen és lábon alkalmazható. Fontos, hogy cukorbetegség vagy keringési rendellenesség esetén ne használjuk!

Tyúkszem

Nem fertőzés miatt alakul ki, mint a szemölcs, hanem a nyomási pontokon, nem megfelelő lábbeli vagy kezeletlen lábdeformitás miatt a szaruréteg mélyen megvastagodik. Nyomásra nyilalló, szúró fájdalom jelentkezik, amit a bőr mély rétegében lévő idegvégződések nyomása okoz. Kezeletlenül gyulladáshoz vezethet, akár csonthártyagyulladáshoz is. Mivel szintén a szaruréteg megvastagodásával jár, kezelése hasonló a szemölcséhez.

Mindenekelőtt le kell venni a terhelést a tyúkszemről a nem megfelelő cipő lecserélésével, tyúkszemet védő gyűrűvel. A tyúkszemet fürdővel fel kell puhítani, majd hámlasztó tyúkszemirtó oldattal vagy tapasszal kell kezelni! A környező ép bőrfelületet ez esetben is zsíros kenőccsel kell védeni az oldat használatakor! Ezt a kezelést több napig kell folytatni, amíg a tyúkszem felpuhul, kifordíthatóvá válik. Gyulladás vagy sikertelen kezelés esetén érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Napgomba

Főleg a háton, nyaktól indulva a lebarnult bőrön világos kis foltok láthatóak. Ennek oka egy gomba, a Malassezia furfur okozta fertőzés. A gomba anyagcsereterméke gátolja a bőr pigmenttermelését, ez vehető észre a napon nem egyenletesen lebarnult bőrön. Nyáron nemcsak könnyebben látható, de gyakoribb fertőzés is, mert a gomba terjedését fokozza az izzadás, az olajos testápolók és napvédők használata is.

file

Szerencsére nem fertőző, viszont a kezelése nehéz, mert a gomba mélyen a szőrtüszőkben, hajban és testszőrzetben szaporodik, és ha onnan nem tudjuk elpusztítani, könnyen kiújul. Ezért a teljes testet és a fejbőrt is kezelni kell: 5 napon át gombaellenes samponnal mosakodva (pl. Nizoral sampon), emellett megfelelő gombaellenes krémet is használva, ami hatásos napgomba ellen is (pl. Exoderil, Terbisil). Fontos a ruhák fertőtlenítő mosása is a kezelés részeként. A pigmentzavar még pár hónapig megmaradhat a sikeres kezelés után is. Súlyos esetben orvoshoz kell fordulni szájon át szedhető gombaellenes kezelésért.

Amennyiben visszatérő a probléma: kerülni kell a műszálas ruhákat, mert az izzadás segíti a gomba terjedését, és megelőző kezelésként Nizoral sampont kell használni a test és a fejbőr megmosására minden nyár elején (a fokozottan napsütéses időszak kezdetét megelőzően) 3 napig.

Bőrgomba, körömgomba

Ezekről a gyakori fertőzésekről és kezelésükről külön cikket lehetne írni, én itt ebben a rövid felsorolásban csak pár, a kezelés szempontjából fontos tanácsot osztok meg. Mind a köröm-, mind a bőrgomba esetében nagyon fontos, hogy a gombaellenes terápiához hozzátartozik a ruházat, lábbelik formalinos fertőtlenítése! Cukorbetegként fontos feladat a vércukorszint egyensúlyban tartása, magas vércukorszint mellett gyakrabban fordulnak elő ezek a fertőzések.

Bőrgomba esetében, ha a kezelésre választott krém csak a gomba szaporodását gátolja, a kezelés hosszabb, minimum 6 hetes (pl. Canesten krém), a gombaölő krémek már 1-2 hét alatt hatnak. A kiújulás megelőzése miatt fontos a kezelési idők betartása. Léteznek gombaellenes készítmények oldat és spray formában is, kánikulában kényelmesebb lehet a használatuk, mint a kenőcsé. Emellett a nyári melegben fontos a műszálas ruhák kerülése, jól szellőző ruházat választása.

Körömgomba esetében a kitartó, hosszú kezelés a fontos. Kézen körülbelül fél év, lábon egy év a kezelési idő: addig kell a kezelést folytatni, amíg teljesen meg nem újul, le nem nő a körömlemez. A stift formájú gyógyszereket könnyebb használni, nem kell reszelni sem, de gyakoribb alkalmazást igényelnek, általában mindennaposat. A lakkok használata több lépésből áll, reszelést igényelnek, de mivel stabil réteget képeznek a körmön, hetente csak egyszer-kétszer kell használni. A készítmény kiválasztásánál legyen az a szempont, hogy melyiket vagyunk képesek kitartóan, fél-egy évig használni, mert ez lesz a siker kulcsa. Ha több mint két köröm érintett, kérjünk orvosi segítséget a kezeléshez.

Kívánom minden olvasómnak, hogy ezekkel a bőrbetegségekkel csak ezeken az oldalakon találkozzon, jó egészséget és szép nyarat! 

Dr. Kováts Boglárka klinikai gyógyszerész, a CEOSZ DiabPONT Továbbképző program szakértője

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!