Online diabéteszedukáció-tréningsorozat

A dietetikai edukáció fontossága

Egy kórházi szakrendelésen, a gondozás keretein belül főleg a szénhidrátbevitel mennyiségéről esik szó, nem magáról az étkezésről és annak élvezeti funkciójáról, hiszen nagyon kevés idő áll rendelkezésre egy-egy gondozás alkalmával elmélyedni a dietetikában.

Illusztráció

A Roche Diabétesz üzletága által létrehozott online diabéteszedukáció tréningsorozat célja, hogy a dietetikai, valamint a mozgásterápiás ismereteket még több cukorbetegséggel élő számára eljuttassa. A szolgáltatás elsősorban az inzulinos cukorbetegeknek nyújt szélesebb körű edukációs ismereteket a cukorbetegség önmenedzseléséhez és életminőségük javításához.

Az online diabéteszedukáció tréningsorozat 12 interaktív részből áll.

Az első két rész bemutatja a cukorbetegséget és annak kezelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a szövődményeket, kiemelve a vércukor-önellenőrzés fontosságát. A következő részek bemutatják, mit jelent a hatékony étrendi kezelés, hogyan alakíthatók ki a helyes étkezési szokások. Ismerteti az egészségmegőrző táplálkozás tudnivalóit, a szénhidrátok típusait, illetve azok vércukoremelő hatásait. Fontos szerepet kap a szénhidrátszámolás, hogy milyen lépéseken keresztül tanulható meg az étkezések szénhidráttartalmának kiszámolása, valamint hogy mire kell figyelni az inzulinkezelés és az étkezés összehangolása során.

Az utolsó két részben hasznos elméleti és gyakorlati tanácsokkal szolgál a cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú mozgásterápia elsajátításához és gyakorlásához.

A tréning szakértői dr. Hidvégi Tibor (belgyógyász, diabetológus főorvos, a Magyar Diabétesz Társaság vezetőségi tagja), Kicsák Marian (dietetikus, egészségügyi szakoktató, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja), valamint Molnár Ágnes (diabetológiai edukátor, gyógytornász).

A tréningsorozat egymásra épülő, ismételhető részekből áll, amelyeket kizárólag sorrendben lehet megtekinteni. Minden rész végén tudásteszt található, amely aktív részvételt követel a tréningre regisztrálóktól. A teljes tréning sikeres elvégzését követően hasznos gyakorlati tudnivalókkal, valamint egy elismerő oklevéllel gazdagodnak a résztvevők.

Az online diabéteszedukáció tréningsorozat a www.diabetesedukacio.hu weboldalon érhető el és regisztrációhoz kötött.

Amennyiben rendelkezik Accu-Chek vércukormérővel, úgy a tréningre történő regisztráció ingyenes. Ha nincs Accu-Chek vércukormérője, a tréning regisztrációja során megvásárolhatja a készüléket vagy egyszeri regisztrációs díj ellenében máris elvégezheti a tréninget.

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!