Szerző: Várkonyi Ákos Feltöltés dátuma: 2024.06.18.

Diabétesz: a motiváló állapot

Diéta kialakítása szenzorral

Állandó rovatomban tapasztalaton alapuló, gyakorlati tanácsokat, valamint tudományos érdekességeket osztok meg az érdeklődőkkel. Várkonyi Ákos vagyok, Szegeden élek, egy diabéteszes egészségközpont egyik működtetője vagyok. Soha nem foglalkoznék ilyesmivel, ha a saját állapotom nem motivált volna: 2019 óta 1-es típusú diabéteszes vagyok.

Illusztráció

Most a diétáról lesz szó. Édesanyám, aki háziorvos-diabetológus, többévnyi tapasztalatot gyűjtött arról, hogy a különböző kémiai szerkezetű és ebből adódóan eltérően felszívódó szénhidrátokból adott időben a véráramba kerülő glükóz hogyan és mikor emeli a vércukorszintet. Tapasztalataiból elsősorban én profitálok, de most megosztom az olvasókkal.

Lehetőségek tárháza

Eddig is ismert és kutatott téma volt, hogy a növényi rostok, a fehérjék és a zsírok jelentősen módosítják a cukor felszívódását, de a szenzor segítségével kiválóan kiszámítható a glükóz véráramban való megjelenése és annak dinamikája. Ez a szenzoros megfigyelés minden eddiginél jobban kinyitotta a lehetőségek tárházát, mivel olyan tapasztalatokat szereztünk, amelyeken még a legprofibb diabetológusok, dietetikusok is meglepődtek. Az inzulinérzékenyég változása is jól nyomon követhető.

A több év alatt szerzett tapasztalataink birtokában rendelőnkben olyan diétás elveket alakítottunk ki, amelyeket a mindennapokban magam is sikerrel alkalmazok, így a HbA1c-értékem rendszerint 6 százalék közeli. Az említett diéta egy fiatal, teljes minőségi életet élő számára is tartható. Több páciens nyilatkozott már úgy, hogy örül, mert majdnem egész nap „nasizhat” valamit, persze nem mindegy, hogy mikor, mit és mennyit.

A „titok”

Alapvetően az adott napra számított mennyiségben lassan felszívódó szénhidrátok fogyaszthatók, reggel például folyadékban oldott, gyors szénhidrát nem javasolt, kivéve, ha a vércukor alacsony értékről indul. Délelőtt az inzulinérzékenység javulásával többször kis mennyiségben gyümölcsök ajánlottak, amelyeknek többsége folyadékban oldott, gyorsan szívódó cukrot tartalmaz.

Délután csak szénhidrátot nem tartalmazó zöldségek javallottak, fehérjében gazdag kiegészítéssel. Vacsorára a sok cellulóz fogyasztása – zöldségek formájában – kifejezetten előnyös az esti-éjszakai, elhúzódóan magasabb értékek elkerülésére.

A szenzor előnyei

A szenzort nem túlzás életmentő eszköznek nevezni, hiszen extrém vércukorértékeknél jelez, nemcsak az esemény idején, hanem már előre figyelmeztetve a trendek alapján. Nyilakkal mutatja, hogy éppen milyen irányba változik a cukor értéke. Interaktívvá teszi a cukorbetegség kezelését, mivel be tudunk avatkozni akár magas, akár alacsony értékek esetén is, amelyek nem derülnének ki – tünetek hiányában – ujjszúrás esetén.

A szenzor előnyt jelent különböző típusú sporttevékenységek alatt és után, ismeretlen vagy bizonytalan szénhidrát-tartalmú étel fogyasztásakor (például külföldön). Segít az éjjeli hipoglikémia (alacsony vércukor) megelőzésében és kezelésében, szokatlan megterheléskor (például vizsgastressz esetén), autóvezetés alatt biztonságérzetet ad. Kevesebbszer kell az ujjamat szúrnom, mint nélküle, és a kritikus napszakok trendjét felismerve megelőzhetem az ismétlődő ingadozást.

Ideális mozgás: tenisz

A Gellért Tenisz Iskola több mint 20 éve foglalkozik teniszezni vágyó gyermekek oktatásával, versenyeztetésével, a Dél-Alföld egyik legnagyobb teniszutánpótlás-nevelési bázisává nőtte ki magát. A Gellért Szabadidőközpont Sportegyesület elnöke dr. Gellért Ákos, akinek szívügye a sport, az egészséges életmód és a sportoló gyermekek támogatása. Dr. Várkonyi Tamás diabetológussal, edzővel indítottak a cukorbetegek számára speciális teniszedzést egy újszegedi diabéteszcentrum klinikai hátterével.

A tenisz magas és alacsony intenzitású mozgásforma váltakozásán alapszik, így a cukorszint nem ingadozik jelentős mértékben, emiatt a cukorbetegek számára az egyik legideálisabb sporttevékenység.

Érdemes kipróbálni!

szerzo

Várkonyi Ákos

Megjelent a diabetes2024/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!