Szerző: Füzesi Brigitta Feltöltés dátuma: 2024.05.14.

CEOSZ

A május idén sem múlik el „Botra fel!” nélkül

Illusztráció

A nordic walking világszerte egyre népszerűbb mozgásforma, amely egyesíti a szabadban való aktív időtöltés előnyeit a nem túlságosan megerőltető, ám mégis hatékony testmozgás nyújtotta egészségügyi előnyökkel. Ez a három alapvető és megkérdőjelezhetetlen indok volt a motorja annak a hét évvel ezelőtti kezdeményezésnek, amelynek eredményeként mára már kijelenthetjük: nincs május Botra fel! nélkül.

A pontos helyszínekkel, a kezdési időpontokkal és az egyes helyszíneken végzett vizsgálatokkal kapcsolatban a CEOSZ honlapján tájékozódhat:

https://ceosz.hu/programok/botra-fel-program

Ilyenkor megmozdul az ország, hiszen a legtöbb CEOSZ-tagszervezet ugyanazon a napon nordic walking túrát szervez. De miért is érdemes bárkinek csatlakoznia egy ilyen szervezett nordic walking túrához?

Közösségépítés és társasági élmény

A nordic walking túrák nagyszerű lehetőséget kínálnak a kapcsolatépítésre. A közös mozgás nemcsak élvezetesebbé teszi a tevékenységet, de lehetőséget ad arra is, hogy támogatást és motivációt nyújtsunk egymásnak, és így sokkal könnyebb a rendszeres testmozgást életünk részévé tenni. (A kutatások azt mutatják, hogy ez a legnehezebben kialakítható életmódi elem a diabétesszel élők számára.)

Szakszerű vezetés és tanácsok

A Botra fel! nordic walking túrákat profi oktatók kísérik, akik nemcsak biztonságos és élvezetes útvonalat garantálnak, hanem személyre szabott tanácsokkal is ellátják a résztvevőket a technika, avagy éppen a felszerelés használatát illetően. Ez különösen hasznos lehet kezdők számára, de azoknak is, akik a hatékonyabb edzés érdekében szeretnék finomítani a technikájukat.

Különleges nézőpont

A Botra fel! túrák rendkívül különleges módon szemléltetik a tájat, hiszen az intenzív, ám mégsem túl gyors tempónak köszönhetően a résztvevők szinte a természet részévé válnak a séta során, és olyan részleteket is felfedezhetnek, amelyeket korábban nem vettek észre.

Multifunkcionális edzés

A nordic walking egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerre edzi a felső és az alsó testet. A botok használata erőteljesen bevonja a karokat, vállakat, a mellkas és a hát izmait, így az edzés hatékonyabban égeti a kalóriákat és növeli az állóképességet, mint a hagyományos gyaloglás.

Egészségügyi előnyök maximális kihasználása

A rendszeres nordic walking, különösen csoportos környezetben, segíthet maximalizálni azokat az egészségügyi előnyöket, amelyeket ez a sport kínál. Kutatások igazolják, hogy a nordic walking javítja a szív- és érrendszeri egészséget, csökkenti a magas vérnyomást, növeli a csontsűrűséget, segít a cukorbetegség kezelésében, így javítja az életminőséget. Az ízületekre gyakorolt alacsonyabb nyomás miatt különösen előnyös azok számára, akik ízületi problémákkal küzdenek.

Május 25-én Botra fel!

Aki bármelyik helyszínen csatlakozik a Botra fel! túrához, felejthetetlen élményekkel gazdagodhat remek társaságban, miközben megtapasztalhatja a mozgás egészségre gyakorolt kiváló hatásait. Ez utóbbit mérések igazolják majd, hiszen a túra előtt és után ellenőrizni lehet többek között a vércukorszintet és a vérnyomást is, de pontos képet kaphatunk arról is, hogy testsúlyunkon kell-e – és ha igen, mennyit – változtatnunk ahhoz, hogy az optimális tartományba essen.

Füzesi Brigitta

a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke

Megjelent a diabetes2024/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!