Feltöltés dátuma: 2024.04.28.

Versenyszerű kerékpározás diabétesszel? Lehetséges!

A Hírös ESC kerekesével, a 39 éves, Kecskeméten élő Szabó Endrével a Sportos Cukorbetegek Egyesülete gondozásában álló Diabos bringások Facebook-csoport adminisztrátora, Fekete Antal beszélgetett.

Illusztráció

– Mióta vagy diabéteszes?

– 14 éves korom óta vagyok cukorbeteg. A 25 év alatt számtalan gyors és lassú hatású inzulint használtam, de számomra a valódi áttörést az inzulinpumpa és a hozzá csatlakozó szenzoros mérés jelentette, amelyet 3 éve használok. Jelenleg Medtronic 780G pumpám van.

Elkezdett csábítani a hegy

– Mióta bringázol? Mesélj a sportpályafutásodról!

– Pici koromban is szerettem biciklizni, de az igazi szenvedély 12 évesen kezdődött. Ekkor a triál felé vonzódtam és rengeteget gyakoroltunk a barátaimmal. (A triál egyéni kerékpáros sport, a versenyző speciális biciklivel manőverezik, egyensúlyozik az akadályok között egy mesterséges pályán.) Közben versenyszerűen futottam.

Ekkor diagnosztizálták nálam a diabot, az orvosok tanácsára abba kellett hagynom a versenysportot. Pár év kimaradt, de az egyetemi évek alatt, Budapesten elkezdett csábítani a hegy, és a downhill mountain bike-ozás (terep-kerékpározás). 15 éven keresztül űztem ezt a szakágat, nagy szenvedéllyel, 3 éven át válogatott kerettag is voltam. Számtalan dobogós helyezésem volt magyar országos bajnokságokon és külföldi versenyeken. Voltam több világkupán, legjobb eredményem egy EB 18. helyezés volt.

Mi a cyclocross?

A szakágnak – bár új keletűnek hangzik – több mint 100 éves múltja van. Egy francia katona találta fel a lovaglás alternatívájaként. A cyclocross-versenyek 2000–4000 méter hosszú körpályán, földes, füves réteken haladnak. A pályán lépcsősor, palánk, homokágy töri meg a lendületet: nem csak az erő, hanem a technikai tudás, a kerékpárkezelési készség is befolyásoló tényezővé válik.

Egyre szebb eredmények

– 2021-ben a COVID-os korlátozások miatt beléptem az akkor alakult helyi Hírös ESC egyesületbe, velük készültem fel egy 200 km-es kerékpáros teljesítménytúrára, és ezzel be is szippantott a tekerés. Azóta is szeretek országúton tekerni, de engem a terep sokkal jobban vonz. Nyáron az MTB Challenge maraton hosszú távú versenyein indultam, ahol korosztályomban meg tudtam nyerni az összetettet.

Ősszel a Magyar Kupa összetett 3. helyét és a CRC Challenge összetett 1. helyét sikerült megszereznem. Végül a 2024 Magyar Országos Bajnokságon egy ezüstéremmel sikerült megkoronáznom a szezont.

Illusztráció

Délelőtt szeretek edzeni

– Hogyan néz ki egy átlagos heted versenyidőszakban?

– A két fő edzés, egy 2,5–3 órás monoton és egy magas intenzitású intervalledzésből áll. Habár az összes többi napon is tekerek, technikázom, de ezek nem megterhelő edzések, csak a napi mozgás fenntartására szolgálnak. A legnagyobb nehézség, hogy nem tudok akármikor elindulni. Délutánonként szinte képtelen vagyok rendes edzést végigcsinálni, mert addigra már a többszöri napi bólusinzulin hatása összeadódik, és a fizikai aktivitás hatására biztos, hogy leesik a cukrom. Ezért délelőttre szeretem időzíteni az edzéseket, akkor inzulin nélkül, megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitel mellett viszonylag kiegyensúlyozott cukorszintet tudok tartani. A munkámat pedig igyekszem ehhez igazítani.

Illusztráció

– Miként menedzseled a vércukrodat a versenyek alatt?

– Az MTB maratonokon a 3–4 órás versenyek alatt folyamatosan sok szénhidrátot kell fogyasztanom, de a cyclocross 45–50 perces, intenzív időtartama alatt nincs sok lehetőség enni, ám nem is szükséges. Verseny előtt egy jól bevált bemelegítési metódust követek, és a számomra optimális mennyiségű szénhidráttal töltöm fel magam a futamra. Ez szerencsére mindig jól működött, de biztos, ami biztos, mindig van nálam 2 dl nagyon erősen becukrozott tea, amivel talán a legkönnyebben tudom korrigálni, ha leesne a cukrom.

Megjelent a diabetes2024/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!