Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2024.01.03.

Richter-Érdemérmes háziorvos-diabetológus

Pintérné dr. Fürst Ágnes

Pintérné dr. Fürst Ágnes, az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa díj nyertese
Pintérné dr. Fürst Ágnes, az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa díj nyertese

A Richter Gedeon Nyrt. kiemelt figyelmet fordít a hazai egészségügy működésének és fejlődésének támogatására. Ennek az elköteleződésnek a részeként hozta létre 2022-ben a Richter Érdemérmet, amellyel a hazai egészségügyi szektorban dolgozó szakemberek pótolhatatlan munkáját ismeri el a magyar gyógyszergyártó vállalat.

A rangos elismerést minden alkalommal a kutatás-gyógyítás területén elért kiemelkedő eredményekért és szakmai teljesítményekért ítélik oda. Idén ősszel az év leghatékonyabb betegkommunikációját, az év legjobb prevenciós gyakorlatát, valamint az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját díjazó kategóriák valamelyikében nyújthatták be pályaműveiket a hazai háziorvosok.

Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa

A fenti címet idén Pintérné dr. Fürst Ágnes győri doktornő kapta, akit lapunk olvasói is ismerhetnek, többször beszámoltunk remek kezdeményezéseiről, a győri diabéteszesek érdekében végzett munkájáról.

– 2008-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán – írta pályázatában. Nagyon jó, (szerintem a legjobb) helyen szereztem gyakorlati tudást a háziorvosi licencképzés során, Hevesen. 2012-ben szakvizsgáztam háziorvostanból. 2014-ben megszereztem a diabetológiai licencet is. Az ehhez való tudást részben Budapesten, az I. Belgyógyászati Klinikán, részben Győrben kaptam. 2011 óta dolgozom saját háziorvosi praxisomban Győr belvárosában és 2015 óta gondozom a diabéteszes betegeket a PAEOK diabetológiai ambulanciáján is.

Rendszeres torna

2013-ban, miután a doktornő megszerezte az aerobikedzői képesítését, cukorbetegtornát indított a megyei egyesület segítségével, heti 3 alkalommal, 2 csoportnak. A torna lebonyolításában ő már nem vesz részt személyesen, de a mozgásprogram azóta is, immár 10 éve megmaradt, és élnek vele a győri cukorbetegek. A legfiatalabb résztvevő 42 éves volt, a legidősebb pedig 82 éves. Többen a csoportok indulása óta folyamatosan részt vesznek a tornán.

– Célunk volt a programban részt vevő betegeknek megmutatni a mozgás örömét, megtanítani nekik, hogy a mozgás során mit kell feltétlenül betartaniuk (megfelelő idejű bemelegítés, a fokozatosság elve, ízületi fájdalom esetén a mozgás abbahagyása, levezetés). Büszke vagyok arra, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület elnöke segítségével a COVID miatt nehezített időkben is végig meg tudtuk tartani a foglalkozásokat.

A díjazottak és a zsűri tagjai a díjátadónBalról jobbra: dr. Karakó Erzsébet, Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa különdíjasa, dr. Szente Szilvia, Az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató háziorvosa különdíjasa, dr. Kozma Norbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketingigazgatója, Pintérné dr. Fürst Ágnes, Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa díj nyertese, dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, dr. Kádár Emese Lenke, Az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató háziorvosa díj nyertese, dr. Mangó Gabriella háziorvos, dr. Vajer Péter, Az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző háziorvosa díj társnyertese, dr. Szabó János, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvos tagozatának elnöke, dr. Jancsó Zoltán, Az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző háziorvosa díj társnyertese, Polgár Judit sakkozó, nagymester és dr. Cserni István, Az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző háziorvosa különdíjasa
A díjazottak és a zsűri tagjai a díjátadón
Balról jobbra: dr. Karakó Erzsébet, Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa különdíjasa, dr. Szente Szilvia, Az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató háziorvosa különdíjasa, dr. Kozma Norbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketingigazgatója, Pintérné dr. Fürst Ágnes, Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa díj nyertese, dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, dr. Kádár Emese Lenke, Az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató háziorvosa díj nyertese, dr. Mangó Gabriella háziorvos, dr. Vajer Péter, Az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző háziorvosa díj társnyertese, dr. Szabó János, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvos tagozatának elnöke, dr. Jancsó Zoltán, Az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző háziorvosa díj társnyertese, Polgár Judit sakkozó, nagymester és dr. Cserni István, Az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző háziorvosa különdíjasa

Felkészítés a felnőtt életre

Lapunk is beszámolt a győri egyesület – Fürst doktornő által kidolgozott és vezetett – programjáról, amely elsősorban a gyermekkorból és a gyermekdiabetológiai gondozásból kinőtt, fiatal felnőtteknek segít az állapotuk kezelésében.

– 5 éve indult és évente került megrendezésre az 1-es típusú diabéteszeseknek szervezett, többnapos képzés, orvosi előadásokkal, dietetikai játékokkal, pszichológiai vezetett programokkal. Szerettük volna elérni, hogy azok a tízen-, huszonévesek, akik életkorukból következően egyre önállóbbá válnak, megtanulják ellátni a betegségükből adódó feladatokat. Azokat is vártuk, akik ezen tapasztalatoknak már birtokában vannak, de szívesen vállalkoztak tudásuk átismétlésére, illetve új ismeretek szerzésére. Harmadik vágyunk egy közösség létrehozása volt, hogy az érintettek tanulhassanak egymástól, láthassák, hogy cukorbetegként is meg lehet valósítani az álmokat.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2023/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!