Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2023.12.21.

Művészetterápiás foglalkozások kiskamaszoknak

Szeremi Zsófia művészetterapeuta foglalkozást vezet diabétesszel élő gyerekeknek a MentaHÁLÓ-hétvégén
Szeremi Zsófia művészetterapeuta foglalkozást vezet diabétesszel élő gyerekeknek a MentaHÁLÓ-hétvégén

A MentaPRO Alapítványt elsősorban azért hoztuk létre nyolc évvel ezelőtt, hogy pszichés támogatást nyújtsunk a diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak – különösen a diagnózist követő egy évben −, hogy segítsük az életük újratervezését. Ezt a célt szolgálták önsegítő szülőcsoportjaink, MentaRELAX foglakozásaink, valamint a családok mentorálását felvállaló MentaHÁLÓ programunk is.

Most újabb színtéren kezdjük meg ezt a tevékenységünket: művészetterápiás csoportfoglalkozásokat indítunk kiskamaszoknak. Ennek célja a cukorbetegséggel élő gyermekek mentális támogatása.

Mindenki előtt ismert, hogy a művészeti alkotások érzelmeket váltanak ki, nagy hatással vannak a lélekre és a gondolkodásra is. Gyógyító hatásukra több bizonyíték van, már az ókorban is alkalmaztak nyugtató zenét kedélybetegek gyógyítására.

A legkorábban alkalmazott, mai értelemben vett művészetterápia vélhetően a felvilágosodás korában alakult ki, amikor is francia elmegyógyintézetekben az ápoltak színdarabokat tanultak be és adtak elő. A művészetterápia kifejezés 1945-ben jelent meg először: Adrian Hill írta le Művészet vagy betegség című könyvében. Őt tbc-vel kezelték, időtöltésnek használta a művészetet, és leírta megfigyeléseit. Később sokaknak – főként a II. világháborúban traumatizálódottaknak – segített a módszerével.

Különböző művészetterápiás módszereket ismerünk, mi az aktív alkotás folyamatát választottuk, melynek során a csoporttagok valamilyen alkotást hoznak létre, ami segíti őket a nehézségeikkel való megküzdésben, az érzéseik kifejezésében. Biztonságos közegben, a képzőművészet eszközeit használva a résztvevők kreatívan fejezhetik ki gondolataikat, és olyan felismerésekre juthatnak, amelyek más módszerrel nem vagy nehezebben hívhatók elő.

Az általunk indítandó önismereti csoportokban kiemelt szerepet kap a diabétesz – a tevékenység minden alkalommal kifejezetten ehhez kötődik. A csoportok foglalkoznak majd a kontrollált élet ellensúlyozásával, a ki nem mondható félelmek megjelenítésével, a nehéz érzések átdolgozásával, valamint a tudatos-tudattalan érzések keretezésével. Minden alkalommal más-más képzőművészeti kifejezőeszközt fognak használni a résztvevők – olyanokat, amelyek a legjobban illeszkednek az adott foglalkozás témájához.

Terapeutánk, Szeremi Zsófia (aki szintén érintett szülő) vezetésével a 10–14 éves gyermekek a foglalkozások során nagyobb önismeretre fognak szert tenni, közelebb kerülnek a diabétesszel kapcsolatos negatív és pozitív érzelmeikhez és ezek feldolgozásához. A kortárs közeg ezeket a folyamatokat támogatja és erősíti.

Foglalkozásaink januárban kezdődnek, összesen négy, nyolcfős csoportot indítunk. Beszámolunk majd a foglalkozások hatásairól és a résztvevők visszajelzéseiről is.

Kérjük, támogasson minket adója 1 százalékával! Adószámunk: 18734081-1-43

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes2023/6. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!