Feltöltés dátuma: 2023.11.09.

48 órás extrém magashegyi kaland

Triglav – 2864 m

A hétvégén megnéztük a napfelkeltét, 2860 méteren állva. Régi tervem volt a Sportos Cukorbetegek Egyesületével ellátogatni a Júliai-Alpokba.

Illusztráció

Válogatott sportoscukros csapattal (kipróbált, harcedzett sportolókkal) jó tempóban, szombaton hajnali indulással, vasárnap éjféli hazaérkezéssel kóstolót vettünk a magashegyek világából.

A Triglav csoportban, keletről mentünk egy (részben) körtúrát: Rudno polje, Vodnikov ház, Kredarica, Triglav és ugyanez vissza. Az eredeti terv szerint a Krma völgyből indult volna a túra, de a Szlovénián nyáron átvonuló viharok ezt a helyszínt annyira megrongálták, hogy kocsival nem lehetett megközelíteni a starthelyet. A magashegyi túrák állandó résztvevője a változás, az alkalmazkodás a körülményekhez.

Illusztráció

Ahhoz képest, hogy a társaság nagyobb része nem jártas az alpesi túrákban, szinte minden szakaszon „szintidőket” mentünk, ami várakozáson felüli volt. (Az eligazító táblák szerinti időhöz viszonyítva a miénket.) Senkire sem kellett várni, és nem érezte úgy magát senki, hogy fékezné a csapatot.

Az időjárási ablak azon a hétvégén a régi túrázók számára a „nem létező” kategóriába tartozott: szinte végig szélcsendes, napos, felhőmentes, stabil idő volt. (Ez a már jóval korábban eltervezett út kizárólag stabil időjárás esetén jöhetett szóba.)

A túra célja az volt, hogy a sportokban jártas – kerékpáros, terepfutó, maratonos – résztvevőknek megmutassa, hogy azzal a fizikai állóképességgel, amit felépítettek az évek során, milyen jól lehet mozogni a hegyekben. A hegyekben ugyanis a diabos sportoló akár előnyt is kovácsolhat az anyagcserét befolyásoló hátrányából. Többször előfordult már, hogy cukorbetegként segítettem ki „egészséges” túratársat, mert láttam rajta, hogy „eléhezett”. Ezen a túrán nem láttam hipózó társat, de éjszaka a házban a szenzorok igen zajos koncertet adtak!

Illusztráció

Hajnalban, sötétben, fejlámpa segítségével másztunk a csúcsra, ahová bőven a napfelkeltét megelőzően érkeztünk.

Monostori Andrisnak köszönöm az egyesület részére biztosított via ferrata eszközöket ezúton is. Nagy megtiszteltetés volt, hogy a belgyógyász diabetológus doktorunk, dr. Svébis Márk is részt vett velünk a túrán, és egy diabos gyermek nem diabos apukája is velünk tartott, és részt vett a szenzoros glükózmonitorozásban. Ezt a későbbiekben fogjuk összehasonlítani a diabos pumpás és penes pajtások értékeivel. És köszönöm öreg barátom, dr. Simon Gábor (gyermekkardiológus főorvos, Gottsegen Intézet) támogató jelenlétét!

Légár Balázs

Megjelent a diabetes2023/5. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!