Feltöltés dátuma: 2023.07.18.

Magyar Diabetes Társaság

Szakorvosi együttműködések

Az elmúlt hónapokban a Magyar Diabetes Társaság több orvostársasággal is együttműködési megállapodást kötött. Erről – és a betegoktatás fontosságáról – kérdeztük Wittmann István professzort, az MDT elnökét.

Prof. dr. Várkonyi Tamás, az MDT főtitkára, dr. Kolossváry Endre, a Magyar Angiológusok és Érsebészek Társaságának elnöke, prof. dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke és prof. dr. Wittmann István, az MDT elnöke a 2022-es kongresszus nyitónapján
Prof. dr. Várkonyi Tamás, az MDT főtitkára, dr. Kolossváry Endre, a Magyar Angiológusok és Érsebészek Társaságának elnöke, prof. dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke és prof. dr. Wittmann István, az MDT elnöke a 2022-es kongresszus nyitónapján

Az amputációk számának csökkentése érdekében

– Hazánkban hosszú ideje naponta 10 amputációt végeznek. Ez ijesztően magas szám, sürgősen tenni kell valamit, hogy javuljon a helyzet. Különösen, hogy már léteznek olyan gyógyszerek, amelyek kedvezően befolyásolják az alsó végtagok állapotát, és mindenki számára elérhetőek a hemodinamikai (a vér áramlását mérő) és sebészeti vizsgálatok.

– A cukorbetegek végtag-amputációiért nagyrészt a neuropátia a felelős. Ennek kezelése, a javulás elérése hosszabb folyamat. Az amputációk másik okát, a nagyerek szűkületét azonban korai állapotban ki lehet szűrni a boka-kar index mérésével. Vannak megfelelő gyógyszerek az állapot javítására, és lehetőség van továbbutalni a betegeket az angiológusokhoz. Emiatt kezdeményeztem, hogy a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködési megállapodást kössön.

A partnerséget a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság örömmel fogadta. Dr. Kolossváry Endre, a társaság elnöke így fogalmazott:

– Az alsó végtagi amputációk okai között a cukorbetegség és az érszűkület együttese kiemelkedő jelentőségű. Az MDT-vel közös projektünk címe: Lépjünk együtt! A Magyar Diabetes Társaság minden szakellátóhelyén beszereztek az alsó végtagi érszűkület diagnózisára, a boka-kar index meghatározására szolgáló Doppler-készüléket. A mi társaságunk pedig vállalta, hogy ezek használatára megtanítja a szakdolgozókat. A program tavaly ősszel indult. A másik, amiben segíteni tudunk: megmondjuk, hogy az egyes megyékben, ha egy betegnél a diabetológián angiológiai problémákat fedeznek fel, milyen betegúton utalhatják őt tovább.

Wittmann professzor így folytatta:

– Minden szakellátóhely vezetőjének levelet írtunk, hogy tegyék lehetővé a képzett szakdolgozóknak, hogy munkaidőben elvégezhessék a betegek doppleres szűrését. Ősszel tovább folytatódik a szakdolgozók oktatása és újabb közös konferenciát tartunk, hogy a további szükséges lépéseket megtehessük.

A szívelégtelenség korai felismerése a cél

A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Kardiológusok Társasága között szintén megszületett az együttműködés. Prof. dr. Becker Dávid, a MKT elnöke már a szándékot is jelentős lépésnek tartja:

– Régóta tudott, hogy a cukorbetegség a legsúlyosabb rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek, ugyanakkor a cukorbetegeknél, különösen a nem megfelelően kezelteknél, a szív- és érrendszeri problémák korábban és súlyosabb formában jelentkeznek. Azt is tudjuk, hogy nem elég külön kezelni a szívet és külön a cukorbetegséget, hiszen sok az átfedés. A szívbetegek 25 százaléka egyben cukorbeteg is.

Wittmann professzor a diabetológia oldaláról így fogalmazott:

– A cukorbetegség két-háromszorosára növeli a szívelégtelenség kockázatát, tehát sok diabéteszes érintett lehet. Gyakran a szív összehúzódékonysága megtartott, de az elernyedési készsége csökkent. Ma már van ennek az állapotnak a javítására is gyógyszer. Amikor szívelégtelenség miatt a beteg kórházba kerül, már elkéstünk. A Magyar Diabetes Társaság ajánlásába a közeljövőben be fog kerülni, hogy a szívelégtelenség korai állapotát szűrni kell! A 2-es típusú cukorbetegek, ha igen nagy a szív- és érrendszeri betegség kockázata, az idült vesebetegek, az 55 év fölöttiek – vegyenek részt szűrésen, és kaphassák meg a korai kezelést, amivel a súlyos szívelégtelenség kitolható vagy akár megelőzhető.

Teljessé váló betegoktatás

– Nagyon fontos az oktatás. Az edukációt leginkább úgy tudjuk segíteni, ha elsőként azokat az oktatókat tanítjuk, akik majd a betegeket oktatják. Másrészt támogatnunk kell az információáramlást orvos-orvos és orvos-beteg között. A Magyar Diabetes Társaság ennek elsősorban a digitális formáját preferálja. Az adatokat át lehet adni digitálisan, sokan hozzáférnek, s ha az információ forrása orvostársaságunk, akkor nyugodtan meg is bízhatnak benne. Emiatt az MDT honlapjának páciensoldalát a közelmúltban megváltoztattuk, folyamatosan javítjuk. Papíralapú kiadványokat is tervezünk. Amikor egy újonnan felfedezett beteg szembesül a sok új tudnivalóval, elsőre, másodikra képtelen megjegyezni azokat. Ezért jó, ha az orvos a kezébe tudja adni a lényeges dolgokat tartalmazó edukációs kiadványokat.

A meggyőzés, a kezelési mód, az életmód elfogadásának elősegítése azonban csak személyesen történhet. Szerintem e három módszer – a digitálisan elérhető tudásanyag, a kiadványokban olvasható információk és a szakemberekkel folytatott beszélgetés – együtt a legeredményesebb, így válik teljessé a betegoktatás.

HV

Megjelent a diabetes2023/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!