Szerző: Tóbiás Lilla Feltöltés dátuma: 2023.08.23.

Szurikáta Alapítvány

Őrangyalok az óvodákban, iskolákban

A tanév végén a diabéteszes gyermekek pedagógusait ünnepelte a Szurikáta Alapítvány, Varázspálcával elismerve a munkájukat. A szülők által írt megható történetek, kisfilmek, podcastek tanúskodnak a pedagógusok, gyermekintézmények bátor hozzáállásáról, szeretetteljes gondoskodásáról.

Illusztráció

Varázspálca díj a diabéteszes gyermekektől

Miközben Joós Andrea és dr. Tóth-Heyn Péter, a Varázspálca – Eisberg. Elbűvölő frissesség díjátadó ünnepség műsorvezetői felolvasták a pedagógusokról, intézményekről szóló méltatásokat az Elméleti Orvostudományi Központ színpadán, a Varázspálcákat maga a jelölő család adta át a díjazott pedagógusoknak, óvónőknek, kisgyermekgondozóknak, pedagógiai asszisztenseknek, edzőknek, táncoktatóknak, zenetanároknak.

Felemelő volt a sok történetet hallgatni olyan közösségekről, ahol a diabos gyermek semmilyen programból nem marad ki, legyen az szülinapozás, színházlátogatás vagy ottalvós tábor. Ahol a gyermekintézmény dolgozói, az osztálytársak és azok szülei mind tudják, mire kell figyelni a diabéteszes gyerekekkel kapcsolatban. Ahol az óvónők egy csoportban nem egy, hanem kettő vagy három diabos gyermeket látnak el – olykor váltótárs nélkül. Ahol a csoporttársak közös rajzzal üzennek a kórházban lévő társuknak. Ahol a tanár bácsi lábujjból mér vércukrot dolgozatírás közben, hogy a gyermek le ne maradjon. Vagy ahol a tanár néni mérleget, mikrót szerez az osztályterembe, hogy akár óra közben is elfogyaszthassák ebédjüket a diabos gyermekek, ha a helyzet úgy kívánja.

Az ország különböző pontjairól, falvakból, kisvárosokból és a fővárosi intézményekből is érkeztek pedagógusok a díjátadóra, sok esetben együtt a családdal. Megható volt látni, hogy szinte mindenütt nagyon szoros, szeretetteljes kapcsolatról van szó a gyermek és az őt ellátó pedagógus között. A méltatásokban időről időre vissza is köszönt, hogy a pedagógus szinte családtag, illetve pótanyaként vigyáz a gyermekre.

Egy bátor óvodapedagógus – Eszter és Szilva néni története

A Szurikáta Alapítvány Youtube-csatornáján is elérhető „Eszter és Szilva néni” című kisfilmben végigkísérhetjük egy óvodai csoport kirándulását, és megismerhetünk egy kislányt, aki épp beszokott az óvodájába, amikor diabétesszel és cöliákiával diagnosztizálták. Ahogy Eszter édesanyja meséli, a család megváltozott élethelyzetére példaértékűen reagált az óvoda vezetője, a Varázspálca díjas Maczkóné Polgár Szilvia, aki nagy empátiával és odafigyeléssel viszonyul Eszterhez.

Szilva néni rugalmasan kezeli a helyzeteket, például megméri a vonaton Eszter vércukrát, ami magasabb, mint a szenzor által jelzett érték a kirándulás miatti izgalomtól. Az oviban a gyerekek is sok mindent tudnak már a diabéteszről, a kisfilmben csoporttársak mesélnek arról, hogy mire kell figyelni Eszternél, mivel jár a diabéteszkezelés: az inzulinpumpa riasztásával, magasabb vércukornál rohangálással, alacsonyabb vércukornál gyümölcspüré ivásával. Szilvia néni pedig arról beszél, a csoport mennyi mindent tanult Esztertől, aki hősiesen viseli a krónikus betegsége okozta kellemetlenségeket.

Illusztráció

Biztonságos, támogató közeg – Matyi napja

„Jobb iskolát nem kívánhatnék a fiamnak vagy más diabos gyereknek!” – kezdte a méltatást a 11 éves Matyi édesanyja, aki második alkalommal jelölt Varázspálca díjra, ezúttal az egész intézményt, az Albertfalvai Don Bosco Katolikus Általános Iskolát. „Mindenki tudja, mi az a hipós táska, ami mindig Matyinál van, miért van a telefon a padon. Ha például dolgozatot ír és hipózik, tudják, hogy Matyinak nem könnyű, mert nincs jól, és inkább arra koncentrál, hogy az evéssel megszűnjön a kézremegés. Volt egy tündéri alsós ofőnk, aki prezentációt készített Matyiról a felsős tanároknak. Most is van egy csodás osztályfőnökünk, Judit néni, aki segít, amiben csak tud. Egy 1-es diabos magyar tanárnőnk, Teréz néni, aki minden órán »kicsit jobban« figyel Matyira, mert átérzi az ingadozó cukrokat, és van egy igazgató, Laci bácsi, aki szünetben leül Matyi mellé, érdeklődik és figyel rá, és van még egy portás nénink, Erzsi néni, aki mindig mindent tud.”

A diéta és az inzulinterápia mellett a sportolásnak kiemelten fontos szerepe van a diabétesz kezelésében. A díjátadón bemutatott és a YouTube-on is megtekinthető filmen végigkísérhettük Matyi egy napját, kezdve az iskolai óráktól a délutáni edzésig. Matyiéknak ugyanis szerencséje van, a befogadó iskola mellett találtak egy nyitott és bevállalós teniszedzőt, Bozsik Attilát, akinek szintén Varázspálca díjjal köszönték meg a munkáját.

Illusztráció

Jövőre is folytatjuk

A 2022-ben elkezdett hagyományt jövőre is folytatjuk, szülői ajánlásra megkeresve azt a 100 pedagógust és gyermekintézményt, akik példásan fogadják és látják el a diabéteszes gyermekeket. Jól tudjuk, csak támogató felnőttek közreműködésével, befogadó közegben lehetséges a diabos gyerekek integrálódása, amiért mi is dolgozunk a Szurikáta Alapítványnál, pedagógusképzéssel, gyerekfoglalkozással és kiadványainkkal.

Szuri Sztorik, a diabos podcast

A Varázspálca díjátadó ünnepség résztvevőivel készített podcastünk mellett számos új adás elérhető weboldalunkon, YouTube-csatornánkon, illetve a nagy podcastlejátszókon. Dr. Tóth-Heyn Péterrel, korábban Neri Orsolya pszichológussal a kamaszkorban felmerülő nehézségekről beszélgettünk. Dr. Luczay Andrea azokról a technológiai irányokról számolt be nekünk, amerre a diabéteszkezelés halad. Szó volt már a diabétesz diétájának alapjairól is, a következő adás pedig a cöliákiát és a gluténmentes diétát taglalja.

szurikataalapitvany.hu/podcast

Tóbiás Lilla

szerzo

Szurikáta Alapítvány
szurikataalapitvany.hu
Számlaszám: 11710088-20002963
Adományoddal a diabétesszel élő gyermekek mindennapjait segítjük!
Adószám: 18524710-1-13

Megjelent a diabetes2023/3. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!