Szerző: Dr. Tschürtz Nándor Feltöltés dátuma: 2023.07.17.

Salus aegroti, suprema lex esto

A beteg java a legfőbb törvény

Illusztráció

A Magyar Diabetes Társaság alapító okiratában olvasható két roppant összetett, bonyolultnak tűnő mondat. Ezek a mondatok szerepelnek a társaság weblapjának (diabet.hu) nyitó oldalán is. Én szinte minden hónapban elolvasom ezeket a mondatokat: „A Magyar Diabetes Társaság célja a hazai diabetológia fejlesztése, a tagok és a szakterület iránt érdeklődő szakemberek tudományos ismereteinek bővítése és orvosetikai nevelése. Az MDT feladata, hogy a tudományág modern szemléletét és módszertanát terjessze, a diabetológia hazai és külföldi eredményeit ismertesse, és elősegítse ezen tudományos eredmények gyakorlati felhasználását.”

Ezen „tudományos eredmények gyakorlati felhasználói” önök, diabétesszel élők és szeretteik. A diabetológia területén dolgozók valamennyien – orvosok, szakasszisztensek, dietetikusok, edukátorok, podiáterek, pszichológusok és még hosszasan folytathatom a sort – mind azért kell, hogy a legprofibban értsünk a szakmánkhoz, mert enélkül biztosan nem tudunk segíteni a hozzánk fordulóknak. A mi munkánk mindig csak annyit ér, amennyit abból a páciens a saját üdvére ténylegesen hasznosít.

Ezen gondolat jegyében építi társaságunk kapcsolatát a civil szervezetekkel, alapítványokkal. Ezen gondolatok jegyében alakítottuk át honlapunk, a diabet.hu páciensoldalát. Itt ma már méltóképpen jelennek meg az országos páciensszervezetek, mint a CEOSZ, a különböző alapítványok, mint az Egy Csepp Figyelem, a Szurikáta, az egyesületek, mint a Sportos Cukros hírei, munkái. Ezen anyagok nagyszerűen kiegészítik, erősítik a Diabetes magazin és a DiabFórum már évek óta weblapunkon is megjelenő írásait. Köszönöm valamennyiük elhivatott munkálkodását!

A diabet.hu reményeim szerint fokozatosan minden, önmagáért tenni akaró cukorbeteg és családtagja részére világos iránymutatóvá válhat, hatékony támasz lesz-lehet az információk nemegyszer félrevezető dzsungelében. A páciensoldalon is megnyitjuk a regisztráció lehetőségét. Ezzel mód nyílik arra, hogy minden kontrollált felhasználóhoz direktben is eljuttassuk a diabétesszel kapcsolatos országos, kis- és nagyközösségi események híreit s idővel a társaságunk által dedikált edukációs anyagokat is.

Jelenleg két hagyományos alap edukációs kiadványt ajánlhatok. Az egyik a „Teljes élet cukorbetegen”, a másik az „Életmód kisokos cukorbetegeknek”. Új rovatként megjelent a könyvajánló. Elkészült a társaság edukációs munkacsoportja által megálmodott és összeállított hálózatalapú és moduláris, digitális edukációs struktúra. Bonyolultan hangzik így leírva. A legegyszerűbb, ha felkeresi az oldalt és rákattint: „Tudástár”. Erre a jelenleg még nyers hálózatra lesz telepíthető a jövőben az oktatási és edukációs törzsanyag. Ezzel válik reményeim szerint a weblap társaságunk páciensedukációjának gyújtópontjává.

Nincs mese, hatékonyabb kommunikációra van szükségünk az eddigieknél. Ha nincs visszajelzés, reakció, akkor nincs kommunikáció, pedig ez kell legyen az orvos-páciens kapcsolat alapja. A páciensnek egyre többet érdemes tudnia a „betegségéről”, nekünk pedig, hogy személyére szabott ismereteket adhassunk, egyre többet kell tudnunk önről, a páciensről (és környezetéről), valamint az orvos-páciens kapcsolat működésének alapjairól. A páciens oldalán a betegségértést, az orvos oldalán a páciensértést kell javítanunk. Ezen dolgozunk.

Jó szívvel ajánlom figyelmébe a páciensoldalunkat, de segítségét is kérem, hogy lépésről lépésre jobbá tehessük azt.

szerzo

Dr. Tschürtz Nándor

a diabet.hu főszerkesztője

A Szegedi Egyetem Általános Orvostudományi Karán diplomázott 1993-ban. A Szombathelyi Vasút Egészségügyi Kht.-nél dolgozik, valamint 2008-tól az Érgondnok Eü. Kft. megalapítója és egyben belgyógyász, kardiológus és lipidológus szakorvosa. Nevéhez fűződik a 2004 óta működő SopronÉrt szív-érrendszeri prevenciós program.

Megjelent a diabetes2023/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!