Szerző: Dr. Domboróczki Zsolt Feltöltés dátuma: 2023.05.29.

DiabPONT

Ki mint vet, úgy arat

Dr. Domboróczki Zsolt a DiabPONT programjában egy kellemes, már-már szórakoztató előadást tartott. Közmondások, ősi bölcsességek alapján fűzte össze a diabéteszes élet szabályait. A könnyed, de tanulságos előadás írásos változatát olvashatják itt.

Illusztráció

Minden kezdet nehéz

A cukorbetegség diagnózisa könnyű (egyszerű laborvizsgálat) – ha gondolunk rá. De ha nem gondolunk rá, nem szűrjük a rizikócsoportba tartozó személyt, tünetmentesen nehéz a felismerése.

Másrészt a betegség elfogadása is nehéz. Tudomásul kell vennünk, hogy innentől egész életünkben a diabétesszel kell együtt élni, hosszú távon rendszeres teendőt jelent, következményei lesznek. Ennek az elfogadása trauma bármilyen életkorban.

Addig gondolkodj a betegségedről, amíg egészséges vagy

Ez a bölcsesség a megelőzésről szól. Cukorbetegség esetében ez nyilvánvalóan életmódbeli kérdéseket jelent: megfelelő táplálkozást, a testsúly optimalizálását, mozgást, a stressz kerülését.

Ha már fennáll a diabétesz, a betegeimnek mindig azt mondom, addig legyenek maximalisták, amíg nincsenek szövődmények, mert ezzel a maximalizmussal tudjuk elkerülni őket. Tehát mind a betegség, mind a szövődmények megelőzése a célunk.

Gyors lábon jár az idő (Ovidius)

Ha idejekorán nem vagyunk célratörőek, később egyre kevesebb esélyünk lesz a sikerre. Akár az anyagcsere-állapotunkkal, akár a szövődményekkel kapcsolatban.

Ismert, hogy van egy metabolikus memória a szervezetben: az anyagcsere- és a keringési rendszerünk emlékezete. Ez azt jelenti, hogy hiába romlik az anyagcsere-állapotunk 60–70 éves korban, ha a diabétesz korábbi szakaszában megfelelően volt kezelve, kisebb eséllyel jelennek meg a szövődmények.

Aki időt nyer, életet nyer

Mondhatjuk azt is, hogy aki időt nyer, az béta-sejtet, szívizomsejtet nyer, a vese és a központi idegrendszer jó állapotát nyeri. Mert ha ezeket rendben tartjuk, a szövődmények megjelenésének ideje messze kitolódik. Azzal kapcsolatban is vannak felmérések, hogy ha korán rendbe tesszük a diabéteszt, az inzulin használatának is később jön el az ideje.

Más-más életkorhoz más-más tett illik (Plautus)

A jó kétezer éves mondás alapján: minden ember más, mindig személyre szabott kezelésre van szükség, egyénre szabott diétával, gyógyszerekkel. Egyénre szabott célokra, eszközökre, kommunikációra van szükség. Máshogy kell motiválni egy 18, 48 vagy 78 évest. Szinte más nyelven kell beszélni velük, más üzeneteket kell megfogalmazni.

Nincs szükség szavakra, higgyetek a tényeknek! (Ovidius)

A modern orvoslás evidenciákon alapul, olyan adatokon, tényeken, amelyek egyértelművé teszik, mik az előnyös, hatékony, biztonságos gyógymódok. Tehát a nyugati orvoslás bizonyítékokon alapul.

Sok irányzat létezik, amik jól megférnek egymás mellett, akár a diabétesz kezelése során is, viszont azok a módszerek, amelyek semmiféle bizonyítékon, adaton nem nyugszanak, a kerülendő kategóriába tartoznak.

Változnak az idők és velük változunk mi is (Ovidius)

A diabetológiában időről időre újabb és újabb szakmai irányelvek születnek.

A 2022-es nemzetközi ajánlás a jelenleg érvényben lévő cukorbeteg-kezelési irányelvekben három dologra helyezi a hangsúlyt. Első a vércukorkontroll, második a testsúlykontroll (2-es típus esetén 80 százalék körüli az elhízás gyakorisága, 1-es típus esetén is egyre több az elhízott). Harmadikként a különböző szív- és érrendszeri gondok okozóit sorolja az ajánlás: dohányzás, életmód, magas vérnyomás, vérzsírproblémák.

Az irányelvek mindig megújulnak, a diabetológusszakma folyamatosan azon dolgozik, hogy egyre eredményesebb legyen a kezelés.

Jobb a sovány egyezség a kövér pörnél

Vannak megfogalmazott céljai, elvárásai a betegnek és vannak az orvosnak, a gondozó személyzetnek. Az a siker záloga, ha ezeket sikerül összhangba hozni, ha a cél felé vezető utat közösen választják ki.

Nem minden betegnek használ ugyanaz a gyógymód (Celsus)

A kezelésnek egyénre szabottnak kell lennie! Az, hogy milyen kezelést választunk, függ a beteg életkorától, attól, hogy milyen társbetegségei vannak, mennyire sérülékeny, vagy milyen jó az általános állapota. A szakmai irányelvek általában jól alkalmazhatóak, de a konkrét betegre kell „szabni” ezeket, az ő tulajdonságai alapján lehet kiválasztani a legjobbat.

Nincs olyan nap, hogy valami jót ne cselekedhessünk

A diabetológia nyelvére fordítva: minden nap egészséges életmóddal kell élnünk. A fizikai aktivitás az egyik pótolhatatlan összetevője a hatékony cukorbeteg-kezelésnek. Ne múljon el nap – vagy kis csalással, ne múljon el két nap – fizikai aktivitás nélkül. A lényeg, hogy kellő intenzitással, kellő időben, rendszeresen megtörténjen, akár fizikai munkáról, kertészkedésről vagy sétáról van szó.

Heverő ember a szerencséjét is elheveri

Aki viszont mozgásszegény életet él, problémákkal kell szembenéznie. Hajlamosabb lesz a trombózisra, a depresszióra, hosszan sorolhatnánk az emiatt fellépő bajokat. Röviden, aki nem mozog, elesik a mozgás jótékony hatásaitól. Nem csak a szerencséjét heveri el az ember, hanem az egészségét is.

Nincs a hasnak lelkiismerete

Az étvágy erős dolog, az étkezés nem csak létfenntartó eszköz, hanem örömforrás is. A jó diéta kis lépésekben történő változtatások, kompromisszumok sora. Különösen igaz ez, ha az érintett személy idősödik. Hiszen előrehaladott korban nagyobb hangsúlyt kapnak a tradíciók, amelyeken a cél érdekében bizony csiszolnunk kell.

Az étvágy erős dolog! Ennek nem csak – legyőzhető – pszichés összetevői vannak, hanem gyomor-bélrendszeri okai is lehetnek. Nyilván hallgatnunk kell a szervezetünkre, ugyanakkor tudatosan kontrollálnunk is kell az étkezésünket. Senkitől nem várunk koplalást, de kompromisszumokat mindenképpen.

Azért egyél, hogy élj, és ne azért élj, hogy egyél

Ezt a mondást nem is kell magyarázni. Csak annyit teszek hozzá, hogy a kalóriaegyensúlynak, a mikro- és makrotápanyagok megfelelő mennyiségének, a helyes vízfogyasztásnak hatalmas szerepe van.

Egy jó álom minden fáradságot helyrehoz

Tudjuk, milyen fontos a jó alvás. Divatos téma az alvászavarok és az anyagcsere közti kapcsolat. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás önmagában rizikófaktora a diabétesznek, hipertóniának, a szív- és érrendszeri betegségeknek, sőt a hangulatzavaroknak. Tehát fontos, hogy azt a testmozgást, amiről az előbb esett szó, kísérje megfelelő pihenés, regenerálódás.

Alvás során gyors szemmozgásos és szemmozgás nélküli fázisok váltják egymást. Ha ebből három ciklust tud teljesíteni az ember, lehetőleg éjszaka, egyetlen összefüggő alvás során, akkor tud a szervezet regenerálódni, és a jó anyagcserét könnyebben fenntartani.

Ízlések és pofonok különböznek

A diabetológiában ez azt jelentheti, hogy sok ember diétája sokféle lesz. Nem mindegy, hogy valaki mozgásszegény vagy mozgásban gazdag életet él, egészséges, erőteljes szervezetű, vagy gyenge, sok betegséggel küzdő. Akkor megfelelő a diéta, ha a diétázó beteg számára jó és az orvos céljainak is megfelel.

A tiltott gyümölcs a legédesebb

Ez túlmutat a diétán. Inkább arról szól: mennyire motivált az illető? Saját magától követi-e a szabályokat, vagy azért, mert rákényszerítik? Ahhoz is nagy motiváció kell, ha a saját maga által felállított céloknak és szabályoknak akar valaki megfelelni. Orvosi oldalról fontos, hogy olyan döntéseket hozzunk, olyan szabályokat alkossunk, amelyek reálisan betarthatóak.

A bizonyítás annak kötelessége, aki állít

A bizonyítékokon alapuló orvoslással manapság sok irányzat áll szemben. Ezek nem kiegészítő gyógymódok, hanem legtöbbször olyan divatdiéták, alternatív gyógymódok, esetleg „csodaszerek”, amelyek eredményességére nincs bizonyíték. Sajnos a hatóságoknak nincsenek megfelelő eszközei, hogy ezeknek gátat szabjanak. A legtöbb, amit tehetünk, hogy nagyon óvatosan bánunk az önjelölt gyógyítók által javasolt diétákkal, csodaszerekkel.

Aki azt ígéri, aranyat csinál, ezüstöt akar csalni

A fentiek hátterében többnyire a haszonlesés áll, valaki nyerészkedni akar a cukorbetegségen. Csodaszerek nincsenek! Amitől az egyik ember 25 kilót lefogy, a másiknak lehet, hogy nem használ semmit. De egyáltalán nem mindegy, hogy a remélt előny és a kockázatok között milyen az arány.

Ha veszed hasznát, ne szánjad költségét / Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér

A költségekre utal ez a két mondás. Manapság a vércukorcsökkentő gyógyszereknek nem csak a hatása széles spektrumú, hanem az ára is. Vannak olcsóbbak, de vannak nagyon drága gyógyszerek, inzulinok. Terápiaválasztásnál a hatékonyságot és az esetleges költségességet egyaránt figyelembe kell venni.

A szó elszáll, az írás megmarad

Ez is klasszikus bölcsesség. A mi szempontunkból: ha valaki megméri a vércukrát, az egyetlen információ. Igazi értéke csak akkor lesz, ha rendszeresen megméri és rögzíti az értékeket, mert csak akkor lesz haszna az információnak, ha következtetéseket tudunk levonni belőle.

Minden nehéz utat meggyőz az akarat (Cicero)

A célok kitűzése nagyon fontos. Emellett kell egy terv, amely megvalósítható. Ez a kezelésre, diétára, életmódra egyaránt vonatkozik. Ha a cukorbetegben tényleg megvan az a motiváció, ami ahhoz kell, hogy például leadjon a testsúlyából 10–15 százalékot, sikerrel fog járni. Nyilván segítséget nyújtunk neki, de a legfontosabb, hogy ő maga motivált legyen.

Jó pap holtig tanul

Ez nemcsak a betegekre vonatkozik, hanem a kezelő személyzetre is. A beteg, az ápoló, a dietetikus, az orvos folyamatosan kell, hogy tanuljon! Szerencsére megállíthatatlan a fejlődés minden tudomány területén. A diabetológiában is megjelennek új gyógyszerek, módszerek, s nekünk, orvosoknak, s rajtunk keresztül a betegeknek ezekről tudniuk kell.

Minden jó, ha a vége jó (Ovidius)

Jó, ha a megelőzés eredményes és nem leszünk cukorbetegek. Ha már cukorbetegek vagyunk, jó, ha a kezelés eredményes és nem lesznek szövődmények.

És jelen esetben jó, ha hasznos és szórakoztató lett ez az írás.

Készült:

dr. Domboróczki Zsolt előadása alapján

Minden kedden, 17 órától szakemberek (diabetológus, dietetikus) előadása várja a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége DiabPONT online adásában az érdeklődőket. Kérdése van? Tegye fel az előadást követően, az online beszélgetés során! Az előadásokon a részvétel ingyenes. A CEOSZ tagszervezeti tagok a klubon, egyesületen keresztül csatlakozhatnak. A nem tagok részvételi szándékukat az info@diabetes.hu e-mail-címen jelezhetik.

Dr. Domboróczki Zsolt az MDT Geriátriai Munkacsoportjának elnöke

Megjelent a diabetes2023/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!