Szerző: Dr. Rozsos István Feltöltés dátuma: 2023.05.14.

Az ördög a részletekben rejlik

A sebellátás buktatói – és a megoldások

A Civil Fórum délutáni programjában dr. Rozsos István szórakoztató stílusú, de roppant hasznos előadását hallhatták a jelenlévők. Ennek – kicsit komolyabb – írásos változatát olvashatják alább.

Illusztráció

40 éve foglalkozom a bármilyen szinten elhanyagolt cukorbetegség következtében kialakuló neuropátia okozta sebek gyógyításával. Tapasztalatból mondom, hogy a sebellátás a cukorbetegek esetében bonyolult dolog. Egy konyhai balesetből fakadó vérző seb nem ugyanaz, mint a cukorbetegség következtében a lábunkon kialakuló seb.

Fertőtlenítés

Szerintem nincs olyan diabéteszes, akinek az elmúlt évben legalább egyszer ne törte volna fel a cipő a lábát. Pedig hányszor mondtuk, hogy délután kell cipőt venni, amikor egy kicsit meg van dagadva a lábunk, és nem hordjuk egész nap a cipőt! Egy ilyen feltörésből komoly seb alakulhat ki.

S ha kialakult – mindenki tudja –, azonnal fertőtleníteni kell! Ki az, aki ehhez Betadint használ? Szerintem sokan bólintottak igent. Azonnal dobják ki!

A Betadin toxikus jódkészítmény, a pajzsmirigy-betegekre rossz hatással van, ráadásul elszínezi a sebüket, ezért nem láthatják, hogy megfelelően gyógyul-e.

A sebellátás technikai lehetőségei sokat fejlődtek. A II. világháború idején a jód volt a legjobb fertőtlenítő szer, de ma már tudjuk, hogy nem az. Ha egy egészséges keringésű kisgyerek elesett az udvaron, az ő sebét bekenhetjük vajjal, salátalevéllel, csodakrémekkel, bármivel, mindenképpen meg fog gyógyulni. De egy cukorbetegnek nem mindegy, hogyan indítjuk el a gyógyulását. Cukorbetegként minden seb lassabban gyógyul, tehát a lehető legjobb megoldást kell alkalmazni. Itt van tehát az ördög, de itt van a megoldás is.

Nehezen gyógyuló, krónikus seb

Ha valakinek feltörte a cipő a lábát és nem gyógyul meg néhány nap alatt, akkor az már krónikus vagy nehezen gyógyuló seb. Ha rosszul csináljuk az elején, akkor bármilyen rossz bekövetkezhet. Ugye járnak pedikűröshöz? Ugye odafigyelnek és habkővel csiszolgatják a bőrkeményedéseiket? Időnként elmennek neuropátiaszűrésre?

Átlátszó, vízalapú fertőtlenítő

Van úgy, hogy a seb javul, van úgy, hogy rosszabbodik, picit gennyedzik, bepirosodik. Reagálnunk kell a sebgyógyulás során a pillanatnyi állapotokra! Hogyan tudunk reagálni, ha a seb be van festve sötétbarna színnel, s nem tudjuk, mi van a festék alatt? Tehát az első és legfontosabb feladatunk, hogy keressünk átlátszó sebfertőtlenítőt, amelyben nincs olyan anyag, mint a kenőcsökben általában, ami ott marad zárványként és akadályozza a gyógyulást.

A helyes sebfedés

Az a jó, ha víz (hidro)-alapú ez a szer, mert a víz maradvány nélkül fel fog szívódni és nem zavarja a sebgyógyulást. Ha jól fertőtlenítettük és letisztítottuk a sebet, a sebfedésekkel kell még segíteni a gyógyulást. Az ideális sebfedés – mostani ismereteink szerint – úgynevezett nedves sebkörnyezetet biztosít, amelyben a sarjszövet nőni tud, s arra tud „rámászni” a bőr.

Hogy megértsük, ez mit jelent: a nagymamám, amikor paradicsommagból nevelt paradicsompalántát, ráhúzott egy kis nejlonzacskót a gyenge palántára, hogy párás környezetben legyen, ne legyen túlöntözve, de ki se száradjon. A sarjszövet is ilyen kényes. Nem jó, ha tocsog a nedvességben, de az még rosszabb, ha kiszárad. Pedig ha nő a sarjszövet és nem terhelünk rá, akkor a seb be fog gyógyulni.

Figyelem! A bőrfertőtlenítő nem való a sebre. Aki otthon bőrfertőtlenítőt tesz a sebére, megöli a sarjszövetet is.

Lavanid család

Ha már ennyire felcsigáztam önöket, nyilván kíváncsiak, hogy mit válasszanak? Színtelen legyen, hogy ne színezze el a sebet! Lehetőleg legyen gélalapú, mert a hidrogél nagyon jól nedvesen tart, de nem folyik ki a konyha padlójára. Alkalmazható legyen a legtöbb kötszerrel. Amit ajánlok, azt a társadalombiztosítás nem finanszírozza, mert tudja, hogy az önérdekét ismerő beteg meg fogja venni anélkül is.

Tehát nem támogatott, viszont a sebeik nagyon hálásak lesznek a Lavanid nevű sebfertőtlenítő, seblemosó családért. Lehet másmilyeneket is kapni, amelyek hasonlóak, csak éppen én ezt szeretem a legjobban, mert ezzel értem el a legtöbb sikert, ez mentette meg a praxisomban a legtöbb lábat.

A Lavanidban van fertőtlenítőszer is, ez garantálja, hogy a sebellátás során esetleg a sebbe esett, odacsöppent baktériumokat meg fogja ölni.

Másik nagyon fontos szabály: mielőtt a sebhez nyúlunk, fertőtlenítsük a kezünket! A cukorbetegnek nem elég, ha csak simán kezet most szappannal, vízzel, hanem kézfertőtlenítőt is kell használnia!

Ha valakinek van valamilyen bőrérzékenysége, arra is figyeljen, bár úgy tudjuk, hogy a Lavanid ebben is nagyon jó, nincs rá jelentős bőrérzékenység.

Amit tudnak, tegyenek meg!

Célszerű, ha a sebellátás során legalább hetente egy fényképet készítenek a sebükről, hogy nyomon lehessen követni a gyógyulást. Nagyon oda kell figyelni a változásokra, a gyanújelekre, mert a rendelőben ülő orvos nem látja minden nap a sebüket, nem látja, hogy rosszabbodott vagy javult, tehát ha fényképeznek és figyelnek, az éberségükkel életet tudnak menteni.

Nem kérek önöktől mást, mint hogy amit tudnak, tegyenek meg saját magukért! Mindenki maga dönti el, hogy Betadint vagy Lavanidot tart-e otthon. Mindenki maga dönti el, hogy mennyit mozog. Mindenki maga dönti el, hogy mennyire tartja be a diétát.

Aki nem figyel a nehezen gyógyuló, krónikus sebére, elvesztheti nemcsak a lábát, hanem az életét is. Ha elvesztik a lábukat, nem tudnak sétálni, felborul a cukruk, összeomlik az anyagcseréjük, és jön a szomorú a vég.

Végtagmentő applikáció

file

A valóságban nem kérdezhetnek meg mindent orvosuktól, gyógyszerészüktől – még ha a szlogen ezt is mondja. A sebkezelés alapvetéseit azonban a Végtagmentő applikációban megtalálhatják, így a legnagyobb biztossággal végezhetik a sebkezelést.

Az applikáció ingyenesen letölthető a két legnagyobb platformra, mobiltelefonon, táblagépen egyaránt jól használható.

Az applikáció weblapján működő web­shopban táplálkozási és tornagyakorlatok ajánlatait találják.

 

Újdonságainkról a vegtagmento.hu oldal blogján és közösségimédia-oldalainkon tájékozódhat: Facebook/vegtagmento.

Dr. Rozsos István

Megjelent a diabetes2023/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!