Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2023.01.08.

Lang Gusztáv-díjasok

Még márciusban, a Civil Fórumon adta át a veszprémi Alapítvány a Cukorbetegekért a Lang Gusztáv-díjakat. Megígértük, hogy a két díjazottat későbbi számunkban bemutatjuk. Be kell vallanom – mentségünkre szóljon, hogy nagyon zavaros évünk volt –, elfelejtkeztünk róla. Szerencsére észbe kaptunk, s ebben a kicsit ünnepi, karácsonyra megjelenő számunkban pótoljuk mulasztásunkat.

A diabetológia kibővített belgyógyászat

Dr. Telek Judit

Illusztráció

Dr. Telek Judit főorvos 2001 óta a Szolnok MÁV Kórház Diabetológiai Szakrendelésének vezetője. 1985-ben diplomázott a Debreceni Egyetem általános orvoskarán, ezt követően a hatvani városi kórház, a Veszprém megyei kórház, majd a karcagi Kátai Gábor Kórház belgyógyászati osztályain dolgozott. Az 1990-es belgyógyászati szakvizsga után kezdett foglalkozni cukorbetegséggel. Meghatározó volt számára a Péterfy Sándor utcai kórházban Fövényi tanár úrnál, illetve a düsseldorfi diabetológiai és anyagcsere-klinikán Berger professzor úrnál a kiscsoportos páciensoktatás tanulmányozása.

– A diabétesz kezelésének része az edukáció, bizonyos elméleti és gyakorlati ismeretek nélkül a kezelés sem lehet eredményes. Ha a beteg megérti, mit és miért kell csinálnia, nő az együttműködési készsége.

Karcagon megszervezte a diabetológiai szakrendelést, elindította a kiscsoportos betegoktatást és a cukorbetegek klubját. Hétvégeken háromnapos betegoktató kurzusokat tartott.

– A cukorbetegeknek szóló tanfolyamokon a betegek részéről több visszajelzést kapunk a munkánkról, másrészt az oldottabb légkörben olyan kérdéseket is meg tudunk beszélni, amelyekre a rendelés időkorlátja nem ad lehetőséget. A legjobb élmény számomra, ha a csapatmunka és a sorstársak motiválttá teszik a résztvevőket.

1997-ben sikeres endokrinológiai szakvizsgát tett, ezután a szakrendelés profilja is bővült, az endokrin betegségek közül elsősorban a pajzsmirigybetegségek tartoznak az érdeklődési körébe.

2002-től a járóbeteg-ellátásban dolgozik, a szolnoki MÁV Kórházban is újjászervezte a diabetológiai szakrendelést, 2005-ben pedig Szikszai Ferencné vezetésével a szolnoki Vasutas Cukorbetegek Klubja is megújult, ennek szakmai programját folyamatosan mentorálta munkatársaival.

A számos sikeres helyi, illetve régiós továbbképzés, konferencia közül a karcagi Diabétesz Fórum, a MÁV kórházi továbbképzések nyitányaként tartott Interdiszciplináris diabetológia című program, illetve az évente megrendezett diabéteszvilágnapi rendezvények emelhetők ki. Az egyéni edukáció kiegészítésére Szolnokon is rendszeresen szervezett kiscsoportos betegoktató tanfolyamokat szakasszisztens, dietetikus és gyógytornász bevonásával.

– Megtisztelő és egyben betegeim körében végzett edukációs tevékenységről jóleső visszaigazolást jelent számomra a Lang Gusztáv-díj, egyedül azt sajnálom, hogy az átadót – a 20 éves közös munka legfőbb laikus segítője, a szolnoki Vasutas Cukorbeteg Klub vezetője – Szikszai Ferencné már nem érhette meg. Hál' istennek az ő közösségi szemléletével és lelkesedésével vette át a klub vezetését Horváth Attiláné, vele folytatjuk a közösségi edukációt, támogatva a szakrendelői gondozást.

Orvosi munkájában a beteg embernek mint testi-lelki egésznek a vizsgálatát, gyógyítását tartja fontosnak, a diabéteszgondozásban pedig a folyamatos edukációt, amellyel a cukorbeteget partnerré emelhetjük betegsége kezelésében.

– Sajnos az orvosi szakterületek egyre nagyobb specializációjának nagy hátránya, hogy a szakorvos a betegnek csak egy „szeletét” vizsgálja, s elmarad az az integratív szemlélet, amellyel nem a betegséget, hanem a beteg embert szeretnénk gyógyítani. Azt szoktam mondani, hogy a diabetológia kibővített belgyógyászat, nem csupán a vércukorértékek kezelése. A fizikális vizsgálat mellett legalább olyan fontos a lelkiállapot felmérése és a kommunikáció; gyakran kiderül, hogy a beállíthatatlan diabétesz hátterében pszichés zavar, betegségtagadás vagy szociális problémák húzódnak meg. Nem könnyű, de igyekszem a szükséges időt ráfordítani a személyes vizitre, különösen első megjelenésnél, terápiaváltásnál.

Megyünk, látunk, tanulunk

Diabéteszesek Dél-alföldi Társulása

Illusztráció

Az egyesületet 1990-ben jegyezték be. Jogelődje a Cukorbetegek Makói Egyesülete volt, amelyet 1987-ben a cukorbetegklub tagjai, Vörös Saroltával az élen, az országban elsőként alapítottak meg. 1993-ban a MACOSZ Makón tartotta világnapi rendezvényét. 2000-ben Vízhányó Mihályt, majd 2018-ban Fülöp Kálmánnét választották az egyesület elnökének. 2018-ban 20–22 tagja volt a közösségnek, ma 68 a taglétszám. Nem kis teljesítmény ez a létszámnövekedés.

– Jó programokat szervezünk. Sokat kirándulunk, jártunk Egerben, Székesfehérváron, Törökszentmiklóson, Szegeden. Tetszik a tagságnak, hogy megyünk, látunk, tanulunk, ismerkedünk, barátkozunk.

Az elnök asszony sok pályázatot ír, általában sikerrel is jár.

– Legutóbbi nyertes pályázatunk a helyi közösség szavazata és támogatása alapján a Tesco „Ön választ, mi segítünk” program, amiből nordic walking botokat vásároltunk. Hetente kétszer megyünk „botozni” a Petőfi parkba. Meridián tornára is járunk egyre többen, ez minden hétköznap van a városban.

A makói cukorbetegek tehát igazán sportosak, lendületesek. Pedig nagyrészt idősek a tagok, 2-es típusúak, csupán ketten – egyikük az elnök asszony – 1-es típusúak. Pártoló tagságuk is van, például, amikor a férj diabéteszes, felesége pártoló tagként lép be a közösségbe.

A városban ismerik, elismerik az egyesület tevékenységét. Ha jelentős rendezvényt tartanak, mindig meghívják a sajtó képviselőit, nem csoda, hogy ismertek. Az elismertséget mi sem bizonyítja jobban, hogy épp lapzártánk idején kaptak elismerő oklevelet a civil szférában végzett eredményes tevékenységükért. A világnapot november vége felé tartották, nem véletlenül, minden hónap utolsó péntekje a klubnapjuk.

Mikor a jövő terveiről kérdeztem az elnök asszonyt, már megnyert és beadni tervezett pályázatokról mesélt. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pályázatán nyert összegből a szabadkígyósi, nemrég felújított kastélyt tervezik megnézni, a második tescós pályázatból laptopot vásárolnak. És továbbra is hűek a kezdetekkor megfogalmazott célokhoz: a diabétesz késői szövődményei kialakulásának megakadályozása, illetve késleltetése, az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás népszerűsítése, a tagok életminőségének javítása.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2022/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!