Feltöltés dátuma: 2023.01.30.

Először integráltak telemedicinás rendszert az EESZT-be

Jó a betegnek, az orvosoknak és ellátórendszernek is

Illusztráció

Valódi adatalapú egészségügyi ellátást és ténylegesen működő online orvosi távszolgáltatást tesz lehetővé az a mérföldkő, hogy a Dcont® eNAPLÓ-t – elsőként a magyar telemedicinás rendszerek közül – sikerült integrálni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) – mondta el Szabó Barnabás, a 77 Elektronika Kft. fejlesztési osztályának igazgatóhelyettese.

A fejlesztés minden érintett fél számára jelentős előnyökkel jár, hiszen a beteg nagyobb biztonságban érezheti magát, az orvos valós adatokra támaszkodhat a kezelés beállításakor, az állam pedig hatékonyabb egészségügyi ellátást tud biztosítani a betegek számára.

Magyarországon a vércukor-önellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széleskörűen lehetővé a cukorbetegek számára. A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cég 1986-ban dobta piacra első saját fejlesztésű Dcont® készülékét, a vállalat azóta a magyarországi vércukormérő-piac vezető szereplőjévé vált.

A Dcont® család legújabb típusai ±8 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Legújabb fejlesztésű „okos” vércukormérő készülékeik pedig Bluetoothon keresztül, szintén a cég által fejlesztett telemedicinás rendszerrel is összekapcsolhatók.

A 77 Elektronika Kft. 2010-ben indította el az első hazai telemedicinás rendszert, a Dcont® eNAPLÓ-t és később a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást. Ez az orvosok és betegek számára is ingyen elérhető rendszer fontos támogatást nyújt a betegség kezelésében. Használatával a szakorvosok gyorsan és könnyedén elemezhetik a vércukorértékek alakulását, és annak megfelelően módosíthatják a diabéteszes betegek terápiáját – bárhol, bármikor, ma már mobiltelefonos applikáción keresztül is.

A fejlesztés most egy újabb mérföldkőhöz érkezett, a Dcont® eNAPLÓ rendszerbe feltöltött vércukoradatok automatikusan szinkronizálódnak az EESZT-vel, ahol minden egészségügyi dolgozó azonnal megtekintheti azokat. A kezelőorvos bármikor hozzáférhet páciense vércukorértékeihez, ráadásul mindezt strukturált formában töltheti le a rendszerből, lehetővé téve a kereshetőséget, megkönnyítve a feldolgozhatóságot és az elemezhetőséget.

A rendszer használatának köszönhetően tehát valódi adatalapú egészségügyi ellátás valósulhat meg, illetve elkerülhetők a szükségtelen orvos–beteg találkozások – tette hozzá a szakember.

BP

Megjelent a diabetes2022/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!