Szerző: Dr. Kiss Éva Feltöltés dátuma: 2022.12.27.

Mennyire idegesít a cukorbetegségem a mindennapokban?

Diabétesz okozta distressz

A klinikailag igazolt depresszió sem ritka cukorbetegek körében, de a cukorbetegség okozta lelki teher, distressz nem azonos a depresszióval. Sokszor nem gondolunk rá, pedig a felmérések szerint gyakoribb, mint a depresszió. (A distressz kifejezés káros stresszt jelent, amikor olyan magas a stressz szintje, hogy annak csak a negatív hatásai érvényesülnek − a szerk.)

Illusztráció

Sok negatív érzelem

A cukorbetegséggel összefüggő negatív érzelmek sokaságát nem szabad lebecsülni. A betegségnek egyrészt komoly gazdasági következményei vannak (diéta, a kezelés ára, a betegbiztosítás díja), másrészt a környezet általi diszkrimináció, stigmatizáció, értetlenség, közöny vagy túlzott aggódás is előidézheti ezt a lelkiállapotot. Ha nem foglalkozunk vele, súlyosbodhat és depresszió fejlődhet ki.

Minden negyedik 1-es típusú cukorbeteg érintett, aminek oka az inzulinkezelés okozta hipoglikémiák és hiperglikémiák jelensége. Minden ötödik 2-es típusú, inzulinnal kezelt diabéteszes és minden hatodik nem inzulinos, 2-es típusú cukorbeteg a distressz állapotában éli hétköznapjait.

2-es típusú diabéteszben az elhízás, a kalóriamegszorítás és a betegség közösségi életre gyakorolt hatásai állnak a stressz hátterében. Mégis a leggyakoribb a jövőbeli komplikációk miatti aggodalom, az önvád és az idegesség abban az esetben, ha a cukorbetegség kezelése kisiklik.

A betegséggel való mindennapos együttélés és az önmenedzselés szüntelen volta mázsás teherként nehezedhet cukorbetegeinkre. Ez a lelkiállapot rontja a betegség optimális kezelésének esélyét, szuboptimális HbA1c-t eredményez érzelmi labilitással és a lelki egyensúly felborulásával kísérve. Bár a magasabb HbA1c gyakrabban társul a diabétesz okozta distressz állapotával, a célértéken lévő HbA1c sem zárja ki annak meglétét.

Az állapot a cukorbeteg-gondozás keretei között kezelhető a legoptimálisabban

Rendkívül fontos, hogy a betegnek minden konzultáció, kontroll során lehetősége legyen az életéről, problémáiról beszélni. A validált kérdőív (PAID – Problem Areas in Diabetes Scale) kitűnően alkalmas az állapot azonosítására és a helyzetről való elbeszélgetésre.

A hét minden napján 24 órán keresztül döntést hozni, cselekedni óriási kihívás. Az ajánlások, orvosi előírások szerint élni nem minden esetben garantálja a sikert. Orvosként, nővérként, edukátorként fontos tudni, hogy a terápiás utasítások, javaslatok, a terápia változtatása, intenzifikálása növelik a distresszt. Ez nagyon frusztráló lehet, és kiégéshez, az együttműködés teljes hiányához vezethet. A beteg akár a diabetológiai gondozásból is kikerülhet.

Erről mesélnék el a való életből egy történetet.

Valós történet

Elkeseredett betegünk két év után e-mailben jelentkezett, azt is csak azért, mert felesége veszekedett vele az éhomi 15,0 mmol/l-es vércukorértékei miatt. A COVID-járvány következtében két éve nem járt laborban és diabetológusnál sem. Egyébként is kifejezte nemtetszését és elkeseredését, hogy időpontot kell mindenhova kérni. Számunkra ez azért is döbbenetes, mert ő egy három éve sikeresen újjáélesztett cukorbeteg férfi. Ilyenkor az orvos bokros teendői közepette akár meg is szidhatná a beteget, de így is annyira el volt keseredve, hogy inkább együttműködésre bíztattuk.

Inzulinadagját újratitráltuk, gyógyszeres terápiáját kiegészítettük, soron kívül laborba utaltuk. A kapcsolattartás e-mailben, telefonon, majd személyesen folytatódott. Az éhomi vércukor- és HbA1c-értéke, valamint a hangulata is szépen javult. Pszichológus és pszichiáter segítségét elutasította, de lelkiállapotát megfigyelve nem is szorul rá.

A történet csattanója, hogy a feleségét is laborvizsgálatra küldte, akinél szintén 2-es típusú cukorbetegség igazolódott. A házaspár magas vércukorértékei állhattak a családi viták, veszekedések hátterében. Jelenleg jól vannak.

Jó tanácsok

 • Figyelj az érzéseidre!
 • Ha több mint 2 héten keresztül frusztrált, stresszes vagy, segítségre szorulsz.
 • Beszélj a gondozó orvosoddal, asszisztensnővel, edukátorral, pszichológussal, kérjél segítséget!
 • Mondd el azokat a negatív megnyilvánulásokat, amelyek a környezetedből érintenek téged!
 • Amennyiben a gyógyszerek, segédeszközök ára túl magas, kérjél segítséget!
 • Beszélj őszintén a családoddal és barátaiddal a betegségedről, jelezd, ha segítségre szorulsz!
 • Közeli hozzátartozódat vond be az életedbe, engedd, hogy segítsen, elkísérjen az orvoshoz, hadd tanuljon betegségedről! Így megérti, hogy nap mint nap min mész keresztül.
 • Legyél te is aktív résztvevője cukorbeteg-egyesületnek, civil szervezetnek, támogató csoportnak!
 • Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz! Készíts listát a feladataidról!
 • Ütemezd az életed, lépésről lépésre kezd el a mozgást is!
 • A hirtelen nagy fizikai aktivitás veszélyes lehet!
 • Rendszeresen keress olyan tevékenységet, amit élvezel, ami örömet okoz neked.
 • Töltsél tartalmas időt hobbijaiddal!
 • A pozitív életszemlélet minden téren segít!

A diabétesz okozta mindennapi problémáink, avagy mennyire idegesítő a cukorbetegség?

1. Nincsenek világos és konkrét céljai a cukorbetegség kezelésével kapcsolatban

2. Csalódottnak érzi magát a cukorbetegség kezelése miatt

3. Fél, amikor arra gondol, hogy együtt él a cukorbetegséggel

4. Kellemetlenül érzi magát olyankor, amikor pl. megmondják önnek, hogy mit egyen

5. Hiányérzete van az étkezéssel kapcsolatban

6. Depressziósnak érzi magát, ha arra gondol, hogy cukorbeteg

7. Nem tudja, hogy a hangulata vagy az érzései a cukorbetegségével kapcsolatosak-e

8. Túlterheltnek érzi magát a cukorbetegsége miatt

9. Aggódik az alacsony vércukorszint miatt

10. Dühösnek érzi magát, amikor arra gondol, hogy ön cukorbeteg

11. Állandóan aggodalmaskodik az ételek és az evés miatt

12. Aggódik a szövődmények miatt

13. Bűntudata van és szorong, amikor letér a helyes útról a cukorbetegség kezelésében

14. Nem fogadja el a cukorbetegségét

15. Elégedetlen a kezelőorvosával

16. Úgy érzi, hogy a cukorbetegség mentálisan és fizikailag is túlságosan leterheli

17. Egyedül érzi magát a cukorbetegségével

18. Úgy érzi, hogy a barátai és a családja nem támogatják a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos erőfeszítéseit

19. Nehéznek érzi a szövődményekkel való megbirkózást

20. Kiégettnek érzi magát a cukorbetegség kezelésébe fektetett folyamatos erőfeszítés miatt

Kiértékelés: Jelölje meg minden állításnál, hogy mekkora problémát jelent az ön számára: 1: nem probléma – 2: minimális probléma – 3: közepes probléma – 4: jelentős probléma – 5: súlyos probléma. Adja össze a 20 területre adott válaszok számértékét! 40 pontos vagy magasabb összeredmény: súlyos diabétesz okozta distressz.

Az egyes területekre adott 4 vagy 5 pont: közepes vagy jelentős diabétesz okozta distressz, amit érdemes megvitatni szakemberrel.

Dr. Kiss Éva belgyógyász, diabetológus a CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2022/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!