Szerző: Venesz László Feltöltés dátuma: 2023.01.16.

Fiatalok oktatása Győrben

Mostantól magadért te vagy a felelős!

Illusztráció

1-es típusú diabétesszel élő 16–18 év közötti gyermekeket és frissen diagnosztizált felnőtteket hívtunk oktatásra. A dr. Fürst Ágnes háziorvos, diabetológus által készített program alapján, a PAEMOK felnőtt-diabéteszgondozó főorvosa, dr. Strényer Ferenc segítségével és az általa vezetett osztály orvosainak közreműködésével valósult meg az ez évi oktatás.

A gyermekgondozó segítségével kerestük meg a 16–18 év közötti diabéteszeseket, közülük 15-en jelentkeztek az oktatásra, amelynek alapvető célja, hogy a gyermekgondozóból a felnőttrendszerbe való átkerülést segítse.

A képzés délelőtti témái az ambulancia és az ott dolgozók bemutatása, az alapfogalmak, az inzulinok fajtái és hatásmechanizmusai, a lehetséges szövődmények megelőzése és az okoseszközök ismertetése voltak. A szakemberek gyakorlati példákkal szemléltették a pumpa és a szenzor használatában rejlő lehetőségeket. Az ebédet dietetikus állította össze, figyelve a liszt- és tejcukorérzékenyekre is!

Délután játékos formában folytatódott a képzés, a diabéteszesek életében előforduló esetek feldolgozásával. A felmerülő kérdésekre dr. Strényer Ferenc főorvos adta meg a válaszokat. Pár ilyen kérdés, a teljesség igénye nélkül: Hogyan utazzak, mit kell ilyenkor magammal vinni? Hova tegyem gyógyszereimet, ha repülök? Mit kell tennem, ha időzónán lépek át? Családtervezés, fogamzásgátlás, mire figyeljünk, ha babát várunk? A jogosítvány megszerzésének folyamata, alkalmasság és jogosultság.

Dietetikus válaszolta meg az étkezéssel kapcsolatos kérdéseket: hogyan lehet tizenéves fiatalként megoldani a diabétesznek megfelelő étrendet – avagy már nem anya főz, hogyan süssek, főzzek? Hogyan kell az ételösszetevőket mérni, megbecsülni? Nem volt könnyű a feladat, de Ladocsi Anikó dietetikus segített azokat megoldani.

file

Meghívást kaptak az előző évek résztvevői, hogy tapasztalataikkal segítsék a frissen a felnőttrendszerbe érkezőket.

Több évtizede diabétesszel élők is részt vettek a rendezvényen, példájukkal bizonyítva, hogy diabétesszel is lehet tartalmas és komolyabb szövődmények nélküli életet élni! Némi odafigyeléssel, apu és anyu segítsége nélkül is! A mottó: „Mostantól magadért te vagy a felelős!”

Este vacsorát készítettünk a CEOSZ által szervezett Ízműves élménykonyha keretében. Finom és diétás ételeket tervezett a CEOSZ dietetikusa, Schmidt Judit, Kovács Bence séf pedig megvalósította ezeket.

A készült ételeket természetesen el is fogyasztottuk. Folytatjuk még Győrben a sikeres élménykonyhai foglalkozásokat!

A programnak az is célja volt, hogy megerősítsük a Facebookon működő közösséget, hogy a felnőttegyesülethez hasonlóan önállóan is működjön.

Venesz László

Megjelent a diabetes2022/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!