Feltöltés dátuma: 2022.11.20.

Társas torna

Egy nemzetközi biztosítótársaság friss felmérése szerint tíz magyarból nyolc azonnal feladná egészségtelen szokásait, ha cserébe nyerhetne plusz öt egészséges életévet. Sőt, ugyanennyien tenni is hajlandók lennének „valami egészségeset” egy ilyen jutalomért. Csakhogy a különböző életmód- és egészség-statisztikák azt mutatják, hogy ez sokkal könnyebben megy szóban, mint a valóságban.

Illusztráció

Bár legtöbbünk életmódjában bőven van tartalék, amit kihasználva – valószínűleg – igencsak szaporíthatnánk egészségesen megélhető éveinket. Kinek egy-egy önpusztító szenvedély feladása, kinek a kiegyensúlyozott táplálkozás, kinek a testi tréning – sokaknak ezek különféle kombinációja – adná ezt a lehetőséget.

Hasonlóan van ez szélesebb környezetünkben is, ezért próbálja „mozgásba hozni” a kontinenst az Európai Bizottság. A hét esztendeje született Európai Sporthét igyekszik több kedvcsináló rendezvényt kínálni, remélve, hogy a résztvevők közül sokan az év további részében is mozgásban maradnak. Az időzítés – szeptember vége – kifejezetten kedvező volt. Ahogy megfogyatkoztak a kifejezetten vakációs alkalmak és lehetőségek, ideje megtervezni, hogy ki-ki milyen rendszeres mozgással tudja majd átvészelni a hideg hónapokat. A sporthét ehhez adott ötletet, választékot, kipróbálási alkalmakat.

A választék igen széles volt: aquafitness, gerinctréning, nordic walking, tánc, jóga, szenior torna, kutyás túra, pingpong, tájfutás, teremfoci, izomépítés, terhestorna, aikidó, korfball, teqball, éjjeli túra. Aki végül itt sem talál semmi számára érdekeset, azt tényleg komolyan fenyegeti az őszi-téli elpunnyadás!

S ha már szóba került az éjjeli túra: a közelmúltban a tudomány is hozzájárult egy friss adalékkal a mindennapi átmozgatásunk megtervezéséhez. Dr. Paul J. Arciero és munkatársai arra jutottak a Frontiers in Physiology folyóiratban publikált tanulmányukban (https://doi.org/10.3389/fphys.2022.893783), hogy nemenként eltérő, milyen előnyöket remélhetünk az egyes napszakokban a sportolástól. Kísérletükben reggeli (6 és 8 óra között), illetve esti (fél 7 és fél 9 között) tréningezők adatait vetették össze 12 hetes periódusban. Az eredmény: a nőknél a reggeli mozgás eredményesebben csökkenti a hasi zsírtömeget és a vérnyomást, míg az esti jobban növeli az izomerőt és az állóképességet. A férfiaknál némileg más a helyzet: náluk az esti mozgás jobban égeti a zsírt, s hatásosabban csökkenti a szisztolés vérnyomást és a fáradtságérzést. Bár ez az eredmény segítheti a családtagok napirendjeinek testreszabását, de a kimutatott különbségek miatt talán mégsem érdemes lemondani a társas sportolás előnyeiről.

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.
Olvasóink már lekéstek a programról, de lesz jövőre is. Ezért érdemes megnézni, milyen sportolási lehetőségeket kínáltak idén a nyitott, nonprofit rendezvényeken: www.europaisporthet.hu/holmozoghatsz

Megjelent a diabetes2022/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!