Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2022.11.07.

Alexander Zverev: A diabétesz nem szab nekem korlátokat

Nem mondott le az álmairól

A németek világklasszis teniszjátékosa nagy visszhangot keltő bejelentést tett a közelmúltban: létrehozott egy alapítványt diabéteszes gyermekek támogatására. Nem véletlenül. Most először beszélt nyilvánosan arról, hogy maga is cukorbeteg.

Fotó: Keith Allison
Fotó: Keith Allison

A 25 éves fiatalember Tokió olimpiai bajnoka, a második legjobb játékos az ATP világranglistáján, 4 éves kora óta 1-es típusú diabéteszes. A közösségi médiában tette közzé örömhírét, az Alexander Zverev Foundation életre hívását, ami posztja szerint különleges nap az egész családja számára. Az alapítvány célja az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek támogatása, a 2-es típusú diabétesz megelőzése, az egészséges életmód népszerűsítése és az aktív életforma támogatása. Azért fog tevékenykedni, hogy a fejlődő országokban élő gyermekek is inzulinhoz és kezeléshez juthassanak. Diabéteszesként azon fog dolgozni, hogy a gyerekek ne adják fel álmaikat, akármit is mondjanak mások.

Diabétesz coming out

A német RTL-nek adott interjúban elmondta, az alapítvány székhelye Hamburgban lesz, testvére, Mischa is a vezetőség tagja lesz, valamint szülei is segíteni fogják munkájukat. Egészen eddig titkolta, hogy diabéteszes, mert nem érezte magát teljes embernek, azt gondolta, ellenfelei erősebbnek tartanák magukat, ha tudnák, hogy ő cukorbeteg. Mára ez megváltozott, diabéteszével együtt érzi magát teljes embernek. Büszke magára azért, amit cukorbetegként elért, szeretné megmutatni a világnak, hogy ez az állapot nem szab határt a teljesítményének. Fiatalon sokan mondták neki, hogy a versenysport, különösen egy olyan nagy állóképességet igénylő sportág, mint a tenisz, a diabétesszel nem összeegyeztethető. Ehhez képest most mint a világ második legjobb teniszjátékosa nyilatkozott.

Az iskolában viccelődtek rajta és a készülékein, de amint egyre nagyobb sikereket ért el, az önbizalma is megerősödött. Mára elérte, hogy személyes sikereinek köszönhetően példaképpé válhat a gyerekek számára. Négyévesen még semmit nem értett belőle, miért kell inzulint szúrnia, miért kell a vércukorszintjét mérnie, a szüleire a legnagyobb tisztelettel néz máig, amiért mindig segítették az elmúlt két évtizedben.

Szeretné, ha senki nem venné el gyerekek álmait azért, mert diabéteszesek. Ha csak egy vagy két gyereknek tud segíteni álmai elérésében, már megérte létrehoznia az alapítványt, amit többre tart bármilyen trófeánál.

Felépülés bokaszalag-szakadás után

A nyár elején a US Openen Rafael Nadal ellen játszott, amikor súlyos bokasérülést szenvedett. Túl van a bokaszalagműtéten és a rehabilitáción, jelenleg azt tervezi, ha minden jól alakul, szeptember közepén már a Davis-kupán fog játszani.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2022/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!