Feltöltés dátuma: 2022.10.30.

Diabetes különszám a gyermekvállalásról

33 éve jelenik meg a Diabetes magazin, hogy minél több információval segítse a cukorbeteg emberek mindennapjait. Folyamatosan próbálkoztunk, hogy egyre jobb legyen, egyre több mindenkihez szóljon ez az edukációs újság. Most újabb álmunk valósult meg, gyermekvállalásról szóló különszámot készítettünk a diabéteszes, illetve diabéteszessé vált kismamáknak a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségével együttműködésben.
Első hallásra bonyolultnak tűnhet, igyekszem elmagyarázni: A cukorbeteg hölgyeknek évtizedekkel ezelőtt nem javasolták, hogy próbálkozzanak a gyermekszüléssel, sok keserűséget és nagy hiányérzetet okozva ezzel nekik. Szerencsére sokat változott az orvostudomány, a diabéteszhez való hozzáállás, s ma már semmi akadálya annak, hogy diabéteszes hölgyek egészséges gyermeket, gyermekeket szüljenek.
Vannak hölgyek, akik nem cukorbetegek, vagy bár azok, de még nem vették észre, s állapotosak lesznek. A magyar protokoll szerint minden kismamánál elvégzik a vércukorterheléses vizsgálatot, s ilyenkor kiderülhet, hogy gesztációs diabéteszes (terhességi cukorbeteg). Sok esetben elég, ha diétázik a várandósság ideje alatt, előfordul, hogy inzulint is kell adnia magának, de jó eséllyel a diabétesze szülés után elmúlik. Egy dolog marad vissza minden esetben: a kockázat, az átlagosnál nagyobb esély arra, hogy később cukorbeteggé válik. (De mivel ezt tudja, megelőzheti megfelelő életmóddal.)
Különszámunk mindkét típusba tartozó kismamáknak vagy gyermekvállalásra készülő fiatalasszonyoknak szól. A lap szerzői között orvosok, védőnő, dietetikus is megtalálható, de a legizgalmasabb cikkeket érintett édesanyák írták. Alább némi ízelítőt kapnak új különszámunkból. – Herth Viktória

Illusztráció

Siklósiné Gyopáros Adrienn veszprémi területi védőnő a kockázatokról

Európában a terhességek 2–6 százalékában, hazánkban csaknem 8 százalékában jelenik meg a gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség). A szakemberek szerint a betegség emelkedő tendenciájában a genetikai tényezők mellett a családalapítási szándék későbbi életkorra tolódása miatti idősebb anyai életkor és az – egészségtelen életmód következtében kialakuló – elhízás egyaránt szerepet játszik.

A fel nem ismert, illetve nem megfelelően kezelt gesztációs diabétesz következtében gyakoribbá válhat a spontán vetélés, a méhen belüli elhalás, a korszülés, a terhességi magas vérnyomás és terhességi toxémia, valamint a terhesség császármetszéssel történő befejezése és a szülés alatti fokozott vérveszteség.

A hosszú távú anyai következmények közül a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázata, valamint a kardiovaszkuláris betegségek rizikójának emelkedése a legjelentősebb. A kutatások bebizonyították, hogy a terhességi cukorbetegség a későbbi cukorbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője, a rizikóemelkedés akár 50–70 százalékos is lehet.

A glükózanyagcsere károsodásának egész életen át tartó rizikója mellett a terhességi cukorbetegséggel érintett anyák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából is 2–3-szoros kockázattal rendelkeznek.

Az anya és a gyermek élethosszig tartó utógondozásának két fontos alappillére van: a rendszeres szűrővizsgálatok és az egészséges életmód hosszú távú megvalósítására való törekvés.

Dr. Hevesi Judit Ildikó és dr. Tänczer Tímea a gesztációs diabétesz kezeléséről

A kezelés célja, hogy az érintett kismamának normális, a nem gesztációs kismamákéhoz hasonló vagy azzal azonos vércukorértékei legyenek. Az első és legfontosabb az életmódkezelés, amely az étrendi kezelést és a fizikai aktivitást foglalja magába. Nagyon fontos a rendszeres vércukor-önellenőrzés, étkezések előtt egy órával, valamint étkezés után, az első falat után egy órával.

Amennyiben a megfelelő diéta ellenére a megadott értékeket nem éri el a vércukor szintje, inzulinkezelés szükséges. Ezek az értékek: éhgyomri vércukor esetén 5,3 mmol/l, étkezés után egy órával történő mérés esetén 7 mmol/l.

Orális antidiabetikum (szájon át szedhető vércukorcsökkentő tabletta) szedése Magyarországon nem megengedett kismamák esetében!

Megfelelő kezeléssel biztosítható a normoglikémia (normális vércukorszint), s ezzel csökken a szövődmények kockázata: a magzat mérete a normális tartományban marad, a méhlepény szerkezete nem mutat gyors öregedést, a szülés közben nem alakul ki hipoglikémia az anyánál és szülés után a babánál. Csökken az anyai szövődmények esélye: a szülés alatti sérülések, a császármetszések és a koraszülés esélye.

Részlet Petra naplójából

Hihetetlen jó érzés, hogy már baba alakja van a babának, hogy a genetikai szűrésen minden rendben, de akkor sem egyszerű. Elkezdtem hízni. Ja, és ami kiborít: nem ehetek már sok-sok hete szalonnát. Tudom, most mindenki nevet. De a cukros-fehérlisztes-magas glikémiás indexes cuccok mellett le vagyok tiltva még egy rakás kajáról, amiket amúgy ehetnék, de a terhesség alatt nem lehet a baba egészsége miatt. Ezek között van a szalonna, amit én imádok, és elég gyakran fogyasztok is, teljes kiőrlésű kenyérrel, meg egy halom zöldséggel, vagy a kolbász, vagy a camembert sajt, vagy a lágy tojás.

Szóval, ahogy telnek a hetek, egyre jobban várom a bébit, egyre nő a hasam és lesz egyre nehezebb minden mozdulat, és egyre jobban hiányoznak kaják. Kerek 3 hónap alatt nyolcszor voltam vérvételen, azt meg nem is akarom tudni, hányszor voltam orvosnál és hányszor telefonáltam vagy e-maileztem velük. De higgyétek el: megéri!

Anikó visszaemlékezése

Amikor 1995 februárjában kiderült, hogy kisbabát várok, ellentétes érzelmek kavarogtak bennem. Az elsődleges a földöntúli öröm volt, ám hajszálnyira tőle az aggódás állt. Várandósságom elejétől egyetlen kérdés foglalkoztatott: egészséges lesz-e? Abban egészen biztos voltam, hogy mindent megteszek majd ennek érdekében. Nem volt egyszerű az a kilenc hónap, de így visszatekintve azt mondhatom, megérte!

A történet azzal indult, hogy betegállományba mentem. A megyei napilapnál újságíróként dolgoztam, komoly stresszben, gyakran napi 10–12 órát. Ez volt az első, amit ki kellett iktatnom az életemből. Így aztán lett elég időm és energiám, s arra koncentrálhattam, amire kellett. A korábbiaknál is komolyabban diétáztam, naponta hatszor-nyolcszor mértem a vércukromat, sétáltam, olvastam, zenét hallgattam. Megteremtettem a harmóniát, amely szükséges volt ahhoz, hogy a leendő kisbabám testben és lélekben egészségesen jöjjön a világra.

Berni tanácsa

Első és legfontosabb, hogy egy diabétesszel élőnek csak jó csapatmunkában lehet sikeres terhessége. Fontos az előkészítő időszak és talán még fontosabb a várandóság alatti állandó felügyelet, a szinte napi szintű kommunikáció. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a bizalom, hogy a leendő anya bízzon az orvosában, orvosaiban.

Nóra megtanulta, hogy küzdheti le démonjait

Az egyetlen, amit tehetsz magadért, amikor elárasztanak a rossz érzések, a félelem, pánik, szorongás, ha tudatosítod őket. Szembefordulsz velük, megvizsgálod őket, megkeresed, hogy honnan jöhettek, esetleg kimondod hangosan, akár valakinek, aki értő fülekkel hallgat, akár magadnak: Attól félek, hogy…

Nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolja az ember. Nagyon nehéz kimondani a legelemibb félelmeinket. Ha kell, ordítsd ki magadból, ne foglalkozz a társadalmi konvenciókkal! Elképesztő csodákat tud tenni ez az egyszerű módszer. Nem az a bátorság, ha nem foglalkozol az érzéseiddel, hiszen ilyenkor pont elfojtod őket, az elfojtás pedig csak a feszültséget növeli a rendszerben, hanem a szembenézés. Mindenkit bíztatok erre, nekem legalábbis nagy segítségemre volt.

És aki csak a terhessége alatt volt diabéteszes (e lap főszerkesztője)

Azt is átéltem e három és fél hónap alatt, hogy néha furcsán néznek az emberre. A terhesgondozó várótermében ücsörögtem, eljött az idő, elővettem a reggel gondosan kimért szendvicsemet. Többen végigmértek: csoda, hogy kövér, még most is eszik?

Megőrjítettek a kínálgatással is. Hiába mondtam, hogy köszönöm, nem kérek a süteményből, diétáznom kell, csak erősködtek, hogy ebben alig van cukor, s különben is, kell az energia.

Szerencsére a családom megértő volt, de hát nálunk nem idegen a diabétesz. Nagy fiammal mindketten szeretjük a szőlőt. Számomra nagy kísértés lett volna, ha a hűtőszekrényt kinyitva folyton rám mosolyog egy-egy szép fürt, ezért ritkán vettem. Egyszer a zöldségboltban kérdeztem Csabitól, vegyek-e neki szőlőt, s az én okos nagy fiam azt felelte: – Inkább körtét, Mama, mert azt te is ehetsz.

Amikor én diabéteszes voltam, átéltem sok mindent abból, ami a cukorbetegek mindennapjait kitölti. Fegyelmezettebb voltam, mint valaha. De joggal bízhattam benne, az én cukorbetegségem véget ér. Véget is ért.

Tomi 22 éves. Lett azóta sokféle bajom, s ha bármi miatt laborvizsgálatot végeztek, mindig kértem hemoglobin A1c vizsgálatot is. (Szó nélkül jelölték be az orvosok, elég volt annyit mondanom, gesztációs diabéteszem volt.) És mindig (!) normális értékeket mértek. Bízom benne, hogy ez már így is marad. Igaz, nem csak bízom, teszek is érte: nem diétázom szigorúan, de figyelek arra, mit eszem, s bár kevesebbet, mint kellene, de mozgok.

Megjelent a diabetes2022/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!