Feltöltés dátuma: 2022.12.05.

Diabéteszegyesületek

Cukorbetegek Sarkadi Egyesülete

Illusztráció

A Cukorbetegek Sarkadi Egyesülete 23 éve, 1999. március 10-én alakult meg, korábban a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének volt a tagja, ezt követően a Cukorbeteg Egyesületetek Országos Szövetségének tagja lett.

Megalakulásunkat volt sorstársunknak, néhai Enyedi Ferencnek köszönhetjük, aki felismerte, hogy óriási szükség van egy kisvárosban a közel 800 diabétesszel élőt támogató, összefogó társadalmi szervezetre. Halálát követően néhai Sopronyi Károly vette át az elnöki tisztséget, aki sajnos csak rövid ideig egyengette egyesületünk útját, vezette könyvelését. Az elnöki tisztet én a 2002. szeptemberi közgyűlés óta látom el.

Sarkad Békés megyében található, közel a megyeszékhelyhez, Békéscsabához és közel fürdővárosunkhoz, Gyulához. Megyénkben egyedül a mi egyesületünk maradt életben, köszönhetően a diabétesz iránti elkötelezettségnek, együttérzésnek, a támogatóknak és elsősorban Sarkad Város Önkormányzatának.

A Gyulán lévő Békés Megyei Központi Kórház és a Békéscsabai Tagkórház belgyógyászati osztálya látja el a diabéteszes betegeket. Békéscsabán dr. Taybani Zoltán osztályvezető főorvos, dr. Tárnok Enikő endokrinológus, belgyógyász, diabetológus, a gyulai rendelőben dr. Varga Richárd belgyógyász, endokrinológus, Bagdiné Sebestyén Éva és Luda Éva dietetikusok nyújtanak jelentős segítséget egyesületünknek előadások tartásával, életmód-tanácsadással.

Az egyesület a cukorbetegek önkéntes társulásán alapuló közhasznú társadalmi szervezet. Elősegíti a betegek képzését, nevelését, támogatja a cukorbetegek ügyét szolgáló komplex társadalmi, egészségügyi tevékenységeket. Érdekképviseletet biztosít az e betegségben szenvedőknek, szoros együttműködésben minden olyan szervezettel, amely e betegek érdekében tevékenykedik. Biztosítja, hogy tagjai és az egyesületen kívül állók minden lehetséges segítséget és lehetőséget megkapjanak ahhoz, hogy a társadalom teljes értékű tagjai lehessenek.

Az eddig eltelt évek alatt az egyesületünk igyekezett a célkitűzéseket megvalósítani, az alapszabályban meghatározottak szerint működni, önként vállalt feladatát elvégezni. Jelenlegi taglétszámunk 54 fő, amely létszám minden évben változik az időskorúak el-elmaradnak, de jönnek az egyesületünkbe újabb tagok.

Munkánk és egyesületünk nyitottságát mutatja az a tény, hogy tagságunk fele cukorbeteg, fele nem diabéteszes. Ez a tény egyik megközelítés szerint azt mutatja, hogy az egyesületünkbe belépők jól érzik magukat e közösségben. Én azonban jobban örülnék annak, ha nagyobb számban lennének diabéteszes tagjaink, bár a felvilágosító és egészséges életmódra nevelő tevékenységünk elsősorban a nem cukorbetegek gondolkodására, életmód-változtatására hat.

Foglalkozásainkat minden hónap második szerdáján tartjuk, most már sok-sok éve a Református Egyház Gondozási Központ Klubjában. E gyűlések előtt nem csak egyesületi tagoknak végzünk vérnyomás- és vércukormérést, alkalmanként koleszterinmérést szakápoló közreműködésével.

file

Egyesületünk rendszeresen részt vett korábban a MACOSZ által szervezett betegtalálkozókon, ahol több alkalommal is dobogós helyezést értünk el a diabétesszel kapcsolatos vetélkedőkön, öregbítve Sarkad hírnevét. A CEOSZ által meghirdetett országos rendezvényeken is igyekszünk ott lenni, tanulni az ott elhangzottakból. Nagy sikert arat az évente meghirdetett Botra fel! mozgalom is, amelyre közel 50 fő jelentkezik minden évben.

A cukorbeteg egyesületi tagokról való gondoskodás terén jelentőset léptünk előre, megvalósítottuk a kórházból hazatért vagy ágyban fekvő betegek rendszeres látogatását.

Szoros kapcsolatot ápolunk Sarkad város több civil szervezetével, egyesületével. Velük több alkalommal szervezünk közösen rendezvényt, találkozót, amelyeken nem csak a mindennapi gondokat beszéljük meg, hanem a diabétesszel kapcsolatos friss információkat is megosztjuk egymással.

Több évben is tartottunk az egész városra kiterjedő egészségmegőrző napot, bemutatókkal, sportrendezvényekkel, kulturális rendezvényekkel fűszerezve. 2022-ben már tizedik alkalommal rendeztük meg a Sarkadi Áfész Nyugdíjasok Egyesületével közösen a Városi Egészség és Sport Napot, amelyet akár nemzetközinek is mondhatok, mivel a közeli Romániához tartozó Nagyszalontáról minden évben többen érkeznek a programra.

Egyesületünk több vércukormérő, vérnyomásmérő és koleszterinszint-mérő készülékkel rendelkezik, amelyeket rendszeresen használunk az egyesületi gyűlések alkalmával. Rendkívül jó kapcsolatot ápolunk a 77. Elektronika Kft. vezetésével, akik minden évben támogatják egyesületünket.

Könyvtárunkban több diabétesszel kapcsolatos könyvünk is van, amelyeket az egyesületi tagok kikölcsönözhetnek, majd az így szerzett információkat továbbadják ismerőseik körében.

file

Hiányosságunk a fiatal- és gyermekkorú cukorbetegekkel kapcsolatos elképzeléseink elmaradása. Nem tudunk olyan személyt találni, aki a mi segítségünkkel vállalná egy ifjúsági vagy gyermekcsoport létrehozását, vezetését. Azon vagyunk, hogy ezt ez elképzelésünket egyszer megvalósítsuk.

Sarkadon közel 800 jegyzett cukorbeteg él, akik nagyon sok esetben úgy gondolják, hogy önmaguk is képesek a betegségük teljes megismerésére és a helyes életmód megvalósítására. Ennek ellentmondani látszik az a sok segítségkérő telefon, amelyet ismerősi körből kapok, alapvető diabétesszel kapcsolatos problémák megoldásához kérnek tanácsokat.

Az eltelt 23 év, mint egy pillanat, úgy repült el. Annyi minden történt, szinte le sem lehet írni: azt a sok csodás világnapi rendezvényt, azt az összetartozás-élményt, azokat az ismeretségeket, barátságokat, tudásanyagot, amit begyűjtöttünk. A találkozókról, rendezvényekről, előadásokról készített fényképek böngészésekor lehetetlen nem elérzékenyülni az emlékeken.

Major József a Cukorbetegek Sarkadi Egyesületének elnöke

Megjelent a diabetes2022/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!