Feltöltés dátuma: 2022.12.05.

DiabMentor

A magyar sikerre az IDF is felfigyelt

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány jelentős szerepet vállal a több ezer pedagógus felkészítésében.

Illusztráció

Hogyan kell vércukrot mérni, melyek a rosszullét jelei egy cukorbeteg gyereknél, milyen módon adják be az inzulint, hogyan számoljuk ki az élelmiszerek szénhidrát-tartalmát? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapnak választ a DiabMentor továbbképzésen azok a pedagógusok, akik segítik az óvodákban és az iskolákban a diabéteszes gyerekeket tavaly ősz óta. Az Oktatási Hivatal felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakemberei állították össze az elméleti és gyakorlati tananyagot, és készítik fel a pedagógusokat a DiabMentor állomásain. A sikeres kezdeményezést a Nemzetközi Diabetes Szövetség is elismerte cikkében.

A köznevelési törvény szerint a 2021 szeptemberében indult DiabMentor továbbképzésben azok a pedagógusok részesülnek, akik az 1-es típusú diabéteszes gyermekek intézményi ellátásának javításáért felelnek a jövőben.

Elmélet és gyakorlat

A DiabMentor program két részből áll. Az első elméleti, online képzési anyag videós tartalmakkal, amelyekben óvodapedagógusok osztják meg tapasztalataikat, és adnak megoldási javaslatokat az érintett gyermekek mindennapjai során jelentkező nem várt helyzetek kezelésére.

A másik modul a gyakorlati képzés, a résztvevőket felkészítik a diabéteszes gyermekek napközbeni alapvető, speciális ellátására. A tréningeken személyes konzultációra is lehetőség nyílik diabetológussal, dietetikussal és diabéteszedukátorral, hogy a résztvevők a konkrét kérdéseikre is választ kaphassanak.

A képzésen a leendő DiabMentort arra is felkészítjük, hogyan tud hatékonyan kommunikálni a tantestület és az óvodai nevelőközösség többi tagjával a cukorbetegségről, ezzel segítve az érintett gyermek elfogadását a köznevelési intézményben.

file

A tananyagot az Oktatási Hivatal felkésérésre az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány fejlesztette, neves szakértők lektorálták, és a gyakorlati képzéseket is az alapítvány szakemberei bonyolítják. A DiabMentor képzést már több ezren végezték el országszerte, s minden intézmény, amely eddig részt vett a programban, 1-1 Dcont® ETALON vércukormérő készüléket kapott az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. jóvoltából.

Szintén az Oktatási Hivatal megbízásából az alapítvány kidolgozott egy másik képzési programot Cukor Suli néven. A gyakorlatorientált kurzusokon a diabéteszről szóló tematikus napok és érzékenyítő foglalkozások megtartására készítjük fel a pedagógusokat.

Elismerés az IDF-től

Az IDF KiDS programjának sikertörténetei: https://kids.idf.org/success-stories

A világon elsők között pedagógusok Magyarországon kapnak törvényben előírt és központilag szervezett, átfogó felkészítést az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által megvalósított DiabMentor programmal. Sikeres képzéseinkről a Nemzetközi Diabétesz Szövetség is tudomást szerzett, honlapján két cikket is megjelentetett munkánkról, egyedülálló kezdeményezéseinkről. A DiabMentor és a Cukor Suli szakmai anyagába az IDF által létrehozott és az alapítvány által adaptált KiDS képzési program egy része is bekerült.

9 éves gyakorlat áll mögöttünk

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013 óta végez érzékenyítő és pedagógus-továbbképző programokat. A „Belevalók” képzéssel már csaknem 5000 pedagógust és egyetemi hallgatót értünk el. Szakmai partnerünk a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A Belevalók kezdetektől része az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara hivatalos képzési programjának.

Az IDF híradása a programról: https://www.idf.org/news/272

A gyerekek érzékenyítését is kiemelten kezeljük: a 13–14 éves korosztály számára TEENS néven 2020-ban elindított egészségprogram idén újabb két iskolába jutott el. Célunk felhívni a figyelmet azokra a krónikus betegségekre, amelyek a fiatalokat is egyre inkább érintik. Alapját online kvízek, videóbejátszások, kreatív tartalmak adják a gyerekek aktív közreműködésével. A korosztály által közkedvelt internetes alkalmazások segítségével tanulhatnak az egészséges táplálkozásról, a test és lélek összehangjáról és az egészségmegőrzésről.

Ősszel az alapítvány újabb iskolákat vont be a 4 évvel ezelőtt indított KiDS – diabétesz képzésbe is, amelyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre 6–14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára. A program a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és az 1-es típusú diabéteszes gyerekek elfogadására irányul.

A KiDS és a TEENS programok támogatója a Sanofi.

Gémes Renáta az Egy Csepp Figyelem Alapítvány projektvezetője

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 2021. szeptember 1-jétől hatályos módosítása értelmében az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és tanulók esetében az óvodában, valamint az iskola 1–8. évfolyamán az érintett intézmény gondoskodik a napközbeni alapvető speciális ellátásról: a vércukorszint szükség szerinti méréséről, valamint az inzulin beadásáról.

Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik életkörülményeinek további javításáról szóló 144/2021. (III. 29.) Korm. határozat alapján az Oktatási Hivatal biztosítja a szakmai továbbképzési lehetőséget a pedagógus vagy a legalább érettségi végzettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személyek számára. Így az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek óvodákban, iskolákban történő támogatása biztosítható.

Megjelent a diabetes2022/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!