Feltöltés dátuma: 2022.08.29.

Diabéteszegyesületek

Egyesületi jubileumok

A ’90-es évek elején sok településen alakultak cukorbeteg-egyesületek. A közelmúltban, szerkesztőségünk tudomása szerint, három jelentős jubileumi ünnepség volt az országban. Kaposváron, Sárváron az elmúlt 30 évet, Törökszentmiklóson „csak” 20-at ünnepeltek. – Herth Viktória összeállítása

Illusztráció

Kaposvár 30

Kaposváron tavaly ősszel elmaradt a jubileumi ünnepség, idén áprilisban ünnepelték a cukorbetegek egyesületének 30-dik évfordulóját. Ferkáné Pellérdi Zsuzsa elnök asszonnyal beszélgettünk, aki rossz és jó hírekről egyaránt beszámolt.

Vastag szelet torta

A Kaposvári Cukorbetegek Egyesülete tagjainak átlagéletkora 80 év körül van. Így érthető, hogy sokan még mindig félnek a koronavírustól, nehezen mozdulnak ki. Az elmúlt évek bezárkózása után amúgy is nehéz újra felvenni a ritmust. Emiatt sajnos, az ünnepségen jóval kevesebben vettek részt, mint ahány vendégre számítottak.

Pedig sajnálhatja, aki nem volt jelen. A város, a megye vezetői, a kórház képviselője köszöntötték a résztvevőket, majd érdekes előadások hangzottak el, köztük a legizgalmasabb dr. Vándorfi Győzőé volt, aki a 100 éves inzulinról és a cukorbetegség kezelésének fejlődéséről mesélt. Hatalmas diabetikus tortát is felszeltek, s mivel kevesen ettek belőle, mindenki jó vastag szeletet kapott.

Két nappal az ünnepség előtt a kórház diabéteszgondozójának várótermében tartottak kis ünnepséget, ahol kihelyezték az egyesület 30 évét fotókkal bemutató tablót és megemlékeztek az egyesületet kezdeményező s azt haláláig támogató Angeli doktorról.

Ismét lesz irodájuk

„Kaposváron a közelmúltban majdnem szétesett az egyesület” – kesergett az elnökasszony, aki soha ilyen nehéz szakaszt nem élt át, pedig 30 éve folyamatosan ő vezeti a közösséget. – „A cukorbetegklubok lényege, hogy találkozunk, beszélgetünk, együtt csinálunk különböző programokat. Ha az emberi kötődések elszakadnak, a közösség is szétfoszlik. Talán idén megindul valami – folytatta reménykedve. A nyár még üresjárat, a tagok unokáznak, sokan a balatoni nyaralóban töltik a meleg hónapokat, ősszel indulhat újra az élet.”

El is indul! Mert örömhírek is vannak Kaposvárról. Újra lesz irodája az egyesületnek. Július első napjaiban nyithat a közelmúltban a régi kórházépületből kialakított Polgárok Házában. Minden nap lesz valaki az irodában, kérdésekkel, kérésekkel bárki könnyen megtalálhatja őket.

Zsuzsa szerint a korábbi iroda kényszer-bezárása észrevehetően csökkentette a tagság aktivitását, így van alapja a bizakodásnak, hogy újra fellendül a közösségi élet.

Fiatalodás

A másik örömhír: a 75 éves Zsuzsa megtalálta utódját. Számára egyre nehezebb a folyamatos munka, a felelősség vállalása. – „Valljuk be, az egyesület vezetése olyan, mintha 8 órában dolgoznék valahol: programszervezés, pályázatírás, elszámolás, kapcsolattartás a szponzorokkal, lehetne folytatni hosszan.”

Misotáné Veress Katalin, a jelenlegi elnökhelyettes vállalta a jelölést. Már most mindent együtt végeznek Zsuzsával, hogy beletanuljon a teendőkbe. Ősszel, a rendkívüli közgyűlésen lesz a választás. Kata fiatalabb Zsuzsánál. Az is örömhír, hogy mostanában több új „fiatal” is belépett az egyesületbe. Friss nyugdíjasokra kell gondolni, de már ez is új lendületet sejtet Kaposváron.

Illusztráció

Törökszentmiklós 20

Az egészség nem cél, hanem életmód

Szerintem nincs olyan diabéteszes „aktivista” Magyarországon, aki még nem kapott segítséget Jusztinától. Buzás Sándorné, mindenki Jusztikája 20 éve vezeti a törökszentmiklósi egyesületet. Hozzá bárki fordulhat tanácsért, ötletért, információért. Sőt, kérni sem kell. Ha például értesül egy pályázatról, azonnal hívja más településeken élő barátait, hogy megossza velük a hírt. Jelszava: Együtt erősebbek vagyunk! – lapunkban megjelenő minden tudósítását is ezzel zárja. S hogy ez nem csak szólam, kiderült a május közepén tartott jubileumi ünnepségükön is.

Szép vendégség várta a meghívottakat. Elsőként a polgármester, Markot Imre köszöntötte a közösséget, de mindenekelőtt annak vezetőjét. A Pro Urbe-díjas Jusztina hatalmas virágcsokrot kapott, azzal a jókívánsággal, hogy minél tovább végezze remek munkáját. „A civil szervezetek között a cukorbeteg-egyesület a legaktívabb – mondta a polgármester úr –, nemcsak a saját tagságukért, hanem a város minden lakójáért dolgoznak.”

Dr. Csordás Melinda az Egészséges és sportos Törökszentmiklós című projektet ismertette. A 2021-ben indult városi program célja a szemlélet- és közösségformálás, az egészséges életmód és a mozgás örömének megismertetése minél többekkel. E projekten belül „Az egészség nem cél, hanem életmód” című diabéteszes programban szintén az egészségmegőrzés, az egészségtudatos életmód népszerűsítése vezet, a nordic walking mozgalom elterjesztése, a prevenció, a szűrővizsgálatok minél szélesebb körű elfogadtatása, a gyógynövények, gyógyteák kóstoltatása, megismertetése mellett.

A jubileumi ünnepségen természetesen volt szakmai előadás, remek minikoncert, finom ételek, sütemény. Az egyik közösség ízletes perecekkel kedveskedett a cukorbetegnek, az egri vendégek pedig mi mást hozhattak volna, mint vöröslő Bikavért.

Az együtt erősebbek vagyunk jelszó megvalósulásának ékes bizonyítéka, hogy számtalan városon belül működő testvérközösség köszöntötte a 20 éves diabéteszegyesületet. Az ajándékok átadása során látszott, igazi barátok, közös célért közösen dolgozó partnerek voltak együtt az ünnepségen. A cukorbetegek messzebbről is jöttek ünnepelni, Makóról, Monorról, Szegedről is érkeztek sorstársak.

Illusztráció

Sárvár 30

Mint egy nagy család

Csaknem ötvenen voltak jelen Sárváron a 30 éves egyesületi jubileumot ünneplő összejövetelen június elején. Lehettek volna többen is, de az aktív tagok más közösségeknek is tagjai, s ezen a napon néhányan inkább kiránduláson vettek részt.

A diabéteszegyesület legidősebb tagja 92 éves, az átlag 65–75 év között van. A COVID időszakában többen megöregedtek, nehezen mozdulnak ki, de Molnár Lászlóné elnök asszony nem aggódik, mert a közelmúltban új tagok jelentkeztek. A programok csábítják őket, például a nordic walking. Náluk heti rendszerességgel lehet sétálni a parkerdőben vagy az arborétumban, gyönyörű környezetben, nem csoda hát, hogy egyre többen csatlakoznak.

A cukorbetegek is szeretnek kirándulni, amikor lehet, évente kétszer utaznak valamerre. A bezártságot Sárváron is nehezen viselték a cukorbetegek, nekik is hiányzott a személyes találkozás. Az elnök asszony, Gizike épp ezt emelte ki, amikor megkérdeztem tőle, mi okozza neki a legnagyobb örömet a 2006 óta végzett elnöki munkában.

– Amikor belépek a klubba, szinte zsibvásár van, mindenki mindenkivel beszélget. Nincsenek társadalmi különbségek, nem számít, kinek milyen az iskolai végzettsége, mit dolgozott nyugdíj előtt. Senki nem kevesebb a másiknál, olyan a közösség, mint egy nagy család, megosztjuk egymással az örömeinket, bánatunkat.

Adta magát a másik kérdés: mi a legnehezebb az elnöki munkában? Gizikének – mivel nem szervező alkat – a programok előkészítésének végigvitele, de van segítsége, többen is melléje álltak.

Lehet, hogy nehéz a szervezés az elnök asszonynak, de lenyűgöző, milyen témákat talált ki a jubileumi összejövetelre: Miért veszélyesebb a magas vérnyomás a cukorbetegeknek? Milyen kapcsolat van a lelki problémák és a magas vércukor között? Enni, vagy nem enni, mi a kisétkezések szerepe? Ezeken az izgalmas témákon túl a testsúlycsökkentésről és a fűszerekről szóltak az előadások.

Vendégség, kultúrműsor nem volt Sárváron a jubileumi programon, de az összetartozásnak ékes bizonyítéka, hogy az előadások után még egy órán keresztül ott maradt szinte mindenki, pótolandó a vágyott és oly sokáig nélkülözött beszélgetéseket.

Megjelent a diabetes2022/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!