Feltöltés dátuma: 2022.08.08.

Ukrajna 2022

Cukorbetegség háborúban

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint 2022 elején Ukrajnában 2,3 millió cukorbeteg volt, akik közül 230 ezren inzulint használnak. Most, háborús körülmények között különösen nehéz az életük. Az ukrajnai cukorbetegek jelenlegi helyzetéről kérdeztük ukrán barátunkat.

Valentina Ocseretenko számos civil szervezet és szövetség létrehozásában, alapításában működött közre. 1998 és 2012 között az Ukrán Diabétesz Szövetség alelnöke, 2012-től napjainkig elnöke. 2003–2009 között a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) alelnöke, az egykori Szovjetunió országainak első képviselője az IDF igazgatótanácsában.

Illusztráció

A cukorbetegek ott vannak mindenütt

A háború, a kitelepítés és a cukorbetegséggel való mindennapos küzdelem kettős fenyegetést jelent több ezer ukrán számára. Aki nem él benne, nehezen tudja elképzelni, hogy a háború borzalmai mennyi életet követelnek. A cukorbetegek nehéz helyzetbe kerültek.

Milliók menekültek el az országból. Szerencsére a cukorbetegek valamennyi európai országban megkapnak mindent, amire szükségük van, a diabéteszegyesületek tagjai mindenütt a barátaink, segítenek.

De Ukrajnában mintegy 8 millió belső menekült van, akiket az Oroszországgal vívott háború miatt a nyugati régiókban kitelepítettek. A belső migránsok helyzete sokkal nehezebb. A megszállt területeken hatalmas nehézségek merültek fel, el sem tudjuk képzelni, hogy a cukorbetegek mit éltek át a bunkerekben.

A cukorbetegek ott vannak mindenütt, a honvédség soraiban a fronton védik a hazát, minden területen önkénteskednek, elsősegélycsomagokat szállítanak a frontra, élelmiszert a bunkerekbe és új felszereléseket a gyermekendokrinológiai osztályoknak. Az Ukrán Diabétesz Szövetség (UDF) tagszervezeteiben intenzívebbé vált a munka, és új diabéteszegyesületek jönnek létre.

Emberek – nagybetűvel

Alekszandr Galajev, az Ukrán Diabétesz Szövetség odesszai szervezetének igazgatója, aki 10 éves kora óta az UDF önkéntese, így fogalmaz:

„Életünknek, szeretett Ukrajnánk életének ebben a nehéz időszakában egyszerre nőttünk fel, lettünk bölcsebbek, erősebbek, figyelmesek egymás iránt. A cukorbetegek egyedül maradtak a problémáikkal, amíg össze nem fogtak, és nem segítették egymást. Nehéz volt inzulinhoz és tesztcsíkokhoz jutni. De azok az emberek, akik békeidőben törődtek velünk, most, a háborús időkben »Emberek« lettek, nagybetűvel. Természetesen a betegeikkel törődő orvosok is közbeléptek, sikerült szabályozniuk az inzulinellátást, és végül mindenkit elláttak vele. Mi vagyunk az erő! Dicsőség Ukrajnának!”

Orvosi segítség

A háború megfosztotta a cukorbetegeket az endokrinológusokkal való szokásos kapcsolattartástól (Ukrajnában az endokrinológusok kezelik a diabéteszes betegeket, önálló diabetológus szakvizsga vagy licenc nincs úgy, mint Magyarországon). Csernovicban 2, Harkivban pedig csak 5 endokrinológus maradt, Dnyipropetrovszkban és Zaporizzsjában azonban minden a helyén van. Mikolajivban hős orvosaink még a közvetlen találat következtében részben megsemmisült kórházban is dolgoznak.

Nincs inzulinhiány

Az országban ma nincs inzulinhiány! Sőt, a hadiállapotban az inzulin felírási díját is eltörölték. Az inzulinkészítmények költségeit az állam teljes egészében fedezi. Az inzulinellátásban ugyan vannak rövidebb időszakokban fennakadások logisztikai problémák miatt. Az első hónapban drasztikusan csökkent a működő gyógyszertárak száma. Az internet instabil működése is negatívan hatott az inzulin elérhetőségére, a nemrég bevezetett e-recept szolgáltatás nem működik.

Mivel az UDF nem tudta garantálni a megfelelő tárolást, hűtést, a humanitárius inzulin átvételét határozottan elutasította. Inkább információs támogatást nyújtott a diabéteszeseknek, tájékoztatást adott a működő gyógyszertárakról és a gyógyszerek elérhetőségéről.

Vércukormérők

Az UDF közel 30 000 vércukormérőt és csíkot osztott szét a városokban és falvakban, a katonai kórházakban, a gyermekkórházak sürgősségi osztályain és a szemészeti klinikákon, ahol a szemsérült gyermekeknél magas cukorszintet állapítottak meg.

A háború előtt a régióban élő felnőttek soha nem kaptak ennyi vércukormérőt. Az állam csak a gyermekek és a terhes nők számára biztosította a készülékeket. A háború megfosztotta a cukorbetegeket az endokrinológusokkal való szokásos kapcsolattartástól, ezért az önellenőrzés lehetősége még fontosabbá vált. A cukorbetegeknek maguktól kell átállniuk egy ismeretlen inzulinkészítményre, ráadásul egy számukra ismeretlen adagolási rendszerben kell használniuk, gyakran rossz étrendhez igazítva.

Mindössze egy hónap alatt több mint 500 ember kapott tesztcsíkokat a OneTouch ­Select vércukormérőkhöz Ukrajna legtávolabbi zugaiban.

A posta már működik

2022. május 31-ig a Direct Relief (amerikai egészségügyi segélyszervezet) az ukrajnai válság enyhítése érdekében tett erőfeszítések eredményeként összesen több mint 650 tonna sürgősségi orvosi ellátmányt szállított több mint 315 millió dollár értékben. Az önkéntesek és a Vöröskereszt még a megszállt városokba is szállítottak ellátmányt az érintkezési vonal mentén.

A posta egy hónapja már jól működik, és országszerte szállítja a regionális és körzeti kórházak, a területi szociális segélyközpontok, a diabéteszes civil szervezetek és az UDF-szervezetek csomagjait.

A jövő tervei

A háború véget vetett a végtelen reformoknak, amelyek valójában inkább csak a lyukak befoltozásáról szóltak. A nemzeti diabéteszprogramok más országokban elért sikereire és a legújabb technológiákra építve a tervünk a diabetológiai ellátás modern struktúrájának kiépítése. A hangsúly a következőkön van: moduláris irányítási rendszer a cukorbeteg-ellátáshoz, innovatív technológiák, megbízható statisztikák, megelőzés.

Jelenlegi projektek

Cukorbeteg katonák

Illusztráció

2021-ben 15 országban tették közzé egy vizsgálat eredményét, amely megállapította, hogy a katonák között 9,15 százalék a cukorbetegek aránya. Ennek hatására az UDF egy katonai kórházzal közösen indította „A cukorbetegség előfordulási gyakoriságának elemzése a katonaság körében. Megelőző intézkedések kidolgozása” című projektet.

Palliatív ellátás

A kontrollálatlan cukorbetegség miatt Ukrajnában megnőtt az amputációk száma, az emberek elveszítik látásukat, mert nem jutnak időben diagnózishoz és kezeléshez. A háború sokukat megfosztotta családjuktól és a szeretteik segítségének reményétől. Az UDF és a közegészségügyi egyetem közösen létrehozták az első speciális diabetológiai palliatív (testi és lelki igényeket egyaránt kielégítő, a betegeket minden téren támogató) ellátó egységet a cukorbetegek gondozására egy kijevi egészségügyi intézményben.

Színes világot látni

A mesterséges intelligencián alapuló innovatív technológiák valós lehetőséget jelentenek a cukorbetegség okozta szövődmények elkerülésére. A CheckEye mesterséges intelligencia segíthet a cukorbetegeknek a diabéteszes retinopátia korai jeleinek felismerésében.

Az ukrán MedTech startup, a CheckEye, igazgatója Kirill Honcsaruk – aki egyben az UDF elnökségi tagja – az Ukrán Diabétesz Szövetséggel együttműködve szűrővizsgálatokat végez a Csernyivci régióban egy felhőalapú, mesterséges intelligencián alapuló diagnosztikai platform segítségével. A platform a páciens szemfenekéről készült fényképek elemzésével – a belső menekültek és a távoli területeken élő emberek ezrei számára – teszi elérhetővé a diagnózist. A CheckEye algoritmusa már ma is 84 százalékos pontossággal észleli a retinopátiát. Az algoritmus fejlesztése megszakítás nélkül folytatódik; a cél a 90 százalék feletti pontosság elérése, ami meghaladja a szakértők értékelési pontosságát.

UDF-adomány vércukormérők egy gyermekkórháznak
UDF-adomány vércukormérők egy gyermekkórháznak

Lelkünk nem törik meg

2022 tavasza nem hasonlít életünk más tavaszaihoz. Ukrajnában mindenki, még a legkisebbek, a gyerekek is félelemben élnek. Harkiv térségében a lövöldözés több mint 100 napja nem állt le. Ebben a teljes sötétségben Galina Mihno – az UDF helyi szervezetének vezetője – és csapata napsugarakkal ajándékozta meg a gyerekeket.

Június 1-jén, a gyermeknapon, meghívásukra a híres Harkivi Bábszínház a Valkovszki járás falvaiban előadásokat tartott. A szívből nevető gyerekek néhány órára képesek voltak elfelejteni a bombázás borzalmait. Igazi ünnep volt, ajándékokkal és játékokkal, meglepetésekkel, színészekkel és barátokkal.

Valentina Ocseretenko

Ukrán Diabétesz Szövetség

A cukorbetegek érdekvédelmét meghirdető lelkes csoport még a szovjet időkben kezdte meg tevékenységét. 1988-ban Harkivban megalakult az első állami szervezet a cukorbetegek jogainak védelmére. Ez nemcsak a cukorbetegek első szövetsége, hanem az első nem kormányzati betegszervezet is volt. A mozgalom akkor indult, amikor az emberek először hallottak a fejlődés új útjairól és a demokratikus rendszer lehetőségeiről.

1993-ban hivatalosan is megalakult az Ukrán Diabétesz Szövetség (UDF), amely 1996 óta tagja a Nemzetközi Diabétesz Szövetségnek (IDF). Ez volt a szervezet sikeres működésének a kulcsa, különösen a Brit Diabétesz Szövetséggel való sikeres testvéri kapcsolat miatt. Jelenleg az Ukrán Diabétesz Szövetség egy erős nemzetközi diabetológiai mozgalom része.

Illusztráció

Az UDF 1992 óta szervez projekteket a cukorbeteg-ellátás javítása, a betegek terápiás oktatásának elősegítése érdekében. 1993-ban az UDF kezdeményezésére és a Brit Diabétesz Szövetség támogatásával megalakult az első diabéteszes láb klinika. A cukorbetegség-szűrési projektek 1996-ban kezdődtek; 2013-ban indult a Színes világot látni mobil projekt, amely a diabéteszes retinopátia szűrését végzi.

A szervezet kezdeményezte 2012-ben a DiaEuro futsal-Európa-bajnokságot, amelyhez azóta már 22 európai ország csatlakozott, többek között Magyarország is.

Megjelent a diabetes2022/3. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!