Szerző: Mázi Miklós Feltöltés dátuma: 2022.08.08.

Mi is van benne?

Beszéljünk az EESZT-ről

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felhőalapú egészségügyi informatikai rendszer, amely 2017. november 1. óta működik. Nagyon sokan hozzáférhetnek: állampolgárok, köz- és magánszolgáltatók, a háziorvosoktól az egyetemi klinikákig. Célja, hogy minden magyar állampolgár egészségügyi adatai egy helyen szerepeljenek.
Szerte Európában vannak hasonló megoldások, de olyan kiterjedt egészségügyi informatikai rendszer, amilyen Magyarországon ma működik, még nincs másutt.

EESZT lakossági portál: https://eeszt.gov.hu
EESZT lakossági portál: https://eeszt.gov.hu

Az EESZT „fülei”

A legismertebb az e-recept, amely a hagyományos recepteket váltotta, váltja ki. Megkönnyíti az életünket: ha nem akarunk találkozni az orvossal, csak a megszokott gyógyszerünkre van szükségünk, nem kell elmenni a rendelőbe a papíralapú receptekért. Tavaly november óta a gyógyászati segédeszközök is felírhatók e-receptre.

Az egészségügyi dokumentumok is felkerültek az EESZT-be, a különböző egészségügyi szolgáltatók – bizonyos korlátozásokkal – hozzá tudnak férni a megjelent betegek egészségügyi dokumentációjához.

Az eseménykatalógusban az orvosi látogatások listája szerepel, tehát követni lehet, hogy egy beteg mikor milyen egészségügyi szolgáltatóknál járt, ott mit végeztek vele. Ez leginkább egy kórházi bentfekvés esetén lehet fontos. Az egészségügyi menedzsment ezen ismeretek birtokában komplett beteg-életutakat tud végigkövetni. Ebből pedig komoly következtetéseket lehet levonni a szükséges egészségügyi fejlesztésekkel kapcsolatban, megmutatja például azt is, hol kevés a kapacitás.

Az e-beutaló hasonlít az e-recepthez, elektronikusan lehet felírni ellátásokat, így a fogadó szolgáltató előre tud kalkulálni, időt beosztani és megmondani, az adott beteg mikor jelenjen meg a szakrendelésen.

Az e-profil a ritkán változó egészségügyi adatokat tartalmazza, például az allergiákat, a krónikus betegségeket, mint a diabétesz. Ezek befolyásolják az elvégezhető vizsgálatokat, a terápiát. Sürgősségi ellátás esetén, amikor nincs idő sok vizsgálatot elvégezni, komoly jelentősége van annak, hogy az e-pro­fil­ból tud tájékozódni az orvos.

A digitális önrendelkezés nélkül nem lehetett volna bevezetni a rendszert. Ez az állampolgárok számára jelent védelmet.

Mindenki szerepel benne

Az EESZT-ben minden olyan állampolgár szerepel, aki TAJ-számmal rendelkezik. A TAJ-szám az első azonosítási adat, amellyel be kell lépni. Van egy másodlagos ellenőrzési mód: csak azok tudnak belépni az oldalra, akik ügyfélkapuval rendelkeznek. (Ma Magyarországon megközelíti az 5 milliót az ügyfélkapuval rendelkezők száma.) Aki nem rendelkezik ügyfélkapuval, szintén hozzájuthat a róla tárolt információkhoz. Bármelyik kormányablak ügyintézője – az állampolgár felhatalmazása alapján – kinyomtatja a kért adatokat.

A lakossági portál első oldalán találjuk a digitális önrendelkezéssel kapcsolatos lehetőségeinket.

Digitális önrendelkezés

Minden adat, amelyet az EESZT tárol, az állampolgár tulajdona, ő dönthet, mit enged, mit nem. Korábban is volt ilyen lehetőségünk. Amikor egy szakrendelőben megkaptuk a vizsgálatról, az orvosi beavatkozásról szóló dokumentumot, eldönthettük, hogy egy következő vizsgálatra elvittük-e magunkkal, bemutattuk, vagy sem. Az EESZT-n belül is dönthetünk erről.

Amikor a nyilvántartás elkészült, alapállapotként minden személynél ez szerepelt: „minden kezelőorvos hozzáfér az adataimhoz”. Azonban van néhány szakterület, ahol csak a megfelelő szakvizsgával rendelkező kezelőorvos férhet hozzá az adatokhoz, például a pszichiátriai adatokat csak pszichiátriai szakvizsgával rendelkező orvos láthatja.

Az önrendelkezésünk lehetőséget biztosít, hogy szigorítsunk vagy tágítsunk az alaphelyzeten. Dönthetünk úgy például, hogy bármelyik orvos hozzáférhessen a pszichiátriai leletünkhöz is. De dönthetünk úgy is, hogy a belgyógyászati adatainkat csak belgyógyász szakvizsgával rendelkezők láthassák.

Kitilthatunk bizonyos típusú intézményeket, bizonyos típusú dokumentumokat. Ilyen bonyolult önrendelkezést nagyon kevesen jelöltek be eddig, a statisztika szerint csupán az állampolgárok 1 százaléka.

Van egy, a jogszabályok előírásai miatt a rendszerbe került lehetőség, a hozzáférést tiltó állapot választása. Annak, hogy valaki minden adat használatát tiltsa, nincs sok értelme. Aki így dönt, nem méri fel, hogy a nyilvántartott adatoknak milyen jelentősége van a gyógyításban. A hosszú távon nem változó e-profil adatoknak a feltöltését is megtilthatja az állampolgár, de ennek szintén nincs értelme, adott esetben gondot okozhat, ha az orvos nincs tisztában a krónikus betegségünkkel.

Egyedi hozzáférési engedélyeket is tudunk adni. Ha mondjuk rossz tapasztalataink voltak egy intézményben, ezért letiltottuk a hozzáférésüket, de később mégis el kell mennünk oda, adhatunk alkalmi, 24 órás hozzáférési jogosultságot.

Személyes adatainkat is kezelhetjük az oldalon, valamint megadhatjuk az értesítendő személy elérhetőségeit. Meghatalmazást adhatunk az EESZT-ben tárolt adatok kezelésére, a képviseleti jogosultságra, ez utóbbit azonban csak a kormányablakban lehet megtenni.

Mindent rögzít

Az Adatkezelési napló rögzít minden tevékenységet, amely az EESZT-ben történik. Az Eseménynaptárban minden korábbi orvosi vizsgálatot, dokumentumot visszakereshetünk, megnézhetjük, hogy hova, mikorra van beutalónk. Az e-receptek állapotát is vissza tudjuk keresni, mit váltottunk ki, mi az, amit még nem.

Az EESZT-n belül az Egyéb funkciók alcím alatt leginkább a COVID-járvánnyal kapcsolatos információk találhatók, oltások, oltási igazolványok. Itt találhatjuk az aktuális híreket és a gyakori kérdéseket is.

Részletes információk az EESZT-vel kapcsolatban: https://e-egeszsegugy.gov.hu

Mázi Miklós

Megjelent a diabetes2022/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!