Feltöltés dátuma: 2022.05.16.

Május a vérnyomásmérés hónapja

Szívügyünk a magas vérnyomás

A felnőtt lakosság több mint egynegyedét érinti a magas vérnyomás, amikor az erek falára túl nagy nyomás nehezedik a benne keringő vér felől, ezért a szívnek sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa a megfelelő keringést. A magas vérnyomás legalább olyan alattomos betegség, mint a diabétesz, hiszen nagyon sokáig nincsenek észrevehető tünetei.
Sajnos azonban más kapcsolat is van a két betegség között: kialakulásukban számos közös tényező játszik szerepet, együttes jelenlétük pedig a vesebetegség és a szívinfarktus kockázatát is a többszörösére emeli.

Illusztráció

Felelősséggel önmagukért

Egyes felmérések szerint a 2-es típusú cukorbetegek 90 százaléka küzd magas vérnyomással! Sokan azonban csak akkor kezdenek odafigyelni rá, amikor már megtörtént a baj, és esetleg vissza nem fordítható egészségkárosodás alakult ki. Természetesen mindenkinek joga van elhanyagolni saját egészségét.

Azok számára azonban, akik törődnek vele, felelősséget éreznek önmagukért és családjukért – a krónikus betegségek érintik családtagjainkat is, hiszen rájuk vagyunk utalva, ők segítenek és kísérik végig küzdelmeinket –, folyamatosan igyekszünk jól érthető tájékoztatást nyújtani különböző programjainkon és elsősorban a keddenként élő műsorral jelentkező DiabPont adásokon keresztül. (Az egyes adások témáiról és az adáshoz történő csatlakozás lehetőségeiről a www.ceosz.hu honlapon vagy a CEOSZ tagszervezeteitől tájékozódhat.)

Május: a vérnyomásmérés hónapja

2018 óta május a nemzetközi vérnyomásmérés hónapja. Ezt a kezdeményezést a CEOSZ is teljes mértékben támogatja, ezért május folyamán kiemelt figyelmet fordítunk a magas vérnyomás témájára – elsősorban természetesen a cukorbetegség szempontjából.

Ennek érdekében a májusi DiabPont adások témája a magas vérnyomás lesz olyan kiváló előadók tolmácsolásában, mint dr. Járai Zoltán professzor (a Magyar Hypertonia Társaság elnöke), dr. Nemcsik János (a Magyar Hypertonia Társaság főtitkára), dr. Ádám Ágnes (a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja) és dr. Bogdány Claudia (a budapesti Honvéd Kórház érsebész szakorvosa).

A május 28-án megrendezésre kerülő „Botra fel!” nordic walking séta keretében valamennyi helyszínen lehetőség lesz szakszerű vérnyomásmérésre. A mért adatok pontosságát a Hartmann-Rico Hungária Kft. által forgalmazott VEROVAL vérnyomásmérő készülékek szavatolják.

Tippek a magas vérnyomás megelőzéséhez

A napi rutinunkba iktatott apró változások is hatalmas eredményt hozhatnak, ha rendszeresen végezzük őket.

Csökkentsük a napi sófogyasztást! A CEOSZ dietetikus szakértője, Zalai Noémi remek tanácsokkal lát el minden érdeklődőt az egészséges táplálkozással kapcsolatban.

Iktassunk be naponta 20 perc intenzív testmozgást! Ez lehet egy tempósabb séta, nordic walking, úszás, de jó szívvel ajánljuk a DiabPont adások utolsó 40 percében szakképzett edző irányításával végezhető könnyített jógát, amelyet kezdők is bátran kipróbálhatnak!

Kerüljük vagy csökkentsük a stresszt azáltal, hogy minden nap végzünk valamilyen számunkra kedves és kellemes kikapcsolódást nyújtó tevékenységet! A CEOSZ „Lélek-Kertész” programja például kiváló lehetőséget kínál akár a lakáson belüli kertészkedésre.

Aludjunk jól! A kellő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen a megfelelő vérnyomás biztosítása érdekében. Ez a CEOSZ DiabPont adásaiban rendszeresen felmerülő téma, amelyhez a szakértők remek tanácsokat is nyújtanak.

Mérjünk! A helyes technikával és megfelelő eszközzel végzett rendszeres vérnyomásmérés bárki számára elsajátítható és jelentős segítséget nyújt ahhoz, hogy egészségesebben élhessünk.

Megjelent a diabetes2022/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!