„Hagyományos” levesek
Lestyános csorbaleves
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
316 kcal | 17 g | 21 g | 15 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 g sertéscomb,
- 200 g sárgarépa,
- 150 g karfiol,
- 150 g zöldbab,
- 100 g vöröshagyma,
- 100 g burgonya,
- 100 g petrezselyemgyökér zölddel (vagy plusz fél csokor petrezselyemzöld),
- 100 g zeller,
- 30 g paradicsompüré,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 10 ml olívaolaj,
- 2 ek. lestyán,
- 10%-os ecet vagy friss citromlé (ízlés szerint),
- őrölt pirospaprika,
- őrölt feketebors,
- só.
A húst megtisztítjuk, az erősebb ínakat eltávolítjuk róla, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és egy megfelelő méretű fazékban, felhevített olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt és aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a húst, és míg ki nem fehéredik, kevergetjük. A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megmossuk, meghámozzuk (a héját nem dobjuk ki, mert ebből egy finom, ízes alaplevet főzünk). Kockára vagy tetszés szerinti formára vágva hozzáadjuk a húshoz, átforgatjuk, és amikor a zöldség is átmelegedett, felöntjük az alaplével. Ha szükséges, annyi vízzel pótoljuk, míg teljesen el nem lepi. Alacsony lángon főzzük, majd hozzáadjuk a fűszereket és a petrezselyemgyökérről leszedett zöldjét. Amikor a zöldségek félkész állapotban vannak, a karfiolt rózsáira szedjük, a burgonyát meghámozzuk és kockára vágva a zöldbabbal együtt hozzáadjuk a leveshez. A leves tetején lévő, kicsapódó zsiradékra rászórjuk a fűszerpaprikát, és mikor feloldódott, elkeverjük. Sózzuk és egy kis ecettel ízesítjük a levest, majd kóstolunk. Készre forraljuk és forrón tálaljuk.