Feltöltés dátuma: 2022.05.05.

„Hagyományos” levesek

Lestyános csorbaleves

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
316 kcal 17 g 21 g 15 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 g sertéscomb,
  • 200 g sárgarépa,
  • 150 g karfiol,
  • 150 g zöldbab,
  • 100 g vöröshagyma,
  • 100 g burgonya,
  • 100 g petrezselyemgyökér zölddel (vagy plusz fél csokor petrezselyemzöld),
  • 100 g zeller,
  • 30 g paradicsompüré,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 10 ml olívaolaj,
  • 2 ek. lestyán,
  • 10%-os ecet vagy friss citromlé (ízlés szerint),
  • őrölt pirospaprika,
  • őrölt feketebors,
  • só.

A húst megtisztítjuk, az erősebb ínakat eltávolítjuk róla, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és egy megfelelő méretű fazékban, felhevített olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt és aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a húst, és míg ki nem fehéredik, kevergetjük. A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megmossuk, meghámozzuk (a héját nem dobjuk ki, mert ebből egy finom, ízes alaplevet főzünk). Kockára vagy tetszés szerinti formára vágva hozzáadjuk a húshoz, átforgatjuk, és amikor a zöldség is átmelegedett, felöntjük az alaplével. Ha szükséges, annyi vízzel pótoljuk, míg teljesen el nem lepi. Alacsony lángon főzzük, majd hozzáadjuk a fűszereket és a petrezselyemgyökérről leszedett zöldjét. Amikor a zöldségek félkész állapotban vannak, a karfiolt rózsáira szedjük, a burgonyát meghámozzuk és kockára vágva a zöldbabbal együtt hozzáadjuk a leveshez. A leves tetején lévő, kicsapódó zsiradékra rászórjuk a fűszerpaprikát, és mikor feloldódott, elkeverjük. Sózzuk és egy kis ecettel ízesítjük a levest, majd kóstolunk. Készre forraljuk és forrón tálaljuk.

Megjelent a diabetes2022/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!