Feltöltés dátuma: 2022.06.05.

A koronavírus-fertőzés hatásai

Most, hogy a járvány visszaszorulni látszik, több figyelem juthat a hosszú távú következményeire. Ezek közé tartoznak az úgynevezett long-COVID tünetei is, azok a panaszok, amelyektől a fertőzésből kigyógyultak akár hónapokkal később is szenvedhetnek. Ilyenek a nehézlégzés, a fáradékonyság, a koncentráció képességének csökkenése vagy éppen az alvászavarok. Ha a lehetséges következmények listáját nem is ismerjük teljesen, azt már tudjuk, hogy ezek enyhe lefolyású betegség után is visszamaradhatnak. Vagyis nem csupán azokat fenyegetik, akik a COVID-fertőzést nagyon megszenvedték.

Van már kutatási tapasztalat, hogy melyek azok a körülmények, amelyek a long-COVID kialakulását valószínűbbé teszik. Yapeng Su és munkatársai a Cell című szaklapban 2022 januárjában publikálták eredményeiket: négy kockázatnövelő tényezőt találtak. Ezek egyike, ha a COVID-fertőzöttek egyúttal 2-es típusú diabétesztől is szenvednek. A COVID–diabétesz kapcsolat egy másik szálára már a korábbi járványtapasztalatok is utaltak. Nevezetesen arra, hogy a COVID-fertőzés hajlamos megzavarni a vércukor-szabályozást, s így átmeneti vagy tartós diabéteszt előidézni.

A Yapeng Su vezette csoport cikkével nagyjából egy időben jelent meg a Modenai Egyetemi Kórház munkatársainak tanulmánya az Open Forum Infectious Diseases folyóiratban. Ők a COVID-fertőzés után megszaporodó (nem alkoholos) zsírmáj-esetekre hívták fel a figyelmet. Az általuk megfigyelt betegcsoportban azt találták, hogy a COVID-fertőzésből való kigyógyulást követő néhány hónapban közel ötven százalékkal nőtt az ilyen anyagcsere-betegségben szenvedők aránya. A „nem alkoholos zsírmáj” kialakulása során egyre több zsír rakódik le a májban (ahol egyébként semmi keresnivalója), ez állandósítja a gyulladást, ami hegesedéssel is járhat, rontva a szerv működését. Legrosszabb esetben a folyamat vége májzsugor, esetleg májrák.

De ha még nem is ennyire végletes a kimenetel, a zsírmájjal nő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is. Különösen, hogy a „nem alkoholos zsírmáj” gyakran jár együtt magas vérnyomással, diabétesszel, koleszterinproblémákkal, elhízással, amelyek maguk is kikezdik a keringést, pusztítják az érrendszert. Ez a gyakori együttjárás azt is jelenti, hogy akinél diagnosztizálták valamelyiket, indokolt éberebben szűrni a többit is.

Az idézett friss kutatások arra utalnak, hogy a COVID-on átesett cukorbetegek esetében többszörösen is érdemes figyelni a nem alkoholos zsírmáj-betegség szűrésére. A korai felismerés itt is könnyebbé teszi a kezelést. Ennek lehetőségeit néhány hete a Medical Online is áttekintette. Ott úgy fogalmaztak: „A jelenlegi legfőbb kezelési lehetőség az életmód megváltoztatása, beleértve az étrendet és a kellő mennyiségű testmozgást.” Legfontosabb a túlsúly csökkentése, a testtömeg normalizálása. Korábbi vizsgálatok eredményét felidézve írják, hogy 7 százalékos testsúlycsökkenéssel számottevően javítható a (zsír)máj állapota.

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.
AI/1/1/PRART/C/2022/01v.

Megjelent a diabetes2022/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!