Feltöltés dátuma: 2022.04.18.

Magyar kutatási eredmény

Krónikus sebek ellátását segítő mesterséges intelligencia

Illusztráció

A krónikus sebbel élő betegek ellátása jelentős terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, mivel a körülbelül 200 000 ezzel küzdő honfitársunk folyamatos kezelésre, átlagosan kétnaponkénti kötözésre szorul. Ha a seb állapota változik, a kötszer típusát érdemes váltani.

Ebben a döntésben segít az a mobilapplikációval egybeépített mesterséges intelligencia, amelynek prototípusát a közelmúltban mutatták be. A klinikai próbák után, vélhetően az év során lesz elérhető e termék az ápoló szakszemélyzet számára.

A mesterséges intelligencia az orvosok szaktudását bocsátja az ápolószemélyzet közvetlen rendelkezésére a mobiltelefonos applikáció segítségével, a seb állapotának változása szerint mindig a gyógyulást legjobban elősegítő kötszertípusra javaslatot téve.

A mesterséges intelligencia matematikai alapjai című hároméves kutatás eredményeképpen az applikációt a közelmúltban a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a MedInnoScan Kft. együttműködésében mutatták be. A kutatáshoz szükséges 5500 páciensről készült 220 000 kép összegyűjtésében országos összefogással mintegy 70 intézmény vett részt.

Megjelent a diabetes2022/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!