Feltöltés dátuma: 2022.04.27.

Futóedzés

Hol jobb futni: terepen vagy futópadon?

A mozgás adott, a kérdés csak az, hogy hol jobb: futópadon (akár télen is, amikor kint tombolnak a mínuszok) vagy a szabadban gyűjteni a kilométereket? Valóban jobb a futópad az ízületeknek? Hatékonyabb, ha szabadtéren készülök a versenyemre? Mindebből mit érez meg a vércukorszintem?

Illusztráció

A tér különbözik, de a mozgás ugyanaz: kardioedzést végzünk. Terheljük az izmainkat, ízületeinket, pörög a pulzus, ég a kalória. Ahhoz, hogy megértsük a kinti és benti futás lényegét, ismernünk kell előnyeiket és hátrányaikat.

A benti futás előnyei

A téli hónapokban erős motiváció kell ahhoz, hogy a futócipőt ne dobjuk be a szekrénybe és folytassuk a hobbinkat, amit az év nagy részében űzünk. Aki ráveszi végül magát, hogy edzőterembe menjen, és egy futópadon akár egy órán át a szemközti falat (vagy másokat, szerencsés esetben az utcára néző ablakot) bámulja, a következő tényezőkkel találkozhat:

  • Megszűnik az időjárás hatása: nyáron a légkondi, télen a központi fűtés csábítja a sportolni vágyókat a terembe.
  • Futópadon könnyebb futni: a szalagon való mozgás csökkenti az ízületekre gyakorolt hatást. Biztonságosabb, mivel mindig világos van és nem csúszik a talaj. Lépj kisebbeket, növeld a lépésszámot, így futásodat gazdagítani tudod!
  • Tempószabályozás: segíthet kialakítani az egyenletes futást, mivel a sebességet te állítod be. Intervall edzésekhez kifejezetten alkalmas.
  • Cukorbetegeknél fontos, hogy mindig legyen kéznél mozgás közben gyorsan felszívódó szénhidrát. A kis üdítőt, szőlőcukrot, gumicukrot nem kell a ruha különböző zugaiba bezsúfolni, a futópadon elöl van elég hely, ahol minden kényelmesen elfér.
  • Hosszabb távokat is le lehet gyűrni a futópadon: legalább közben kipróbálhatod, milyen, ha lassítás nélkül frissítesz.
  • Ha hiányzik a lejtő vagy az emelkedő, a futógép képes azt is szimulálni: százalékban meg lehet adni, mennyit emelkedjen vagy lejtsen a szalag.

A benti futás hátrányai

A beltéri futás azért más érzést nyújt, mint a szabadban való hosszú futás. Nem meglepő, hiszen az edzést nagymértékben megkönnyíti a folyamatosan mozgó futószalag. Ezért néz ki másképp a futótechnika bent, mint kint. A padon való futás kevésbé veszi igénybe a bokát, ami nem ütközik olyan erőteljesen a talajjal, ezáltal a futólépés hossza is rövidebb lesz. Egy idő után monotonná válhat, mivel nem kell irányt változtatni, kikerülni egy-egy lassabb futótársat.

A kinti futás előnyei

„Rossz időjárás nem létezik, csak rossz felszerelés” – mondja az egyszeri futó. Ha nem félsz az időjárás elemeitől, az edzőterem havi bérleti díját is megspórolhatod, és még más előnyre is szert tehetsz:

  • Az irodában (ami akár otthon is lehet) töltött hosszú nap után a friss levegő energiával tölt fel.
  • A futás összehozza az embereket: egy kültéri edzés alkalmával a barátaiddal is tudsz találkozni.
  • Ha kint edzel, nem jössz haza üres kézzel: nemcsak az állóképességed, de a D-vitamin-szinted is növelheted.
  • A test számára új kihívás lehet egy lankásabb, erdős, mászósabb terep. Segít a koordinációban, valamint több izmot is megmozgat egyszerre egy jó terepfutás.

A kinti futás hátrányai

Aki benti futó és nem szeret kint lenni, az tudja, hogy kint sötét van és hideg, nagyobb a valószínűsége a sérülésnek (útpadka, fadarab, gödör, csúszásveszély). Nem beszéltünk még a személyes biztonságról. Függetlenül attól, hogy hol futsz, veszélybe is kerülhetsz.

Ügyelj arra, hogy mindig jól világított útvonalon haladj, ha kint sötét van, fuss pároddal, haveroddal, hogy legyen társaság veled! Sokan szeretnek zenével futni, viszont biztonságosabb, ha hallod, mi zajlik körülötted.

Illusztráció

Hol lehet több kalóriát égetni?

Ami az anyagcserét illeti, mindegy, hogy bent vagy kint vagy. Mindkét helyen nagyon jól lehet mozogni.

Mi a helyzet a vércukorszinttel?

Minden cukorbeteg amatőr vagy profi sportoló tudja, hogy mozgás előtt kötelező vércukrot mérni.

Ha kevesebb, mint 5,6 mmol/l: alacsony ahhoz, hogy elkezdd az edzést. Egyél 15–30 gramm szénhidrátot, 10 perc múlva már biztonságos tartományban leszel. Azok a cukorbetegek, akik rendszeresen sportolnak, azt tapasztalják, hogy az edzés előtti ideális vércukorszint 6–8 között szokott lenni.

Ha 5,6–13,9 mmol/l közé esik: zöld a lámpa, indulhat a mozgás, ez már megfelelő tartomány. Ha magas vércukorszinttel kezded a futást, könnyebben kerülhetsz dehidratált állapotba.

Ha 13,9 mmol/l vagy magasabb: veszélyzóna. Ketoacidózis léphet fel, ekkor túl magas a szervezetben lévő ketontestek száma. A ketontestek felszaporodása arra utal, hogy a szervezetben a zsírok lebontása került előtérbe. Ez egészséges emberek esetében is előfordulhat, ha a szervezet nem jut elég szénhidráthoz (pl. éhezés, szigorú diéta), diabéteszes betegeknél viszont inzulinhiányra utal. A ketoacidózis megelőzése érdekében csak a magas vércukorértékek korrekciója után javasolt a sport elkezdése.

Ami a vércukorszintet illeti, mindegy, hol fut az ember: a végeredmény mindenképpen vércukorszint-csökkenés lesz. Azért az adrenalin képes megdobni a cukrot, így egy benti kényelmesebb futás biztonságosabb érzést nyújthat, mivel nem kell aggódni az időjárási viszonyok, a biztonság miatt. De ahogy mondani szokták, a puding próbája az evés: minél változatosabban futsz, annál jobban tudod kitapasztalni, hol és mikor esik számodra a legjobban. Ha kinti futó vagy, a futópad legyen egy mankó, egy társ, amihez bármikor nyúlhatsz.

Termul Helga

Megjelent a diabetes2022/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!