Feltöltés dátuma: 2022.02.11.

Cukorbetegélet Debrecenben

Hajdúsági Diabétesz Egyesület

Debrecenben dr. Neuwirth Gyula diabetológus szakorvos az évek óta hozzá járó, főleg 1-es típusú cukorbetegek körében szorgalmazta a cukorbetegklub létrehozását. Bízott abban, hogy az elméleti és gyakorlati tudásunkat egymásnak átadva, folyamatosan tanulva hasznára leszünk a gyógyításban és a prevencióban egyaránt. Kit gyorsabban, kit többszöri rábeszélés után győzött meg ennek fontosságáról.

Nem szeretnénk lemaradni

1991-ben néhány fővel létrehoztuk Hajdú-Bihar megyében az első diabéteszklubot. A létszám folyamatos növekedésével később felmerült az igény az egyesületi forma iránt, ahol a betegek oktatásán kívül érdekvédelmi tevékenység is folyik. A jelenlegi 150 fős létszámon belül 15-en vagyunk kizárólag inzulinnal kezelt 1-es típusú betegek.

Pont a napokban merült fel a kérés Neuwirth doktor felé, hogy tartson kizárólag 1-es típusúaknak szóló előadást, mert annyi új dolog van a kezelésben, hogy nem szeretnénk lemaradni. Egyetértve velünk már meg is tartotta előadását a hipoglikémiáról, amelyet a 2-es típusúak csodálkozva hallgattak. De tájékoztatást kaptunk az új inzulinterápiákról és a szenzoros vércukormérés lehetőségeiről is.

1992-ben – egy évvel a MACOSZ után – bírósági bejegyzésre került a Hajdúsági Diabétesz Egyesület. A létszám folyamatosan nőtt, fél év alatt túllépte a 100 főt, jelenleg is 120–150 fő között tartjuk a létszámot. Hamar híre ment a városban, hogy az egyesületünkben hasznos előadásokat lehet hallgatni, megünnepeljük a diabétesz világnapját, a karácsonyt és szervezünk farsangi bulit. Ez utóbbit a mai napig emlegetik a tagok. A vezetőség és a Búzavirág dalkörünk mindig jó példával jár elöl a jelmezes bemutatón, de csináltunk vidám, ám hasznos vetélkedőket, diétás sütemények versenyét. Ennek hírére hívtak meg bennünket a hajdúszováti süteményfesztiválra, ahová természetesen cukormentes finomságokkal érkeztünk. De a többi kistérségi meghíváshoz hasonlóan itt is mértünk vércukrot és vérnyomást.

file
Neuwirth Gyula főorvos úr születésnapi köszöntése a 2018. évi farsangi rendezvényünkön

Kirándulások

Mondhatjuk, hogy hagyomány már egyesületünkben, hogy évente két alkalommal autóbuszos kirándulást szervezünk. Jártunk szűkebb hazánkban a Hortobágyon (ahol a kitelepítettek emlékhelyét kerestük fel), Balmazújvárosban, Veres Péter író szülőházában (amelyet húga, Nádasdy Juliska néni mutatott meg), Nagyhegyesen (a gázkitörés óta rohamosan fejlődő kisközségben, ahol a polgármester kiadós ebéddel várt bennünket). A körút befejezéseként Hajdúszoboszlón jártunk, s rá kellett jönnünk, hogy a közelben is van rengeteg, számunkra még ismeretlen látnivaló. Hasonló nagy élményt jelentett a nagykárolyi és egri kirándulás. Régi emlékeink közé tartozik az ópusztaszeri Feszty-körkép felkeresése és a mátraderecskei mofetta. A Tisza-tavi kirándulás a természetbe való visszatérést jelentette a városlakó tagjainknak. Emlékezetes, amikor a budapesti EGIS gyógyszergyár gyártási folyamatait ismerhettük meg.

A COVID-járvány miatt sem maradt el a kapcsolattartás tagjainkkal. A vezetőség telefonon igyekezett mindenkit utolérni, és még azt is felvállaltuk, hogy a CEOSZ és az egyesületünk karácsonyi csomagját mindenkihez eljuttassuk. Rengeteg visszajelzést kaptunk, annyira meglepte a tagokat a figyelmességünk.

Ez évi kirándulásunk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelénybe vezetett, ahol a nemrég felújított kastélyt csodálhattuk meg, majd Szinpetriben a világ legnagyobb könyvét, amelyet Varga Béla készített. Nyaranta sportos összejöveteleket szoktunk szervezni, felváltva a berettyóújfalui és a nyíregyházi testvéregyesületekkel: együtt főztünk, együtt töltöttük az időt vetélkedőkkel, sportjátékokkal. Ezért nagyon nehéz most feldolgozni, hogy mindkét egyesület vezetőjét elvesztettük.

Hivatalos utazásainkat megpróbálom csokorba szedni: elnökünk, Balog János több alkalommal vett részt az egyesületi elnökök tanácskozásán. A világnapi rendezvényeken igyekszünk képviseltetni magunkat. Kétszer voltunk Győrben, minden évben a Budapesti Fonóban, a Civil Fórumon. Itt jegyzem meg, hogy dr. Neuwirth Gyula főorvos úr itt vehette át 2017-ben a Lang Gusztáv-díjat, a két 50 éves és három 25 éves Joslin-díjasunk is itt kapta meg kitüntetését. Egerbe, Nyíregyházára, Berettyóújfaluba már hazajártunk a világnapokon. Nagyszerű fogadtatásban volt részünk Gyulán, Törökszentmiklóson, Békéscsabán.

file
Az első „síjárók”

Célunk az érdeklődés fenntartása

Két alkalommal rendeztük mi az országos világnapot: az egyiket az Arany Bika Hotel nagytermében, a másikat az egyetemi kampuszon több mint 900 résztvevővel. A különböző támogatók közül ki kell emeljük dr. Neuwirth Gyula főorvosunk szervezésbeli és anyagi segítségét, hiszen A Cukorbeteg Is Teljes Értékű Ember Alapítványtól évente kapunk rendszeres támogatást. Sajnos a nagyüzemek megszűnésével komoly problémát jelent az anyagi támogatások csökkenése, ennek pótlására pályázatokat nyújtunk be több-kevesebb sikerrel, az szja 1 százalékának elnyerése érdekében is mindent elkövetünk. Csatlakoztunk a CEOSZ tagságához, és örömmel vettük a szövetség ötletét: tanuljunk meg szakember segítségével nordic walkingozni, és gyakoroljuk rendszeresen. Egyik vezetőségi tagunk ezt felvállalta, és nagyon jó eredményekről számol be a vércukor alakulását illetően. Egyesületünk tervei közt szerepel, hogy botok vásárlásával segítse a rendszeresen mozogni vágyókat.

Csatlakoztunk a CEOSZ „cukorbomba” akciójához, amelynek egyik helyszíne éppen Debrecen volt. Tagjaink közül sokan – akik rendelkeznek megfelelő digitális felszereléssel – rendszeresen csatlakoznak az online programokhoz is.

Szeretném kiemelni a rendezvényeink közül a 25 éves évfordulónkat. Elnökünk felosztotta a feladatokat, bevonta állandó segítőnket, Neuwirth főorvos urat és felkereste sok ismerősét. Ennek a nagy összefogásnak köszönhetően színvonalas, jól szervezett és lebonyolított ünnepségünk volt. Elkészült két nagyméretű plakátunk és a 25 év képekben című könyv, amelyet minden tagtársunk megkapott emlékbe.

A klinika alapellátási intézményével együttműködve, egészségfelmérés céljából valamennyi tagunk részt vehetett szemészeti és hallásvizsgálaton. A debreceni mozgássérültek meghívására Létavértesre látogattunk, ahol egészségnap keretében végeztünk szűréseket, tartottunk prevenciós előadást. A nyugdíjasklub a nyugdíjashónapra invitált meg bennünket, amelynek keretében hallhattunk novella- és versfelolvasást, gitármuzsikát, kórusmuzsikát.

A vakok- és gyengénlátók szövetségével is kialakítottunk egy jól működő kapcsolatot, hiszen sok látássérült ember érintett a cukorbetegségben: voltunk sportnapon, a fehér bot ünnepén az irodalmi műsor összeállításához nyújtottunk segítséget, legutóbb pedig a filmklub narrációs előadása jelentett nagy élményt.

Egyesületünk régi hagyománya, hogy az országos vezetőséget és cukorbeteg társainkat rendszeresen tájékoztatjuk életünkről a Diabetes magazin hasábjain. Tagjaink nagyon örülnek, ha velünk kapcsolatos cikket fedeznek fel az újságban.

További célunk az elkövetkező években az érdeklődés fenntartása, a színvonalas egyesületi munka biztosítása. Ebben valamennyi tagunk támogatását és aktív részvételét várjuk.

Pintérné Nagy Erzsébet

Megjelent a diabetes2021/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!