Feltöltés dátuma: 2021.12.26.

Gyógynövények és a diabétesz

Jelenleg itthon nincsen gyógyszerként törzskönyvezett gyógynövény-készítmény, amit cukorbetegségben vagy a vércukorszint csökkentésére lehet ajánlani. Léteznek viszont étrendkiegészítők és gyógyteák, amelyek régóta ilyen céllal alkalmazott, hagyományos gyógynövényeket tartalmaznak. A világ minden szegletéből több száz ilyen gyógynövényt lehetne összegyűjteni. Ezek közül akad 20–30 olyan, amelyet intenzíven kutatnak, és a modern, hatásmódot kutató vizsgálatok is ígéretesnek ítélnek. Néhány az eddig elvégzett – sajnálatosan kisszámú – klinikai vizsgálaton is bíztató eredményt mutatott. Ez azért nem meglepő, mert például az orvosi kecskerágó gyógynövényünk hatóanyagainak vizsgálata indította el azt a folyamatot, ami végül a 2-es típusú diabéteszben jelenleg leggyakrabban használt gyógyszer, a metformin nevű hatóanyag megszületéséhez vezetett.

Illusztráció

Hol van a helye a gyógynövényeknek a modern terápiában?

Képzeljük el piramisként a cukorbetegség kezelését! Az alap megépítése fárasztó feladat: optimális szénhidrátbevitel szigorú diétával, valamint az ideális testsúly elérése, megközelítése sporttal és diétával. A következő emelet, ami erre az alapra épül, a vércukor normál szintre való beállítása gyógyszeres terápiával, orvosi segítséggel. Ezek után következnek az étrendkiegészítők és gyógyteák, valamint a speciális vitaminkészítmények, amelyek nem mindent gyógyító csodaszerek, de sokat segíthetnek a betegség egyensúlyban tartásában, a szövődmények megelőzésében.

A sok gyógynövény közül, amiről itt szó eshetne, kiemeltem néhányat, amelyek gyakori összetevői a készítményeknek, illetve több szakirodalmi adat áll mögöttük. A felsorolás közel sem teljes.

Fontos, hogy szakember segítségét kérjük a választásnál!

Egyrészt ezek a készítmények élettani hatással bírnak, ezért fontos az orvos, gyógyszerész bevonása, tanácsuk kikérése használatuk előtt. Például gyakoribbá válhat a hipoglikémia az alkalmazásuk alatt, emiatt mindenképpen fontos a vércukorszint gyakoribb ellenőrzése.

Másrészt nehéz eligazodni az étrendkiegészítők között megbízhatóság tekintetében, ezért én azt javaslom, hogy mindenképpen olyan terméket válasszunk, ami megbízható, (el)ismert és régóta a piacon levő gyártó terméke.

Ázsiai ginzenggyökér

Tradicionális kínai gyógynövény, már 800 évvel ezelőtt termesztették, ezzel az egyik legrégebb óta termesztett gyógynövény. A hagyományos kínai orvoslás gyengeség, étvágytalanság kezelésére, fizikai és szellemi teljesítményfokozóként és az öregedéssel együtt járó panaszok enyhítésére alkalmazza. Latin neve, a Panax jelentése: „mindent gyógyító”. Nem véletlenül tartották ezt a gyógynövényt az élet meghosszabbítójának.

A hatásmódot vizsgáló modern kutatások igazolták az antioxidáns, trombocitaaggregációt gátló (trombózist megelőző) és a daganatos sejtek szaporodását lassító hatását, valamint az általános erősítő, élénkítő, szellemi teljesítményt fokozó és immunstimuláns (köznyelven „immunerősítő”, azaz a fertőzések kivédésében fontos úgynevezett sejtes immunválaszt erősítő) hatását. Emellett vércukorszint-, koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő hatása is igazolt.

A ginzeng alapvetően biztonságosan alkalmazható gyógynövény, mellékhatások ritkán fordulnak elő a használata során. Nagy dózisban alkalmazva viszont például magas vérnyomás, kiütések, álmatlanság, hasmenés előfordulhat, koffeinnel együtt fogyasztva nagyobb valószínűséggel. A ginzeng szedésének maximálisan javasolt időtartama 3 hónap, mert hosszabb távon hatással lehet a hormonrendszerre. Fokozott figyelmet igényel a szedése cukorbetegek, vérnyomásproblémával küzdők és vérhígítót szedők esetében, a gyógynövény ugyanilyen irányú hatása miatt.

Fahéjfakéreg

A fahéj az egyik legrégebbi fűszernövényünk, már az egyiptomiak is használták, napjainkban fűszer- és gyógynövény, emellett élelmiszeripari és kozmetikai alapanyag. Hagyományosan emésztési zavarokban alkalmazták, görcsök, teltségérzet, felfúvódás, étvágytalanság esetén. Távol-Keleten a hagyományos orvoslás cukorbetegség, fogfájás esetén is alkalmazta. A hatásmódot kutató vizsgálatok antibakteriális és gombaellenes hatásúnak találták, az emésztési zavarok ellen is hatásosnak bizonyult. Klinikai vizsgálatok során eddig cukorbetegség esetében is biztató eredmények születtek, de még további vizsgálatok szükségesek.

Mellékhatásként allergiás reakciók jelentkezhetnek (bőrön és nyálkahártyán), nagy dózisú és tartós fogyasztása esetén állatkísérletekben májkárosodást figyeltek meg, és bár emberekben csak enyhe eltéréseket tapasztaltak, hosszú távon vagy nagy dózisban nem javasolt a fogyasztása.

Görögszénamag

Arab és trópusi országokban régóta ismert élelmiszer, fűszer. Gyógyításra már az ókori Egyiptomban is használták. A modern vizsgálatok a koleszterinszint- és a vércukorszint-csökkentő hatását igazolták, ezt főképpen a rosttartalmának köszöntheti, mert a rostok gátolják a koleszterin felszívódását. Fokozza az epesavak kiválasztását, ez is csökkenti a koleszterinszintet. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását a bélből, ezzel elnyújtják az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést. A hatásmódot vizsgáló kutatások szerint növeli az inzulinreceptorok számát és serkenti az inzulin elválasztását is. Mellékhatásként nagy dózisban fogyasztva teltségérzetet, puffadást okozhat.

Egyiptomiútifű-mag és -maghéj

Tradicionális indiai és kínai gyógynövény. Gyógyhatását magas rosttartalmának köszönheti, elsődlegesen székrekedés kezelésére és a székletürítés elősegítésére használatos. Ugyanakkor szintén a magas rosttartalom vízmegkötő képessége miatt a hasmenéses tünetek enyhítésében is jó szolgálatot tesz. A görögszéna magjához hasonlóan a koleszterin és epesavak megkötésével és a cukrok felszívódásának lassításával koleszterinszint- és vércukorszint-csökkentő hatású.

Mellékhatásokat nem megfelelő bevétel esetén okoz, fontos, hogy a bevételkor elegendő mennyiségű folyadékot kell egyidejűleg fogyasztani. Gyógyszerek, ásványi anyagok és vitaminok felszívódását is gátolhatja a rosttartalom, ezért fontos az ilyen készítmények és a gyógynövény bevétele között 1 órát várni. Ritkán allergiás reakció is előfordulhat.

Gurmarlevél

Indiában évszázadok óta ismert és cukorbetegségben alkalmazott ájurvédikus gyógynövény. Hagyományos alkalmazása során megfigyelték, hogy a leveleket elrágva elnyomja a cukor édes ízét, ezzel megszünteti az édességek utáni vágyat, ezért is hívják az indiai népi gyógyászatban cukorgyilkosnak. A hatásmódot kutató vizsgálatok szerint több úton is csökkenti a vércukorszintet. Egyrészt védő hatású az inzulint termelő béta-sejtekre, fokozza az inzulin elválasztását és növeli a sejtek cukorfelvételét, másrészt a bélben lassítja a cukor felszívódását, ezáltal csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet. Klinikai vizsgálatok alátámasztják a testsúlycsökkentő, vércukorszint-csökkentő hatásán kívül a triglicerid és koleszterin szintjét csökkentő hatását is. Biztonságosan alkalmazható gyógynövény, mellékhatások ritkán fordulnak elő a használata során. Vércukorszint-csökkentő hatása miatt hipoglikémia előfordulhat, ezért szorosabb vércukorszint-ellenőrzés szükséges a használata mellett!

Csodaszerek tehát a gyógynövények között sincsenek, de ahogy a természet patikája ihletet jelent a kutatóknak a gyógyszerfejlesztésben, számunkra is segítséget nyújthat a gyógyszeres terápia mellett és a szövődmények megelőzésében.

Dr. Kováts Boglárka klinikai gyógyszerész,
a CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2021/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!