Feltöltés dátuma: 2022.01.15.

Életmódi kezelés

Fitten az egészségért

A cukorbetegség kezelésének alapja – a nemzetközi és a hazai ajánlások szerint – az életmódkezelés. Ezen nem speciális tilalmakat és megszorításokat kell érteni: a diabéteszeseknek is az egészséges életmód szabályait kell követniük.

Illusztráció

A kampány weboldala: www.szivugyunkadiabetesz.hu

Megfelelő mozgás

A cukorbeteg csinálja azt, amit szeret, de abból azt a mennyiséget, amennyire szüksége van. A táplálkozás során ez kisebb mennyiségek bevitelét jelenti, a mozgás tekintetében pedig azt, hogy olyan fizikai aktivitást válasszon, amit szeret, amit be tud építeni a napi életvitelébe, de azt megfelelő mennyiségben. Aki hétvégén lemegy a konditerembe, ugyanolyan hatékony, mintha minden nap elmenne futni. Az számít, hogy milyen aktivitással, mennyi időt tölt el.

Természetesen mindenkinek a saját állapotától függ, hogy milyen mozgás számára a megfelelő. Lehet aerob jellegű, mint a futás, úszás, és lehet anaerob aktivitás, például konditermi edzés. Egy idősebb embernek sem kell szégyellnie, ha túlsúlya van és elmegy a konditerembe. Sőt, az a tapasztalatom, hogy odamennek hozzá a fiatalok, segítenek, örülnek neki, ha olyanok is megjelennek, akiket nem nagyon várnak.

Energiamegszorítás

Az életmódi kezelésen belül a diéta, a táplálkozás a másik fő terület. 2-es típusú cukorbetegségben ennek döntően arról kell szólnia, hogy lassú (!) fogyással elérjük az ideális testsúlyt. Ez épp azt a súlyt jelenti, mint az egészségeseknél.

Egy idős vagy középkorú embernél magát a fogyást gyakran nehéz elérni. Már azt is eredménynek kell tekinteni, ha valakinek nem változik a súlya. Egy felnőtt ember átlagosan évi 0,5–1 kilót hízik. Jelentős eredmény, ha ez a folyamat lassul, már ez is megállíthatja a cukorbetegség romlását.

Ha valaki 15 kilót fogy, akkor 60–80 százalék esélye van arra, hogy a diabétesze remisszióba (anyagcsere-egyensúlyi állapotba) kerül, nem romlik, sőt, gyógyszer nélkül is elérhető lesz a szükséges vércukorszint. 4–8 százalékos súlyvesztés esetén is egyensúlyba kerülhet a cukorbetegség. A betegség előrehaladtával a megfelelő gyógyszeres kezeléssel követni tudjuk a romlást, és évtizedekre egyensúlyba lehet helyezni a vércukorszintet.

Fogyás esetén alapvetően energiamegszorításról van szó. Ha olyan gyógyszeres kezelést kap valaki, ami mellett nem alakul ki hipoglikémia, akkor nem fogjuk megszabni, hogy hányszor egyen. Csak azt ajánljuk, hogy 3 óránál gyakrabban ne, hiszen egy étkezés általában 2-3 órára emeli meg a vércukrot. Illetve van egy maximális mennyiség, amit ne lépjen túl egy étkezés alkalmával. De az a betegre van bízva, hogy naponta háromszor, ötször vagy hétszer kíván-e enni.

A dietetikus felvesz egy úgynevezett diétás anamnézist a betegtől, megtárgyalják, mit szeret és mit szokott enni, megnézik, hogy ebből mi az, ami kalória szempontjából sok, s ezt megpróbálják kivenni az étrendből, összhangba hozni az ideális étrendet és a beteg ízlését, szokását.

Harmadik megoldás

A testsúlycsökkentésnek vannak gyógyszeres, illetve sebészeti módszerei is. Ezeket akkor szoktuk alkalmazni, ha valakinek extrém túlsúlya van és életmódi kezeléssel nem sikerül változtatni rajta. Ezek a kezelések drágák, a tb nem támogatja őket. A cukorbetegségre adott gyógyszerek között vannak olyanok, amelyek elősegítik a súlycsökkenést, de ezek sem végzik el a beteg helyett a munkát. Csökkentik az étvágyat, vagy olyan kalóriaveszteséget okoznak, ami elősegítheti a fogyást. De fogyni csak akkor lehet, ha a bevitt kalóriamennyiséget a fogyni szándékozónak sikerül csökkentenie. A műtéti beavatkozás hatásosabb, ennek azonban sajnos igen gyakran szövődményei vannak. A kockázat-haszon egyensúlya miatt valóban csak extrém túlsúly esetén javasolják az orvosok.

Amikor az ideális testsúly elérésében gondolkodunk, szakemberrel – edukátorral, dietetikussal – konzultáljon a beteg. Ez azért fontos, mert olyan tényezőkre is oda kell figyelni, amelyekre általában nem gondolunk. Büszkék vagyunk, hogy biciklivel mentünk a munkahelyre, ezalatt elégettünk mondjuk 200 kilokalóriát, ugyanakkor egyetlen szendviccsel bevisszük ennek a dupláját. Kizárólag fizikai aktivitással a maratoni futók, meg az országúti biciklisták tudnak fogyni, akik egész nap mozognak. Fogyni úgy lehet, ha az energiabevitelt megszorítjuk. Ebben van nagy szerepe a szakembereknek.

A konyhatechnikától a kész ételek energiatartalmáig meg kell beszélni, mi az a kalória, amire nincs szükségünk. Ha a szendvicset vaj nélkül esszük, máris sokat spórolunk. Ha ezt következetesen végigviszi valaki, és a kalóriabevitelét leviszi az edukátor, dietetikus által javasolt szintre, akkor lassú, de egyenletes fogyást ér el. Ha az egész életmódunkat ehhez igazítjuk, az eredmény tartós lehet.

Dr. Tabák Gy. Ádám

A Szívügyünk a diabétesz kampány támogatója a Boehringer Ingelheim.
MPR-HU-100296 Lezárás dátuma: 2021.11.29.

A kampány weboldala: www.szivugyunkadiabetesz.hu
A kampány weboldala: www.szivugyunkadiabetesz.hu

Megjelent a diabetes2021/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!